Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TRAŽE SE NOVI PREGOVARAČI

Izaslanici nastavljaju pregovore o Kosovu?!

Autor: S. V. | 15.04.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Pregovori Beograda i Prištine biće uskoro nastavljeni, ali na nivou specijanih izaslanika premijera Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hašima Tačija!

Traže se novi pregovarači:  Datalj sa briselskih razgovora

Traže se novi pregovarači: Datalj sa briselskih razgovora | Foto: FoNet

Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija želi da postigne sporazum sa Briselom i Prištinom, ali da to bude usklađeno sa našim elementarnim državnim i nacionalnim interesima, te da bi rešenje tog problema bila „ogromna stvar za našu zemlju“.


- Nije to pitanje da li će to biti u tri dana jer i ako za mesec dana taj problem rešimo, mi smo uradili ogromnu stvar za našu zemlju. Svakog dana razgovaramo, niko to neće stavljati pod tepih niti će bežati od te teme. Mislim da je najvažnija poruka da Srbija hoće da rešava probleme i nema vremena za čekanje - izjavio je Vučić.

Evropski parlament u sredu o Srbiji


Poslanici Evropskog parlamenta saslušaće u sredu izveštaj komesara za proširenje Štefana Filea o nepretku Srbije u evropskim integracijama, nakon čega će raspravljati o rezoluciji o Srbiji. U izveštaju će biti opisan napredak Srbije na polju unutrašnjih reformi, razvoja regionalne saradnje i borbe protiv organizovanog kriminala. U Fileov izveštaj će biti uvršćen i kratak opis dosadašnjeg toka dijaloga Beograda i Prištine, koji će sačiniti visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton. Ona će 22. aprila na zasedanju Saveta ministra u Luksemburgu podneti detaljniji izveštaj o dijalogu Beograda i Prištine, nakon čega bi oni trebalo da odluče o datumu.

On je kazao i da je pozicija Srbije po tom pitanju jasna, da smo spremni i otvoreni za razgovore, uvek, svuda i na svakom mestu pod pokroviteljstvom EU, a „koga će oni izabrati, to je njihova stvar i mi o takvim stvarima ne vodimo računa“.

- Mi nismo imali nikakav problem s tim šta je i kako je radila visoka komesarka EU Ketrin Ešton, već s tim što Priština nije želela da učini nikakav ustupak, a od srpske strane je to sve vreme traženo - podsetio je on i dodao da sve vreme postoji intenzivna komunikacija Beograda s Briselom, ali i s mnogim drugim evropskim i vanevropskim centrima moći, u cilju nastavka razgovora.
Oliver Ivanović, jedan od lidera Srba sa Kosova, tvrdi da će se pregovori ubuduće voditi na nižem novou nego do sada!

- Pregovore bi vodili specijalni izaslanici ili pregovarači Beograda i Prištine. S naše strane to bi mogao da bude neko koga bi predložio ili predsednik Srbije Tomislav Nikolić ili premijer Ivica Dačić, ali definitivno će konačnu reč dati Nikolić, Dačić i prvi potpredsednik vlade Aleksanadr Vučić - objašnjava Ivanović za „Alo!“.

Borislav Stefanović, bivši šef pregovoračkog tima u dijalogu sa Prištinom, ocenio je da će Beograd za deset dana ipak postići sporazum s Prištinom. On je naveo da je neozbiljno što nema odgovora u kojoj su fazi trenutno pregovori, ali je dodao da je ovo pauza u okviru koje dve strane pokušavaju da ipak dođu do nekog sporazuma.

- To podržavamo. Smatramo da ako postoji ikakav način u narednih sedam do 10 dana da se poboljšaju stvari, da se pojačaju prava i ovlašćena Srba na Kosovu i Metohiji, mi to podržavamo - kazao je Stefanović.
Ognjen Pribićević, politički analitičar i bivši ambasador Srbije u Nemačkoj, izjavio je da postoji šansa za postizanje dogovora o spornim pitanjima.

- Mislim da, uprkos tome što su pregovori završeni, i dalje postoji prilika... Svedoci smo da su se i ranije dešavali dogovori pre takozvanog dana D, tako da ima sasvim dovoljno vremena od sedam-osam dana i mislim da će ova nedelja pred nama biti ključna - smatra Pribićević.
Kako je kazao, ako se dogovor ne postigne u narednih nedelju dana, onda će se stvari prolongirati za jesen, a onda je, kako je rekao, veliko pitanje u kom formatu će se dalje voditi pregovori.

- Mislim da je sa naše strane apsolutni minimum Osnovni sud u Kosovskoj Mitovici, da komandant policijskih jedinica bude Srbin i da se onemogući pristup vojnim snagama na to područje, kao i da se severni deo Mitrovice nikako ne spaja sa južnim delom - rekao je Pribićević.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP