Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NAŠA ZEMLJA PREDNJAČI U SVETU PO ILEGALNOM IZNOŠENJU NOVCA

Iz Srbije godišnje
„ispari“ preko pet
milijardi dolara!

Autor: S. Đ. | 11.03.2013 - 20:39:00h | Komentara: 2

Iz Srbije se kroz nelegalne finansijske tokove godišnje odlije u inostrastvo preko pet milijardi dolara, odnosno polovina godišnjeg budžeta, što našu zemlju stavlja na visoko 16. mesto u svetu po ilegalnom iznošenju novca. Reč je o parama koje nisu zarađene samo klasičnim kriminalom, već i kroz korupciju i utaju poreza, podaci su američke organizacije „Global Financial Integrity“ (GFI), koja prati nelegalne tokove novca svih zemalja sveta.

Kofer sa novcem

Naime, ova organizacija je u svom izveštaju od decembra 2012. godine objavila tabelu na kojoj su rangirane države po ilegalnom iznošenju novca, u periodu od 2001. do 2010. godine. Na prvom mestu, od ukupno 143 zemlje nalazi se Kina sa prosečno iznetih 274,17 milijardi dolara godišnje, dok je Srbija zauzela „zavidno“ 16. mesto sa prosekom od 5,144 milijarde dolara godišnje, odnosno preko 51 milijarde dolara za posmatrani period. Međutim, kako GFI u svojim izveštajima prati samo tokove novca preko bankovnih računa, a ne vrši procenu koliko je para iz neke zemlje izneto u gotovini, sledi da je ukupna suma iznetih sredstava daleko viša od objavljene.


Podaci ove organizacije iz Vašingtona pokazuju da je Srbija u vrhu liste, jer se preko pet odsto BDP odlije u inostranstvo kroz nelegalne finansijske tokove. Pored Srbije, oko tri odsto BDP imaju još i Malezija, Filipini i Ujedinjeni Arapski Emirati. Nelagalni finaniski tokovi Kine su oko dva odsto BDP, kao i u Meksiku i Saudijskoj Arabiji.

Dragovan Milićević, član Udruženja finansijskih analitičara Srbije, upozorava da je pet milijardi dolara koliko se godišnje nelegalno iznese iz Srbije u stvari polovina godišnjeg budžeta, odnosno gotovo stoprocentno godišnje zaduživanje u inostranstvu.

Lista nelegalnog odliva novca

- Osnovni uzroci ovakvog finansijskog stanja su, pre svega, finansijska nedisciplina, nespremnost države u prethodnom periodu za obračuna sa korupcijom na svim nivoima i nespremnost za detaljnije kontrolisanje novčanih tokova, prećutno odobravanje poreske evazije i što je još bitnije enormni rast vrednosti uvoza svih vrsta roba i usluga, pri čemu su fakture između dva povezana preduzeća istog vlasnika, od kojih je jedno van granica Srbije i koje se javlja ko dobavljač, često nekoliko puta uvećane - ocenio je Milićević za „Alo!“.
On smatra i da je preraspodela bogatstva najdrastičniji negativni efekat ovih pojava sa dalekosežnim posledicama po ukupnu finansijsku likvidnost zemlje, zbog čega bi trebalo izvrši detaljniju kontrolu vodećih domaćih i stranih kompanija u Srbiji.
Poslednji komentari
  • Srki Vreme: 11.03.2013 23:01h

    Kuj turi ovo koferce na sliku?

  • zarada Vreme: 11.03.2013 23:38h

    Zaradzeno u Srbiji,koristene sirovine srpske kao i radna snaga,a sve prebacivano na racune van Srbije.Posto im je drzava tako omogucila i dozvolila,a oni nikad siti vec samo gladuju za novcem to jeste pljackaju drzavu kroz ne placanje poreza sto placaju minimalne poreze drzavama gdje prebacuju novce.Imaju sve kontakte sa Srbijom i rodzeni su tu,a nemaju nikakve veze sa drzavama gdje ide novac samo veza transakcije.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP