Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BORBA ZA TRŽIŠTE

Italija: Čuvajte se kineskih pruga!

Autor: | 19.01.2013 - 08:02:00h | Komentara: 0

Odluka da u železničkom sektoru sarađuje sa Kinom Srbiju će koštati u pogledu kvaliteta, ocenio je Mauro Moreti, direktor “Železnice Italije”.

Jeftini kineski krediti trn u oku evropskim firmama

Jeftini kineski krediti trn u oku evropskim firmama | Foto: V. Stannčević

- Svaka zemlja održava odnose kakve želi, ali nakon toga ona će, naravno, platiti i posledice svojih odluka. Tako se, po pravilu, i uspostavljaju odnosi među zemljama. To znači da Srbija želi jačanje odnosa s Kinom. Posle će se ispostaviti nešto kao u Africi, gde kineske infrastrukture nisu najboljeg kvaliteta - upozorio je Moreti. Srpski ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić je krajem decembra 2012. pozvao kineske kompanije da učestvuju u izgradnji železničkog “Koridora 10” kroz Srbiju, rekavši da su projekti spremni i da bi, ukoliko se postigne dogovor sa Kinezima, realizacija mogla da počne na proleće. Agencija “Nova” podsetila je da je kompanija “Italfer”, deo grupe “Železnica Italije”, veoma aktivna u projektu modernizacije železničke mreže u Srbiji i da je izuzetno zainteresovana za obnovu pruge Beograd-Bar, kojom će se od juna prevoziti i vozila “Fijata” iz Kragujevca do luke Bar. Prema studiji izvodljivosti koju je izradio “Italfer”, obnavljanje želežničke pruge Beograd-Bar koštalo bi između 200 i 300 miliona evra. “‚Italfer‘ prati projekte koje različite zemlje same određuju u povezivanju sa evropskom mrežom i velikim gradovima na Balkanu. Napravili smo plan za transport za veći deo Balkana. Naravno, ne odlučujemo mi o projektima, već radimo na onome što se pojavi na tržištu, mi smo preduzeće”, kazao je prvi čovek italijanske železnice.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP