Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

UŽAS!

Islamisti prodaju Jazide kao roblje!

Autor: Tanjug | 13.10.2014 - 14:22:00h | Komentara: 0

Najnovije izdanje njihovog propagandnog magazina "Dabik", koje je objavljeno u nedelju, bilo je prvo jasno priznanje ove organizacije da je zarobila Jazide i da ih prodaje kao roblje, hvaleći se da je obnovila ropstvo.

Jazidi  su tokom  istorije  preživeli čak  72 genocida

Jazidi su tokom istorije preživeli čak 72 genocida | Foto: Profimedia

Desetine hiljada Jazida, manjine koja uglavnom živi u severnom Iraku, raseljene su u regionu od početka džihadističke ofanzive koja je počela pre četiri meseca.
Lideri Jazida i brojne organizacije za ljudska prava u avgustu su upozorili da je ta mala zajednica suočena sa genocidom i Vašington je tu pretnju naveo kao jedan od glavnih razloga za izvođenje vazdušnih udara na položaje Islamske države.
Hiljade Jazida su u avgustu danima bile opkoljene na jednoj planini u planinskom vencu Sindžar, dok su mnogi pobijeni, a sudbina stotina nestalih žena i dece i dalje je nepoznata.
U tekstu naslovljenom "Oživljavanje ropstva", magazin "Dabik" tvrdi da je Islamska država porobljavanjem ljudi, za koje tvrdi da su otpadnici od vere, vratila prvobitno značenje jednom aspektu islamskog zakona šerijata, navodi AFP.
"Posle zarobljavanja, žene i deca Jazida su podeljeni u skladu sa šerijatom među borcima Islamske države koji su učestvovali u operacijama u Sindžaru", navodi se u tekstu.
"Ovo veliko porobljavanje mušrik (politeističkih) porodica verovatno je prvo od napuštanja šerijata. Jedini drugi poznati slučaj - mada je on mnogo manjih razmera, predstavalja porobljavanje hrišćanskih žena i dece na Filipinima i u Nigeriji koje su izvršili mudžahedini u tim zemljama", dodaje se u tekstu.
"Dabik" tvrdi da se sledbenicima monoteističkih religija, kao što su hrišćani ili Jevreji, može ponuditi opcija da plaćaju verski porez ili da se preobrate u islam, ali da se to ne odnosi na Jazide.
Jazidska vera je jedinstveni spoj verovanja koja potiču iz nekoliko religija i obuhvata obožavanje demonskog lika.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP