Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

Ivanović: Situacija na Jarinju
će se uskoro smiriti

Autor: Tanjug | 08.12.2012 - 13:05:00h | Komentara: 0

Bivši državni sekretar za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je danas da su garancije u vezi s funkcionisanjem administrativnih prelaza koje su Srbi sa severa Kosova dobili od Vlade Srbije maksimum koji trenutno može da se postigne.

"Meni se čini da je to maksimum koji smo u ovom trenutku mogli dobiti, a to je garancija da nećemo menjati lične karte, saobraćajne dozvole, da ćemo imati pravo da preko ovog prelaza nesmetano putujemo bez dodatnih plaćanja", rekao je Ivanović za B92.

Situacija na Jarinju će brzo da se slegne

Situacija na Jarinju će brzo da se slegne | Foto: Nebojša Marković

On je naveo da ima ljudi koji nisu zadovoljni, ali da su oni u manjini i izrazio uverenje da će "čitava priča brzo da se slegne".
Ivanović je ocenio i da je priča oko naplate carine predimenzionirana, i da je PDV veći problem, pošto se postavlja pitanje kome će on ići.
Prema njegovim rečima, najbolje bi bilo da on bude namenjen za razvoj opština na severu Kosova.
Srbi sa severa Kosova i Metohije doneli su juče odluku da privremeno prekinu proteste na Jarinju, organizovane zbog izgradnje integrisanog prelaza na toj lokaciji o čijem postavljanju je postignut dogovor u dijalogu Beograda i Prištine u Briselu.
Odbornici četiri opštine sa severa Kosova doneli su tu odluku na zajedničkoj sedinci u Leposaviću, iako se, kako su naveli, ne slažu sa primenom sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima (IBM) na prelazima Jarinje i Brnjak.

Dan i noć na barikadama

Srbi su svojim telima sprečavali početak radova: Jainje | Foto: J. Masanori

Takođe se ističe, da opštine i građani sa severa Kosova ostaju dosledni u stavu da ne prihvataju uspostavljanje granica sa Srbijom na Jarinju i Brnjaku, da ne prihvataju institucije iz Prištine i da se sva otvorena pitanja moraju rešavati nenasilnim i političkim sredstvima u okviru Rezolucije 1244.
U zaključku Vlade Srbije koji je pred početak sednice podeljen odbornicima četiri opštine navodi se da na prelazima Jarinje i Brnjak neće biti naplate carine i drugih dažbina za robu namenjenu severnom delu Kosova, da će biti omogućeno slobodno korišćenje ličnih dokumenata, registarskih tablica, saobraćajnih dozvola i ostalih dokumenata koje izdala Republika Srbija.
Vlada će primeniti postignuti sporazum u vezi integrisanog upravljanja administrativnim prelazima i ukoliko dođe do kršenja dogovora Vlada će suspendovati dalje sprovodjenje tog sporazuma.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP