Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

EKSKLUZIVNO!

Ispovest mudžahedina iz Sandžaka: Da sam slušao roditelje, ne bih otišao u džihad! (UZNEMIRUJUĆI FOTO)

Autor: Dejan Nestorović | 06.09.2013 - 20:45:00h | Komentara: 11

Više desetina muslimana iz Srbije pripada grupi ratnika džihada, koji trenutno vode borbe u islamskim državama. Većina ih potiče iz Sandžaka i Sarajeva, odakle je njih tridesetak već regrutovano za rat u Siriji, na strani pobunjenika. Jedan od njih je i 19-godišnji Mirza Ganić iz Sandžaka, koji već mesecima ratuje u Siriji. On za “Alo!“ priča o tome kako je od gimnazijalca postao ratnik džihada i zbog čega se priključio borbi pobunjenika protiv vlasti Bašara al Asada.

- Borim se na strani pobunjenika i uvek ću se boriti na strani onih koji žele pravdu i mir, ali sam se lično uverio u onu poslovicu da se do mira može samo preko rata - počinje Mirza svoju priču i objašnjava da pobunjenicima smena Bašara al Asada ne predstavlja kraj borbe.

Mirza Ganić iz Sandžaka, koji već mesecima ratuje u Siriji

Mirza Ganić iz Sandžaka već mesecima ratuje u Siriji

 - Mi Bašara ne vidimo kao neki poseban problem. To što se ovaj rat malo odužio mi smatramo svojim borbom. Ona neće stati kada Bašar ode, ona tek tada počinje i mi to svi dobro znamo - ističe Mirza, koji tvrdi da je nervni gas u Siriji upotrebljen, pa čak i da su podaci mnogo gori od onih koje je javnost saznala.

Mirza na grobu  palog saborca

Mirza na grobu palog saborca

 - Bilo je upotrebe hemijskog oružja i ranije, ali se o tome ćutalo. U ovom napadu, o kome mediji bruje, ubijeno je više od 1.300 civila, dok mediji prenose da ih je bilo oko 500. O tome se zapravo i govori puno samo iz nekih strateških razloga koji idu u korist Americi - tvrdi Ganić, koji predviđa da će Barak Obama doživeti krah u Siriji.

Ganić se slikao i  pored ubijenog  vojnika Sirije

Ganić se slikao i pored ubijenog vojnika Sirije

 - SAD su u ovaj rat ušle iz straha, a ne zato što žele ili što misle da će imati neke koristi. Mislim da i sama Amerika zna da će ovde doživeti krah veći nego u Avganistanu. Amerika ovde plete svoju klasičnu mrežu licemerstva. Iz bojazni od dolaska šerijata na vlast ona naoružava sekulariste da bi se nakon pada Bašara borili protiv nas... I ne slute da puno tih sekularista podržava nas i prelazi kod nas, sa svim svojim američkim oružjem. To se najčešće dešava nakon što nas vide u akcijama. Nas mudžahedine, s druge strane, ne naoružava nijedna država - ističe Ganić i objašnjava gde je naučio da nosi oružje i da se bori.
- U Siriji, kao i svaka vojska, imamo svoje kampove za obuku. Taktičke, fizičke, obuke za određeno oružje, specijalne jedinice i ostalo. Treneri su često ljudi koji su primili islam, a ranije su bili visoki službenici u vojskama nevernika i po više od 10 godina - kaže Ganić, čija porodica živi u Novom Pazaru.

Od gimnazijalca  do mudžahedina

Od gimnazijalca do mudžahedina

 - Naravno da moja porodica strahuje za moj život, to je neki normalan i opravdan ljudski osećaj. Da sam njih slušao, ne bih bio ovde gde jesam, ali ovo nije vreme kada se roditelji pitaju za dopuštenje odlaska u džihad. Moje roditelje inače puno poštujem, volim i cenim, to mi naređuje vera, a i takvi smo mi Sandžaklije - dodaje Ganić, koji je u rat otišao pravo iz gimnazijske klupe.


Kako je jagnje postalo vuk!

Ganićeva majka Šadija nise se slagala sa odlaskom sina u Siriju, ali je, kako kaže, uvidela zbog čega je to uradio.
- U početku mi nije bilo jasno zašto je otišao i šta je to od jagnjeta napravilo vuka, ali sada, kada sam više upoznata sa dešavanjima u Siriji, sve mi je jasno. On ima brata i oca, svi želimo da pomogne tim ljudima i da nam se vrati - rekla je za “Alo!“ Šadija Ganić.


Austrijski ratnici se vraćaju iz Sirije

Prvi od 40 Austrijanaca koji su se borili u Siriji vraćaju se u Austriju i time zadaju brigu austrijskim vlastima. Oni su, kako tvrdi bečki dnevnik “Prese”, obučavani da ratuju i indoktrinirani ideologijom Al kaide. Deset slučaja je potvrđeno, dodaje list pozivajući se na istragu koju vodi Služba za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT). Eksperti za borbu protiv terorizma i obaveštajne službe u njima trenutno vide veliku opasnost. 

Dejan Nestorović

Dejan Nestorović

Kršenje ljudskih prava u Siriji

NVO ,,Sigurna pozicija’’, koja je promoter srpsko–arapskog prijateljstva u Beogradu, uspela je preko svojih kontakata da dođe do prve linije rata u Siriji. Direktor Dejan Nestorović, koji je za “Alo!” uradio priču sa jednim ratnikom džihada, kaže da je “Sigurna pozicija“ zabrinuta zbog grubog kršenja ljudskih prava i prava dece u građanskom ratu u Siriji. 
Poslednji komentari
  • zemljak Vreme: 06.09.2013 21:21h

    A gdje vam je taj Sandzak, stalno ga pominjete?!

  • Dalibor Vreme: 06.09.2013 22:07h

    Jel ovu vest narucila americka ambasada, u sklopu svoje akcije dezinformisanja....amerika naoruzava Al Kaidu, al kaida je samo jedno krilo CIA-e jel vi mislite da smo mi pali sa kruske....

  • Dragan Vreme: 06.09.2013 22:50h

    Zašto intervjuom ovog teroriste, promovišete terorizam?! Ako je ovo pravna država, a ovj terorista se živ vrati treba odmah da bude uhapšen i optužen za terorizam. Ako se kojim slučajem desi da Asadovi pobede u ratu odmah ga tamo izručiti pa nek mu oni presude za one odsečene glave iz Sirije koje se vrte po internetu.

  • neko Vreme: 07.09.2013 00:17h

    Pravi Srbin nema sta bez greske..

  • trajko Vreme: 07.09.2013 08:11h

    ..i gazi,gazi srce moje ka nebeskoj svetlosti,DOSTIGNI JE.....mi smo tu UZ TEBE kao sto si ti uz nas sve ovo vreme jebene tranzicije..u smisljenoj globalizaciji proizvodnje masovne sirotinje nama je dovoljno da osecamo ZIVOT,i radujemomu se kroz tvoje pobede koje nam nesebicno dajes a vala NAS SI ,nasa ljubav je uvek na svakom mecu sa tobom......ajde,upisi jos jednu recku,za nasu ljubav....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP