Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DELU CRKVENIH OTACA PATRIJARŠIJSKI DOM NIJE PO VOLJI

Irinej se sa vladikama baškari u „Moskvi”!

Autor: I. Žigić - V. Papović | 18.05.2015 - 15:00:00h | Komentara: 14

Sukob dve struje u okviru Srpske pravoslavne crkve (SPC) kulminirao je tokom zasedanja Svetog arhijerejskog sabora proteklog vikenda, te se nekoliko vladika sa svojim svitama, sa bačkim Irinejem Bulovićem na čelu pokupilo iz Patrijaršijskog doma i preselilo u luksuzni hotel „Moskva“!

Vodi svoju politiku: Vladika bački Irinej

Vodi svoju politiku: Vladika bački Irinej | Foto: Vesna Lalić

Kako „Alo!“ saznaje, svako od njih ima zasebnu sobu, za noćenje plaćaju oko 130 evra, a „odseljenici“ čak iza zatvorenih vrata banket sale drže odvojene sastanke.


Na Saboru se razmatrao izveštaj komisije Svetog sinoda o kanonskoj odgovornosti episkopa kanadskog Georgija, kao i dokumentacija o navodnim zloupotrebama vladike mileševskog Filareta. Deo članova Sabora kritikovao je princip smenjivanja episkopa, koji je primenjen u ovom slučaju, a najglasniji je bio episkop bački Irinej Bulović, koji je izneo niz primedbi na postupanje vrha SPC.

Sukob u vrhu SPC zbog smene Georgija i Filareta

Sukob u vrhu SPC zbog smene Georgija i Filareta | Foto: Vesna Lalić

Georgije slab na „vijagru“?!


Među temama koje su okupirale vladike na Saboru, našlo se i pitanje da li vladika kanadski Georgije koristi „vijagru“ i koliko ovaj crkveni otac plaća „plavu pilulu“ za zadovoljstvo, prenele su „Večernje novosti“.

Konačna odluka o odgovornosti vladika Georgija i Filareta očekuje se danas. U toku jučerašnjeg dana pak niko nije mogao da predvidi kakve će biti presude. Irinej Bulović zato je i odbio da spava u Patrijaršiji, već se sa svojom duhovnom decom, Sergijem (Karanović), Andrejem (Ćilerdžić) i Ignjatijem (Midić), spakovao i otišao u luksuzni hotel „Moskva“.

- Oni su smešteni u hotelu od subote. Svako od njih ima svoju sobu, a koriste i banket salu hotela u kojoj održavaju sastanke - otkriva dobro obavešten izvor „Alo!“ i dodaje da na sastanke dolazi i Porfirije, ali ne spava u hotelu.

U „Moskvi“ odsedaju svetske zvezde, državnici...

U „Moskvi“ odsedaju svetske zvezde, državnici... | Foto: Mitar Mitrović


- Potpuno su izdvojeni, uopšte se ne mešaju sa gostima hotela, ne sede u restoranu. Uglavnom sastanče u toj sali ili su u svojim sobama - tvrdi izvor „Alo!“.

Verski analitičari poručuju za „Alo!“ da je ovakva situacija do sada nezabeležena u istoriji SPC.
- Zabezeknut sam zbog te situacije. Zaista mi je takav model ponašanja potpuno nepoznat - kaže za „Alo!“ Dimitrije Kalezić, profesor Bogoslovskog fakulteta u penziji.

Sklonost ka hotelskom smeštaju vladike neće jeftino stajati, s obzirom na to da noćenje sa doručkom u jednokrevetnoj sobi u beogradskom hotelu „Moskva“ košta od 115 do 130 evra! Mada, imajući u vidu da su predstavnici SPC mahom naviknuti na lagodan život, te da voze skupocene „audije“ i „mercedese“, teško je poverovati da će im ovaj, iako neplanirani trošak, teško pasti.

Vasilije Kačavenda

Vasilije Kačavenda | Foto: Siniša Pašalić

Kačavenda u kafani

Da se tokom održavanja Sabora SPC pojedine vladike i dobro provode u prestonici, pokazuje vladika Vasilije Kačavenda. On je naime viđen u Skadarliji u restoranu Dva jelena kako uživa sa vladikom gornjokarlovačkim Gerasimom. Da li su njih dvojica raspravljali o smeni vladika ili su se pak opustili uz iće i piće, poznato je samo njima.

Poslednji komentari
  • ja Vreme: 18.05.2015 15:38h

    Sodoma i Gomora!

  • Miša Vreme: 18.05.2015 16:01h

    Šta drugo reći do sramota i prostakluk, najeli se pa pobujali, sada im tesno. Najgora vrsta je ona vrsta kojoj nikad nije dosta, drčno su im raširena usta i ruke i samo viču JOOOŠ; JOOOŠ! Zar li je to naše pitomo pravoslavlje? Ona svetovna poruka ili savet -Ako ti opale šamar, ti okreni i drugi obraz- važi samo za široke narodne mase, a ne za božje izaslanike?

  • vitez Vreme: 18.05.2015 16:16h

    Nekako s proleća svi smo ti od ludila.

  • nedjo Vreme: 18.05.2015 16:28h

    katastrofa...al vladike na mladićima ne treba da štede

  • Deda Vreme: 18.05.2015 17:10h

    Krajnje je vreme da se razgovara o postupcima vladike Bačkog Irineja, kojoj crkvi on pripada.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP