Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OSTALI SE BRANE SA SLOBODE ILI U KUĆNOM PRITVORU

Iz afere "Agrobanka" samo Antonić ostaje u pritvoru!

Autor: Tanjug | 11.05.2013 - 09:15:00h | Komentara: 1

Specijalni sud u Beogradu produžio je pritvor za još 30 dana bivšem predsedniku Izvršnog odbora "Agrobanke" Dušanu Antoniću, dok su njegovi saradnici pušteni da se brane sa slobode ili su prebačeni u kućni pritvor.

Agrobanka

Agrobanka | Foto: A. Stanković

Portparol Višeg suda u Beogradu Dušica Ristić izjavila je Tanjugu da je Posebno odeljenje tog suda, nakon što je Apelacioni sud po žalbama ukinuo rešenje kojim je Antoniću i još osmorici njegovih saradnika krajem aprila pritvor produžen, ponovo razmorio razloge za pritvor.


"Imajući u vidu primedbe Apelacionog suda, krivično vanpretresno veće je u utorak trojici optuženih pritvor zamenilo merom zabrane napuštanja stana (kućni pritvor), a petorici optuženih pritvor je ukinulo", navela je ona.

Antoniću je pritvor produžen za još 30 dana zbog opasnosti da bi mogao da ponovi krivično delo, kazala je Ristić. Antonić je u pritvoru od hapšenja 8. avgusta 2012. Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je 30. aprila optužnicu protiv Antonića i još 20 okrivljenih u tom predmetu, zbog sumnje da su tu banku oštetili za 84 miliona evra.

Nakon obavljenog ekonomsko-finansijskog i drugih veštačenja, utvrđeno je da je ukupna šteta za "Agrobanku" u plasmanima sa pravnim licima i privrednim društvima povezanim sa "Habit pharmom" iz Ivanjice i "Headcommercom" iz Beograda procenjena je na više od 84 miliona evra.
Visina pribavljene protivpravne imovinske koristi za "Habit pharm" i sa njim povezana preduzeća iznosi biše od 7,9 milijardi dinara, a za preduzeća povezana sa Headcommerc-om 4,14 miliona evra.

Optužnica je podignuta protiv Antonića, članova IO banke Slavoljuba Korićanca i Bojana Zarića, Bobana Labovića, direktora za korporativno bankarstvo, Vehba Papića, direktora sektora za upravljanje rizicima kao i protiv Duška Sekulića, Dragomira Jovanovića, Borke Filipović, Nenada Maričića i Snežane Paunović.

Optužnica tereti i Dragovana Milinkovića, Miloša Markovića, Duška Šunjarevića, Bratislava Mihajlovića, Branimira Uzelca, Suada Hasovića, Slobodana Ratkovića, Miloša Uzelca i Milana Antonića koji su optuženi kao odgovorna lica u privrednim društvima "Habit pharm", "Swiš farmacija", "Swiš intermedical", "Product trade finance", "Western style", "Mercury international", "Lutton", "Novi dani", "Ecolimb", "Headcommerce" i "Drina timber".

Ovi optuženi se terete zbog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica koje je na snazi od 15. aprila. A za koje je zaprećena kazna do 10 godina zatvora.

Optužnicom su obuhvaćeni i ovlašćeni procenitelji Zvezdan Damjanović i Stojan Stojanov, koji u vršili procenu vrednosti nekretnina na kojima su uspostavljane hipoteke u korist oštećene banke, koji se terete za pomaganje u izvršenju istog krivičnog dela.

Na osnovu dokaznih radnji koje je Tužilaštvo za organizovani kriminal sprovelo u toku istrage, postoji opravdana sumnja da su optuženi od početka 2006. pa do kraja 2011. godine protivno Zakonu o bankama i internim propisima i procedurama u Agrobanci odobravali kredite, bankarske garancije, avale menica i otpisivali dospele obaveze navedenih preduzeća, navodi se u saospstenju.

Odobreni krediti nisu vraćeni, a izdate bankarske garancije i avalirane menice pale su na teret Agrobanke. Naplata kredita i drugih obaveza iz založenih nekretnina nije bila moguća, jer je njihova vrednost bila višestruko manja od procenjene kao i od dospelih obaveza.

Pored toga nad gotovo svim privrednim drušvima kojima su odobravani plasmani pokrenuti su stečajni postupci.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je 1. februara optužnicu protiv Antonića i još 20 okrivljenih u slučaju "Agrobanka", dok je istraga protiv vlasnika "Habitfarma" Radoslava Sekulića prekinuta, jer su se veštaci izjasnili da zbog trenutno lošeg zdravstvenog stanja privremeno ne može da učestvuje u krivičnom postupku.

Ta optužnica, koja je teretila optužene da su sebi pribavili imovinsku korist višu od 5,7 milijadri dinara, dopunjena je 30. aprila novim nalazima veštaka koji su utvrdili da su pribavili korist višu od 7,9 milijardi dinara. Početak tog postupka dogodio se 8. avgusta 2012. godine hapšenjem Dušana Antonića, a kasnije su usledila nova proširenja istrage.
Poslednji komentari
  • ComelVidra Vreme: 11.05.2013 10:00h

    Trebalo je da Vučić dođe na vlast u Srbiji pa da se pohapse ove hulje lopovske. Samo napred.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP