Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NOVI NAMET ZA PROGNANE SRBE IZ HRVATSKE

Izbeglice osloboditi poreza na imovinu!

Autor: Vesti | 08.09.2014 - 10:06:00h | Komentara: 1

Povodom najava hrvatskih vlasti da se sprema novi zakon o oporezivanju nekretnina, predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta, zahtevao je od vlade u Zagrebu da prognane i Srbe povratnike oslobodi plaćanja poreza, kako na kuće i stanove u kojima stalno ili povremeno žive, tako i na srušene ili oštećene kuće koje su neuslovne za život i na pomoćne objekte.

Potreban je stalni dijalog sa Hrvatskom: Miodrag Linta

Miodrag Linta | Foto: Beta

On smatra da Hrvatska prilikom oporezivanja koje treba da stupi na snagu početkom 2016, mora da uzme u obzir tešku situaciju u kojoj su Srbi, a sunarodnicima poručuje da ne odustaju od svojih prava.

- Prema Zakonu o prebivalištu svi prognani i oni koji su se iselili, bez obzira na to da li su u Srbiji ili širom sveta imaju pravo na hrvatske lične karte sa adresama svojih kuća i stanova. Time dokazuju da su njihovi objekti u Hrvatskoj za stanovanje, a ne za luksuz koji će biti prilično oporezovan - poručio je Linta u izjavi za "Vesti".

Mogu dve lične karte

- Dobio sam od hrvatskog ministra policije odgovor da imamo pravo da legalno posedujemo dve lične karte. Ko ne uspe da reši problem do kraja godine i mora da odjavi prebivalište do 29. decembra, tu nije smak sveta. Može i posle ovog roka da dođe u Hrvatsku i podnese zahtev za izdavanje nove lične karte. Upozoravam i one koji su u Hrvatskoj živeli od 1983. i kasnije, a otišli su u inostranstvo i ne žele hrvatsku ličnu kartu, da takođe odjave prebivalište kako ne bi platili kaznu - naveo je naš sagovornik.

On je istakao da prema hrvatskom zakonu o prebivalištu državljani koji žive izvan Hrvatske imaju pravo da pored srpske, lične karte BiH ili boravišnih dozvola zadrže i hrvatsku ličnu kartu.


- Svi koji imaju hrvatsku važeću ličnu kartu moraju da do 29. decembra ove godine prijave privremeni odlazak na pet godina. Ko ima samo prebivalište do ovog roka, mora da izvadi novu ličnu kartu i prijavi odlazak, a to se može uraditi samo u nadležnoj policijskoj stanici u Hrvatskoj. Hrvatska mora da odobri privremeni odlazak van zemlje na pet godina, ukoliko građanin podnese potvrdu da izvan Hrvatske radi, školuje se, leči, učestvuje u procesu obnove ili stambenog zbrinjavanja ili na osnovu izjave o izdržavanju za nezaposlena lica i stare osobe - objašnjava Linta i dodaje da se boravak van Hrvatske posle prvih pet, unedogled može produžavati na po tri godine.

Izbeglice

Izbeglice | Foto: Profimedia
Onaj ko ima ličnu kartu treba, prema njegovim rečima, samo da podnese zahtev za privremeni odlazak popunjavanjem tri formulara, a ko je nema prvo podnosi zahtev za izdavanje nove lične karte, a potom i za privremeni odlazak.


- Građani nastanjeni, primera radi, u Nemačkoj, Kanadi ili Australiji, koji imaju ličnu kartu, predaju u diplomatskom predstavništvu zahtev za privremeni odlazak iz Hrvatske i čekaju da im u roku od mesec-dva konzulat obezbedi tu potvrdu. Oni koji je ne poseduju, imaju dve mogućnosti - ili da odu u Hrvatsku da je izvade ili, ako ne mogu do 29. decembra, onda da odjave do tog roka prebivalište u najbližoj ambasadi ili konzulatu kako ne bi rizikovali kaznu od 70 do 700 evra - ukazuje naš sagovornik.

Prijavite probleme!
 

- U konzulatima u Beogradu, Subotici, a koliko čujem i Banjaluci, ne prihvataju zahteve o privremenom odlasku iz Hrvatske na pet godina, pa putem "Vesti" molim sve građane i one u inostranstvu da ukoliko imaju bilo kakvih problema prilikom procedure jave lično meni na telefon 063 7686837 ili mejl lintaŽsdf.org.rs
kako bismo isterali stvari na čistac i prisilili Zagreb da poštuje sopstveni zakon o prebivalištu. Svi potrebni obrasci su na našem sajtu njnjnj.koalicija.org.rs - kaže Linta.

Poslednji komentari
  • iko Vreme: 08.09.2014 12:11h

    Ne radi se o novom nametu za izbjegle srbe iz Hrvatske već se radi o uvođenju poreza na nekretnine za sve vlasnike nekretnina na području Republike Hrvatske bez obzira da li su iz Hrvatske,Srbije ili bilo koje države svijeta bez iznimke.Dakle porez će plaćati i Srbi vlasnici nekretnina u Hrvatskoj i neće biti iznimaka i privilegija.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP