Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POGLAVAR SPC CEO DAN DOČEKIVAO KOLEGE NA AERODROMU

Irinej bodrio Noleta dok je čekao patrijarhe!

Autor: R. Kantar | 05.10.2013 - 08:00:00h | Komentara: 1

Patrijarh Irinej juče je ceo dan proveo na Aerodromu „Nikola Tesla”, dočekujući pravoslavne verske poglavare iz celog sveta koji su u Srbiju došli na proslavu 1700. godišnjice Milanskog edikta u Nišu. Vreme u pauzama je prekraćivao gledajući meč Novaka Đokovića!

Patrijarh  Vartolomej

Patrijarh Vartolomej | Foto: Goran Srdanov

Patrijarh Irinej juče je od 10, pa sve do 19.30, čekao na aerodromu i strpljivo ugošćavao svoje kolege, patrijarhe. Prvi kojeg je Irinej ugostio bio je vaseljenski patrijarh Vartolomej, koji je iz Istanbula sleteo na beogradski aerodrom oko 10.40. Pored Irineja Vartolomeja su dočekali i šef diplomatije Ivan Mrkić, kao i deca u srpskim nošnjama koja su poglavara po običajima, poslužila hlebom i solju i uručila mu buket cveća.


Već oko 12.30 patrijarh Irinej je ponovio ceo protokol sa ruskim verskim poglavarom Kirilom.

Patrijarh Kiril

Patrijarh Kiril | Foto: Goran Srdanov


- Ovo je prilika da posetite svoj narod, jer mi braću Ruse smatramo za svoj narod, jer je u nama ista slovenska krv - rekao je patrijarh Irinej. Sa druge strane Kiril je izrazio veliku radost i zadovoljstvo što će prisustvovati proslavi Milanskog edikta.

Poglavar SPC ceo dan dočekivao kolege na aerodromu

Poglavar SPC ceo dan dočekivao kolege na aerodromu | Foto: Goran Srdanov


- Car Konstantin je doneo Milanski edikt, koji je definisao odnos između crkve i države, a kada čujemo osporavanje ovog dokumenta, na nama je da ga ponovo proučimo. Posledica Milanskog edikta je misionarka delatnost hrišćanske crkve i rezultat toga je bio krštavanje Rusije, a ove godine smo proslavili 1.025 godina od krštavanja - rekao je patrijarh Kiril. U toku jučerašnjeg dana Irinej je na aerodromu dočekivao i patrijarha kiparskog, atinskog i jerusalimskog.
Kako je prethodno najavljeno, centralna proslava Milanskog edikta biće održana u nedjelju, 6. oktobra, kada će biti služena svečana liturgija ispred novoizgrađenog hrama cara Konstantina i carice Jelene u Nišu. Povodom tog događaja u Niš je u četvrtak iz Sićevca doneta ikona Bogorodice Sićevačke, kojoj se pripisuju isceliteljske moći, a biće doneti i Časni krst i Sveta desnica Svetog Jovana Krstitelja iz Cetinjskog manastira.
Svečanosti u Nišu će, osim sedam pravoslavnih patrijarha, prisustvovati predsednik Srbije Tomislav Nikolić, kao i predsednici Republike Srpske i Crne Gore, Milorad Dodik i Filip Vujanović, kao i mnoge druge istaknute ličnosti.
 
Poslednji komentari
  • Sale Vreme: 05.10.2013 13:00h

    Ekumansta,koji hoche da unisti pravoslavlje i gurne nas u Vatikan.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP