Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

REAGOVANJE

Izbeglice: Za rat kriv Tuđman, ne Šešelj

Autor: Tanjug | 16.11.2014 - 13:08:00h | Komentara: 1

Koalicija udruženja izbeglica saopštila je danas da se ne slaže sa ocenom hrvatskoj predsednika Ive Josipovića da je politika lidera radikala Vojislava Šešelja bila uzrok rata i svih stradanja, već režim Franje Tuđmana ima glavnu odgovornost za rat na području Hrvatske.

Izbeglice

Izbeglice iz Hrvatske 1995. godine | Foto: Profimedia

"Brojne činjenice potvrđuju tezu da režim Franje Tuđmana ima glavnu odgovornost za rat na području Hrvatske...Strateški cilj Tuđmanovog režima bio je stvaranje etnički čiste Hrvatske države bez ili sa što manje Srbija", saopštila je ta koalicija.
Oni smatraju da je taj cilj mogao biti ostvaren samo ratom i podsećaju da su Srbi na nasilan i nedemokratski način izbačeni iz Ustava 1990. godine kao konstitutivan narod i svedeni na manjinu.
Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Lint istakao je ne podržava ideju Velike Srbije jer je nerealna i neodgovorna.
On smatra da Srbija treba da vodi politiku aktivne zaštite ljudskih i nacionalnih prava Srba zapadno od Drine i Dunava, izgrađuje najbliže odnose sa Republikom Srpskom i aktivno pomaže prognanim Srbima da povrate svoja imovinska i druga prava ili da dobiju naknadu štete, kao i da se procesuiraju ratni zločini nad Srbima i reši pitanje nestalih lica.
Vlada Srbije trebalo bi da pokrene dijalog sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom o sprovođenju Aneksa G Bečkog sporazuma o sukcesiji pod nazivom “Privatna svojina i stečena prava”.
U tom sporazumu stoji da svim građanima i pravnim licima moraju biti zaštićena i vraćena prava koja su imali na dan 31.12.1990 godine a svi ugovori sklopljeni za vreme rata pod pretnjama moraju biti poništeni, podsetila je Koalicija udruženja izbeglica.
Poslednji komentari
  • aca Vreme: 16.11.2014 17:41h

    Ustase su naravno jedva cekale da proteraju Srbe jer je Sloba odigrao ocajno i upao u njihovu zamku.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP