Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BEKO DOVEDEN PRED SVRŠEN ČIN

Isisavao sam pare iz "Luke Beograd"

Autor: S. Vojinović | 09.05.2013 - 14:23:00h | Komentara: 1

Milan Beko saslušavan je juče u svojstvu građanina šest sati u prostorijama Uprave kriminalističke policije u Palati Srbija. On je tokom saslušanja o poslovanju u periodu posle preuzimanja „Luke Beograd“, objašnjavao kako je novac iz ovog preduzeća izvlačen na račune of-šor kompanija u inostranstvu, otkriva “Alo!”.

Milan Beko na saslušanju / Foto: Aleksandar Dimitrijević

Milan Beko izlazi sa prvog saslušanja u MUP /  Foto: Aleksandar Dimitrijević

Beko po izlasku iz policije nije želeo da daje nikakve izjave, ali naš sagovornik koji je prisustvovao ispitivanju biznismena tvrdi, da on nije mogao da “vrda” jer mu je predočena obimna dokumentacija.

-Najviše nas je ineresovalo da nam objasni tokove novca. Sve vreme smo se držali dokumentacije do koje smo došli i na osnovu koje je bilo potpuno jasno kako je i kuda novac odlazio. Pošto nije mogao nikako da izbegne sve to, on je na kraju morao da objašnjava papire koje smo mu predočili, a iz kojih se nedvosmisleno vidi da je novac isisavan preko of-šor kompanija, što je na kraju dovelo do toga da je “Luka Beograd” ostala kreditno zadužena. Tako da on komentarišući dokumnetaciju, nije mogao da negirada je “Luka Beograd” očerupana. Inače, sve vreme je sarađivao sa nama, nije bio nervozan, a na saslušanje je došao bez advokata - objašnjava izvor “Alo!”
Nakon saslušanja Tužilaštvo za organizovani kriminal, čiji je predstavnik bio prisutan saslušanju, treba da odluči da li zatražiti pokretanje istrage protiv ovog biznismena.

Beko je već bio saslušan 29. januara, posle čega je izjavio da je policiji i Tužilaštvu pokušao da ukaže na razloge zbog kojih je godinama stvaran privid o navodnim nezakonitostima u postupku sekundarne privatizacije “Luke Beograd”. Njegovo saslušanje je i tada trajalo šest sati.

Luka Beograd

Luka Beograd | Foto: Jelena Vučetić

- To se pre svega odnosi na pokušaj određenih struktura da prikriju nezakonito dodeljivanje 14,1 hektara zemljišta „Luke Beograd“ drugom korisniku i 4,6 hektara zemljišta na Adi Huji korisniku koji nije bio zakonit - rekao tada je Beko.

Milan Beko je postao vlasnik “Luke Beograd” 2005. godine kupovinom 93 odsto akcija tog preduzeća. Ta privatizacija jedan je od 24 sporna predmeta na koje je ukazala i EU, a naveden je i u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije Verice Barać.

U septembru 2005. godine, 40 odsto državnih akcija “Luke Beograd” prodato je firmi “Vorldfin” iz Luksemburga, koja je zatim otkuplila i akcije malih akcionara. U izveštaju Saveta iz 2008. godine navedeno je da je prodajom 40 odsto akcija Luke, koje su bile u vlasništvu Akcijskog fonda i PIO fonda firmi “Vorldfin” država izgubila najmanje 21 milion evra. Za preuzimanje 93 odsto akcija “Luke Beograd” ponudu je dao samo “Vorldfin”, koji je registrovan na istoj adresi kao i firma “Novafin”, koja je preuzela akcije “C marketa”, navedeno je u izveštaju.
Poslednji komentari
  • asid Vreme: 10.05.2013 16:22h

    Ne može mu niko ništa, štiti ga Jorgovanka!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP