Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KO SE BOJI BROJA JOŠ?

Istina o današnjem danu: (Ne)srećan nam petak trinaesti?

Autor: Nina Gavrilović | 13.12.2013 - 17:45:00h | Komentara: 1

Ako vam danas pukne šolja ili izgubite minđušu, ako vam stanu kola ili se posvađate sa nekim reći će vam - pa, normalno, danas je petak trinaesti! Evo zbog čega mnogi veruju da je danas baksuzan dan.

dd

Mnogi veruju da se na današnji dan bude mračne sile | Foto: Shutterstock

Postoji više teorija zbog kojih se danas rekto ko venčava ili kreće na dug put, a većina datira iz devetnaestog veka.

Jedna od ideja je da je petak 13-ti proglašen za "crn dan" jer se verovalo da su petak i broj 13 i zasebno nesrećni, a da je, kad se spoje, nesreća još veća.

Uz to, broj 12 smatrao se srećnim brojem, pa je sledeći broj koji "remeti ravnotežu" smatran za lošu sreću.

Na petak 13-ti 1307. veliki broj vitezova templara uhapšeno je i brutalno mučeno od strane francuskog kralja Filipa četvrtog, a motiv za to je bilo stavljanje pod kontrolu njihove moći i, naravno, oduzimanje njihovog bogatstva.

Brojni horor filmovi u kojima se često ponavlja motiv petka 13-tog doprineli su lošoj reputaciji tog dana pa je tako, verovali ili ne, priznata i fobija od ovog dana friggatriskaidekaphobia .

Baksuzan dan? Petak trinaesti!

Baksuzan dan? Petak trinaesti!

Prema zvaničnim podacima u Americi od ovog bizarnog straha pati od 17 do 21 miliona ljudi, što "crni petak" čini najomraženijim danom u istoriji.

Ako ga neko mrzi, to su direktori kompanija jer se procenjuje da se zbog izbegavanja putovanja ili slavlja tog dana izgubi oko 900 miliona dolara!

 

Petak 13-ti je "srećniji" od drugih dana?!

Petak 13-ti ima i svog rođaka utorak 13-ti, pa se tako u španskim zemljama i Grčkoj ovaj dan smatra baksuznim, dok je petak sasvim "srećan" dan.

Italijani, na primer, smatraju petak 17-ti nesrećnim danom, dok je 13 tamo srećan broj!

Kao da sve to nije dovoljno da spere ljagu sa današnjeg dana, još jedan zanimljiv podatak vezuje se za petak 13-ti, tada se uglavnom dešava manje nesreća nego obično!

Verovali ili ne, tek na današnji dan se obično desi manji broj saobraćajnih nesreća nego obično. Verovatno to ima veze sa tim što mnogi ljudi danas izbegavaju da putuju.

Poslednji komentari
  • Marko Vreme: 13.09.2013 15:58h

    Црква је својевремено канонизовала јасеновачке новомученике и славила 13. септембра. Међутим, задњих пар година у календару више не постоји 13. септембар као дан јасеновачких новомученика. На бројна тражења објашњења Срба из иностранства зашто су јасенивачки новомученици избачени из календара званична јерархија је ћутала или су се од појединих владика добијали смешни одговори као „у штампарији су их грешком избацили” из календара. Само, та „грешка” се није кориговала а нас, који смо то питали, вероватно су сматрали умоболним ако су мислили да ћемо се таквим објашњењем задовољити.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP