Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZAVISNICA OTKRIVA

ISKRENA ISPOVEST ZAVISNICE OD SLATKIŠA: Šećer je kao nikotin!

Autor: žena.blic.rs | 23.06.2014 - 10:37:00h | Komentara: 0

Britanska novinarka Nikol Moubrej uspela je, uz teške muke, da izbaci šećere iz svoje ishrane, i presrećna je. Ona pre dve godine nije mogla da shvati zašto ne može da smrša, iako se hrani zdravo i redovno vežba. A onda je shvatila da se u svakom njenom obroku nalaze skriveni šećeri, koji na organizam deluju kao nikotin.

slatkiši

Kako kaže, imala je ličnog trenera, išla je u teretanu i redovno vozila bicikl do posla, ali suvišni kilogrami su i dalje bili tu. A onda je dobro pogledala svoj jelovnik, i shvatila je o čemu se radi.
Musli možda zvuči kao zdrav doručak, ali je zapravo pun šećera. Isto važi i za suši koji, iako sadrži zdravu ribu, ima beli pirinač koji se načešće kuva u slatkoj vodi da bi bio lepljiv. Pasta za večeru i čaša vina pred krevet - sve puno nezdravih rafinisanih šećera. Tada je odlučila da će sve da promeni.
Nije želela da broji kalorije, već je, pevashodno zbog zdravlja, odlučila da nauči koje namirnice ne sadrže šećere, i da se tako hrani. Ona je saznala da po nekim proračunima nedeljno pojedemo i do 700 grama šećera. Znala je da ne može da izbaci sve namirnice sa šećerom, ali se otarasila većine.
Prvog dana se, kako kaže, osećala iznenađujuće dobro. Doručkovala je jaja sa grilovanim pečurkama, ručala zdravu salatu bez kaloričnog preliva i večerala grilovanu piletinu sa salatom od avokada. Kao dezert je pojela punomasni jogurt, jer onaj sa smanejinim postotkom masnoće ima dodate šećere, sa bademima i cimetom.
- Drugi dan je, s druge strane, bio sve samo ne lak. Samo pomeranje glave je izazivalo bol. Mišići su me boleli kao da imam grip. Celog dana sam maštala o konzervi gaziranog soka, i bombonama - piše ona za "Dejli mej". Na kraju dana je ipak podlegla iskušenju, i zasladila se. Ali, čim je to uradila, njena glavobolja je prošla i osećala se mnogo bolje.
Tada je shvatila da ona zapravo ima zavisnost od šećera, i da mora da prođe kroz pravo odvikavanje, sa sve simptomima krize. Uspela je da izdrži celu nedelju samo misleći o tome kako će uskoro moći da uđe u broj manju haljinu.
Iako je ranije imala problema sa snom, sada je mogla ponovo normalno da spava. Nakon dve nedelje, stomak joj je bio ravniji, a odeća joj je postala komotnija. Međutim, tada se pojavio drugi problem - njenim prijatejicama je, na neki način, smetala njena odluka da ostavi šećer.
- Najgore mi je bilo na jednom venčanju kada me je drugarica nagovarala da pijem i jedem, da ona to ne bi morala da radi sama. S druge strane, mojim muškim prijateljima nije smetalo što ja pijem vodu dok oni piju pivo - priča ona.
Tada se zapitala zašto žene tako reaguju, i shvatila je da je u pitanuju to što ih vaša promena u ishrani tera da i same razmisle o svojim navikama. Međutim, dve godine nakon što je uspela da se otarasi šećera, ona se oseća bolje nego ikada. Nikol kaže da je ona hodajući dokaz da je to moguće i da, ako je mogla ona, svaka žena to može da uradi.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP