Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZBOG IZJAVE IZ 2013. GODINE

Ivica Dačić se izvinio predstavnicima LGBT populacije

Autor: Tanjug | 21.02.2015 - 14:54:00h | Komentara: 1

Ministar inostranih poslova i prvi potpredsednik u Vladi Srbije Ivica Dačić izvinio se danas predstavnicima LGBT populacije zbog svoje ranije izjave za koju je poverenica za zaštitu ravnopravnosti ocenila kao uznemirujuću i ponižavajuću za predstavnike te populacije.

Ivica Dačić / Foto: Profimedia

Ivica Dačić / Foto: Profimedia

 - Žao mi je što je jedna moja izjava zvučala kao da vređam LGBT populaciju. Nisam imao nameru bilo koga da uvredim niti da pozivam na nasilje - rekao je Dačić novinarima nakon sastanka sa predstavnicima organizacije Labris, u prostorijma poverenice za zaštitu ravnopravnosti.

On je istakao da mu je drago što se sastao sa predstavnicima te organizacije, dodajući da je njegov stav potpuno jasan i "da ide u pravcu ljudskih prava i sloboda koje su definisane Ustavom i zakonima".

Podsećajući da je ta izjava iz 2013. godine, kada je bio ministar unutrašnjih poslova, Dačić je istakao da je na toj funkciji osuđivao svako nasilje koje se preduzima protiv pripadnik LGBT populacije i uputio im izvinjenje.

On je istakao i da je kao predsedavajući OEBS Srbija ove godine bila u prilici da predstavi svoje prioritete, koji se odnose na tri dimenzije - vojnopolitičku bezbednost, ekonomsko-ekološku i na ljudsku dimeziju koja je, ocenio je, veoma široka i sadrži čitavu oblast ljudskih prava i podrazumeva borbu protiv diskriminacije.

 - To će biti ove godine jedna od tema kojom ćemo se baviti na unutrašnjem, ali i na spoljnopolitičkom planu - rekao je Dačić i pozvao Labris i druge nevladine organizacije, koje se bave tim problemom, da sarađuju.

Dačić je takođe rekao da je njegov dolazak na sastanak sa Labrisom, bez ozira što je malo kasnio zbog obaveza, dokaz "da to postaje normalno u zemlji i da bi na takav način trebalo da se rešavaju sporne situacije".

Dačić je zahvalio poverenici što mu je skrenula pažnu i opomenula da njegove reči mogu da se tumače "kao poziv na legitimizaciju nasilnih postupaka prema LGBT populaciji", što njemu nije bila namera.

Predstavnica Labrisa Jovanka Todorović rekla je da je sastanak značajan i pozitivan korak ne samo za LGBT zajednicu, već za Srbiju u celini.

 - Pokazali smo danas da se poštuje kultura dijaloga i dali smo doprinos jačanju kulture ljudskiih prava koja nije na dovoljnom nivou - rekla je ona, navodeći da je na sastanku pronađen zajednički jezik iako neke stvari nisu usaglašene.

Prema njenim rečima, ipak je značajno to što se selo za paregovarački sto.

Organizacja Labris, kojoj su se priduržila mnoge organizacije i pojedinci, podnela je protiv Dačića, tada predsednika Vlade Srbije, pritužbu poverenici za zaštitu ravnopravnosti zbog izjave iz 2013. godine.

Dačić je povodom održavanja Parade ponosa, govoreći o LGBTosobam, između ostalog rekao da "ne treba ulaziti u drugu krajnost i dodvoravati se njima".

 - Treba li da postanem gej da bi to bilo proevropski. Ravnopravni su sa ostalim građanima, ali nemoj da mi pričate da je to normalno kada nije. Ako je to normalno, zašto smo onda izuzeci. Nemam ja nikakvu mržnju prema njima, samo ne mogu da prihvtim da je to normalno zato što nije prirodno - izjavio je tada Dačcih.

Poverenica je utvrdila da se time vređa dostojanstvo osoba homoseksualne orijentacije i Dačiću je preporučeno da pozove na sastanak delegaciju Labrisa kako bi neposredno saznao sa kakvim se problemima i izazovima pripadnici te orijentacije suočavaju.

Takođe mu je preporučeno da ubuduće ne daje izjave kojim se vređa dostojanstvo LGBT populacije i podržavaju stereotipi prema osobama istopolne seksualne orijentacije.
Poslednji komentari
  • Драгомир Vreme: 21.02.2015 18:11h

    Ја немам ништа против геј популације али шта се дешава када они желе да ,,ПАРАДИРАЈУ,,?Ужас!Београд постане ,,затворен,, град?Полиције на све стране?Зашто?Због неколико особа која пропагирају нешто што огроман број становништва иритира!Зар су они посебни?Да није било те ,,параде,, не би било пребијања и сукоба жандара и војника!Нека се политички ангажују и нема проблема да им буде боље!Али ,,парадирањем,, само стварају све већи број противника!ЈА НИГДЕ НИСАМ ПРОЧИТАО ДА СЕ ГЕЈЕВИ ИЗВИЊАВАЈУ ШТО БЕОГРАД ПРЕТВОРЕ ТАКО ДА НАРОД НЕ СМЕ ДА СЕ СЛОБОДНО ШЕТА?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP