Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NAJEZDA

Invazija mušica potresa region!

Autor: R. Kantar | 02.05.2013 - 23:56:00h | Komentara: 1

Nezapamćene najezde mušica koje su u tolikom broju zaposedale pojedine gradove u Srbiji i BiH da je u nekim momentima izgledalo kao da veje sneg, bezopasne su i ne ujedaju, uveravaju domaći stručnjaci!

Nakon Kraljeva, rojevi  mušica juče protutnjali  i Sarajevom

Nakon Kraljeva, rojevi mušica juče protutnjali i Sarajevom

Iako je zbog izuzetno toplog vremena došlo do povećanja broja ovih, ali i drugih insekata, kao što su komarci i krpelji, sagovornici „Alo!“ kažu da nema razloga za paniku.


- Radi se o providnim mušicama, koje se bezopasne. U ovolikom broju ih ima zbog vlage i visoke temperature, zbog kojih je skraćen ciklus razvoja insekata. Njihov životni ciklus traje dan, dva, nakon čega uginu - objašnjava za „Alo!“ Miodrag Rajković iz Veterinarskog instituta u Kraljevu. U tom gradu je prošle nedelje ovih insekata bilo u tolikom broju da se za svega pola sata ni prst pred okom nije video.
Građani, kojima su mušice ulazile u nos, oči i usta, u panici su zvali vatrogasce, koji su im savetovali da zatvore vrata i prozore. Vrlo brzo, trotoari i automobili bili su prekriveni rojem ovih insekata. Čak i stariji građani Kraljeva tvrdili su da nešto slično nisu nikada doživeli.

- Bilo je užasno, ne možeš da vidiš ništa ispred sebe, kosa i odeća puni insekata. Ne sećam se da se ovako nešto dogodilo u Kraljevu - napisao je jedan od Kraljevčana na internet portalu. „Kao u horor filmu!“, dodao je drugi.

Povećan broj mušica prijavljivali su građani Valjeva, Jagodine i Gornjeg Milanovca, a slična pošast pojavila se i na sarajevskim ulicama. Naime, sarajevski lokalni mediji preneli su juče da su ovi insekti prisutni u tolikom broju da građani bukvalno beže pred najezdom.

Stručnjaci  tvrde da nema  opasnosti  po ljude

Stručnjaci tvrde da nema opasnosti po ljude | Foto: Shutterstock


Za razliku od ovih gradova, prema rečima dr Dragane Despot, direktorke Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju u Beogradu, u prestonici do sada nije zabeležena masovna pojava providnih mušica.

- Ukoliko bude bilo potrebe, Zavod će zajedno sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine postaviti klopke i uraditi analize, na osnovu kojih ćemo videti o čemu se radi i u zavisnosti od toga se eventualno odlučiti za odgovarajući tretman - zaključila je Despotova, koja napominje da je teško predvideti da li će i u budućnosti biti ovakvih i sličnih pojava.

- Razvoju insekata pogoduju vlaga i visoka temperatura, pa je to razlog što praktično svih insekata ima u većem broju nego prethodnih godina. Teško je reći da li će se ovakav trend nastaviti. Jedno je sigurno, insekte ne možemo nikada u potpunosti istrebiti jer su deo eko-sistema, ali ih možemo svesti na meru u kojoj ne ugrožavaju čoveka - zaključila je naša sagovornica.

Za sada nema tigrastih komaraca!


Klimatske prilike pogodovale su i razvoju komaraca, sa kojima su Beograđani muku mučili tokom minulih prvomajskih praznika. Međutim, prema rečima Dragane Despot, do sada nije registrovano prisustvo tigrastih komaraca, odgovornih za širenje virusa od kojeg je prošle godine život izgubilo šestoro ljudi.
- Radi se o rečnim komarcima i sinoć je bio treći dan kako smo ih uzastopce zaprašivali. Ukoliko bude potrebe, sa istom aktivnošću nastavićemo nakon Uskrsa - poručila je Despotova, napominjući da je grad prošlog vikenda imao i niz akcija za suzbijanje krpelja.

Poslednji komentari
  • Sredoje Vreme: 03.05.2013 02:53h

    Ili je rec o jako retkom prirodnom fenomenu ili je u pitanju HAARP!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP