Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PET PORODICA OBRADOVAĆEMO SA PO 25.000 DINARA

Izabrani dobitnici „Alo!”
u čast slave Sveti Nikola

Autor: Ekipa Alo! | 16.12.2013 - 07:46:00h | Komentara: 3

Ostalo je još samo tri dana do najzastupljenije srpske krsne slave - Sveti Nikola, a redakcija lista „Alo!“ odabrala je pet slavljeničkih porodica koje će obradovati sa po 25.000 dinara da upotpune slavsku trpezu. Među mnogobrojnim predlozima čitalaca, koji su prethodnih dana pristigli u našu redakciju, za srećne dobitnike nagrade izabrane su porodice Danijele Stanković iz Beograda, Nebojše Jovanović iz Kragujevca, Miljana Bičanina iz Kruševca, Alekse Lukića iz Zemuna i Dejana Milinovića iz Lazarevca.


Sveti Nikola slava Foto: Vladislav Mitić

Ilustracija /  Foto: Vladislav Mitić

 

Pored uručenja nagrada, dobitnike će ekipa našeg lista posetiti i na dan slave, 19. decembra

„Alo!“ je, podsetimo, akciju pokrenuo 6. decembra u želji da obraduje svoje čitaoce u duhu čudotvorca Svetog Nikole, koji je bogatstvo nasleđeno od roditelja razdelio i iz čijeg dobročinstva je proistekla legenda o Deda Mrazu, koji uoči Božića ostavlja deci poklone. Nagrađene je odabrao žiri sastavljen od članova redakcije „Alo!“, a na osnovu pristiglih predloga čitalaca u kojima su navedeni razlozi zašto baš njihova ili neka druga porodica koju su prijavili treba da dobije ovaj novac.

Dobitnici „Alo!” nagrade:

► Danijela Stanković, Beograd
► Nebojša Jovanović, Kragujevac
► Miljan Bičanin, Kruševac
► Aleksa Lukić, Zemun
► Dejan Milinović,
Lazarevac

Sveti Nikola, čudotvorac, zaštitinik pomoraca i siromašnih, jedan je od najvoljenijih hrišćanskih svetaca i to ne samo kod pravoslavnih naroda. Rođen u maloazijskom gradu Patara, luci na obali današnje Turske, Sveti Nikola je živeo u 4. veku, mnogo pre raskola između Pravoslavne i Katoličke crkve iz 1054. godine. Roditelji su mu bili bogati Grci Teofan i Nona, a nakon što su oni umrli u velikoj epidemiji, Nikola je razdelio svo nasleđeno bogatstvo. Odgajao ga je stric, arhiepiskop Patare, pod čijim se tutorstvom Nikola uspinjao u crkvenoj hijerarhiji. Posle smrti strica, Nikola je izabran za arhiepiskopa mirlikijskog. Bio je i jedan od arhiepiskopa koji su pozvani pred cara Konstantina na sabor u Nikeji 325. godine.

Sveti Nikola

Od Sveca do maskote
Ponajviše zahvaljujući reklamama “koka-kole”, Sveti Nikola je u novije vreme postao poznat kao Deda Mraz. Transformacija vuče koren iz želje Nikole kao sveca da ostane anoniman, pa novac nije davao ljudima u ruke, već im je stavljao u džep da bi se iznenadili kada ga nađu. Iz takvog dobročinstva proistekla je legenda o Svetom Klausu, odnosno o Deda Mrazu, koji bi uoči Božića deci ostavljao poklone u čarapi na ognjištu. | Foto: Vladislav Mitić

Nikola je umro 19. decembra 345. godine. Sahranjen je u crkvi mirlikijske mitropolije, a krajem 11. veka njegove mošti prenete su u Bari, u manastir svetog Jovana Preteče. Osim što se spomen na dan smrti svetog Nikole slavi 19.
decembra, odnosno 6. decembra, sveti Nikola se proslavlja i 22. maja, odnosno 9. maja, u znak sećanja na prenos njegovih moštiju u Bari.

Porodicama koje nisu dobile nagradu, kao i svima ostalima koji slave Nikoljdan redakcija lista „Alo!“ želi srećnu slavu. Živeli!
Poslednji komentari
  • RADENKO Vreme: 16.12.2013 13:06h

    VAŠA STVAR VAŠE PRAVO AL NOVAC ZA SPREMANJE SLAVE SV NIKOLE NE DOBIŠE ONI KOJI NEMAJU I ONI KOJIMA ZAISTA TREBA.

  • zoran Vreme: 13.01.2014 10:52h

    zelim dase prijavim za nagradu od 25000 din za slavu sv,,jovan,,posto je slavio moj prandjed ,pa moj djed.moj otac .i sadsam ja nasljedio.zivim u novom sadu kamenica ja ,zena i dvoje djece kao postanari,i dobrobinam dosla ova novcana nagrada ,vasismo citaoci vec 10 godina vaseg lista alo kontakt tel 063464338 pozdrav od porodice davidovic,,i sretna svima slava sv,,jovan krstitelj,,

  • milica Vreme: 07.05.2014 12:11h

    hvala vam na poklonu koji sam juce dobila od vas...iako nisam dobila 25000 za djudjevdan,jako ste me obradovali sa poklonom koji ste mi juce oslali...jos jednom hvala

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP