Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OPŠTINE U POSLEDNJI ČAS DOSTAVLJALE IZVEŠTAJE O UNIŠTENIM KUĆAMA

Isplata štete od 1. avgusta

Autor: G. Đ - R. K. | 15.07.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Rok za dostavljanje izveštaja o kategorizaciji štete od poplava istekao je juče, a, kako „Alo!“ saznaje predsednici poplavljenih opština čekali su poslednji trenutak da dostave podatke o stepenu oštećenja kuća i objekata. Kako za naš list kaže Marko Blagojević, direktor Kancelarije za obnovu, nakon što se ovi izveštaji obrade i verifikuju, najverovatnije već od 1. avgusta, počeće uplate materijalne pomoći oštećenim građanima.

U Krupnju 47 objekata skroz srušeno

U Krupnju 47 objekata skroz srušeno | Foto: Nebojša Marković

- Svako domaćinstvo koje je pretrpelo materijalnu štetu će dobiti novčanu pomoć ili nadoknadu za renoviranje, ukoliko je već samostalno izvršio adaptaciju - kaže za „Alo!“ Blagojević i dodaje da je potpuno oštećeno i srušeno oko 400 kuća i objekata. Tu je još i 17.000 stanova i stambenih jedinica koje su pretrpele delimična oštećenja.


Miroslav Čučković, predsednik opštine Obrenovac, koji je izveštaj o kategorizaciji dostavio još pretprošle nedelje, ističe da je u toj opštini poplavljeno više od 3.500 objekata. „Oko 250 kuća i drugih stambenih jedinica je skroz srušeno, a oko 50 je iseljeno. Oštećene su i po četiri osnovne i srednje škole i obdaništa, procenjena vrednost obnove vode i kanalizacije iznosi 6,5 miliona evra, a toplifikacije 2,5 miliona“, kaže Čučković.
I opština Lazarevac je u petak dostavila izveštaj. „Skoro svi oštećeni objekti, njih 1.203 su u grupi tri kategorizacije. To znači da se voda u njima zadržala 24 sata. Na samo pet oštećenih objekata planirana je adaptacija i oni su zabranjeni za korišćenje“, ističe Mihajlo Gajić, načelnik opštinske uprave.
I čelnici Krupnja, gde je 47 objekata skroz srušeno i oko 420 oštećeno, na vreme su ispunili svoju dužnost. A izveštaj o šteti još prošlog ponedeljka predao je i Predrag Milanović, prvi čovek Svilajnca, koji tvrdi da je, pored ruiniranih kuća, problem i 2.200 objekata u kojima još ne može da se živi, dok će u Paraćinu oko 30 objekata morati ponovo da se gradi.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP