Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VLADIKA SPC APELUJE

Irinej: Ne crtajte golog Muhameda!

Autor: Tanjug | 10.01.2015 - 17:00:00h | Komentara: 6

Episkop bački Irinej uputio je danas saučešće porodicama stradalih u terorističkom napadu u Parizu, apelujući na pojedine medije u Srbiji da prestanu sa prenošenjem karikaturnih prikaza islamskog proroka Muhameda i poštuju verska osećanja svih građana.

Irinej

Irinej | Foto: Petar Marković

"Ovih dana, kada treba da u miru i radosti proslavljamo praznike Roždestva Hristovog, sve je duboko ožalostila i zapanjila vest da su teroristi u Parizu, na radnom mestu, ubili 12 ljudi. Čitav civilizovani svet osuđuje ovo gnusno nedelo. Zajedno sa vascelim pravoslavnim srpskim narodom izražavamo saučešće njihovim porodicama i upućujemo molitve za pokoj duša postradalih'', navedeno je u saopštenju portparola Srpske pravoslavne crkve.
On je upozorio i da su u isto vreme neki naši elektronski i štampani mediji preneli karikaturalne prikaze islamskog proroka Muhameda, ne vodeći računa o tome da na taj način, kako kaže, najgrublje vređaju verska osećanja i ubeđenja sugrađana islamske vere i da - nehotice ili iz elementarnog neznanja, što ih ne oslobađa odgovornosti - podstiču netrpeljivost, pa i otvoreno neprijateljstvo prema pripadnicima muslimanske vere, odnosno Islamske zajednice.
''Ruganje istorijskim ličnostima koje su formirale verski identitet stotina miliona naših savremenika nalazi se izvan granica zakonom zajemčenog slobodnog izražavanja i apsolutno je nedopustivo'', poručio je Irinej bački.
On je pozvao poslenike medija da odmah prestanu sa takvim ''duhovnim nasiljem i da poštuju verska osećanja svih građana''.
''Braći muslimanima izražavamo solidarnost i uveravamo ih da vernici SPC, čija verska osećanja su u pojedinim medijima na isti ili sličan svetogrdni način izložena ponižavajućim prikazima, ni na koji način ne odobravaju takvo shvatanje slobode stvaralaštva i prirode sekularnog društva'', istakao je portparol SPC dodajući da na provokacije te vrste reaguju molitvama.
Poslednji komentari
  • istomisljenik Vreme: 10.01.2015 19:24h

    Tako je vladiko, ne treba nikoga iritirati a pogotovo ne vredjati na verskoj, nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi jer t o nije svojstveno normalnom coveku.Sta time dobijemo? osim sta pokazujemo da nismo tolerantni prema drugima navlacimo gnev i zelju za slicnim uzvracanjem i tako u nedogled.Umesto da stremimo ka dobrome u zivotu mi cemo krenuti u vrzino kolo iskljucivosti i mrznje.Sve do ovakvih obracuna.

  • Pantelija Vreme: 10.01.2015 20:04h

    jel to tekst ono da se svodi na ekumenizam

  • Vernik Vreme: 10.01.2015 21:04h

    Svaka reč Episkopa bačkog Irineja je na mestu i zato dragi novinari poslušajte dobar savet!

  • max Vreme: 10.01.2015 21:44h

    konacno razuman covek i moralan

  • Poštovalac Proroka Vreme: 10.01.2015 22:44h

    Svaka čast Irineju! Da operemo malo bar sramotu !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP