Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VULIN U RAZGOVORIMA SA UN

''Ispitati vezu NATO bombardovanja i zdravlja ljudi''

Autor: Tanjug | 28.03.2014 - 09:32:00h | Komentara: 0

Vreme je da UN ponovo izvrši praćenje situacije u vezi sa NATO bombardovanjem Srbije osiromašenim uranijumom, ocenjeno je u razgovoru ministra bez portfelja u tehničkoj Vladi Srbije zaduženog za Kosovo i Metohiju Aleksandra Vulina sa predstavnicima UN.

Vulin smiruje  situaciju

Aleksandar Vulin | Foto: Božidar Petrović

Stalni kooordinator za UN Irena Vojačkov-Solorano istakla je da je vreme da se izvrši novo praćenje situacije, posebno ukoliko Vlada Srbije primećuje dokaze o postojanju veze između bombardovanja i zdravstvene situacije stanovništva Srbije, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Ona je potvrdila da su ovo bili prvi izveštaji takve vrste i da sadrže preporuke o postupanju u skladu sa nalazima, i naglasila da će akcenat djelovanja agencija UN u Srbiji u narednim godinama biti da se više usresrede na pružanje podrške zdravstvenom sistemu Srbije.

Imajući u vidu ranije izveštaje UN, Vulin se tokom sastanka posebno interesovao za detalje konkretnih lokacija na kojima je utvrđen povišeni nivo osiromašenog uranijuma, ne samo na teritoriji centralne Srbije, već i Kosova i Metohije.

On se u kontekstu obeležavanja 15 godina od bombardovanja i vodeći se izveštajima, koje je UN Program za zaštitu životne sredine objavio 1999. i 2002. godine na osnovu terenskih istraživanja, interesovao o napretku koji je u međuvremenu ostvaren, navodeći da takva istraživanje nisu od pomoći samo Srbiji, već i drugim zemljama.

Vulin je ponovio da su za Srbiju apsolutno neprihvatljive bilo kakve oružane snage na Kosovu i Metohiji, osim onih koji su u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, odnosno KFOR-a.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP