Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

JOŠ UVEK NISU ZAPOČETI RADOVI GASOVODA U SRBIJI

Izgradnju „Južnog toka“ koči Evropa

Autor: R. K. | 25.01.2013 - 08:02:00h | Komentara: 1

Istraga koju je Evropska komisija (EK) pokrenula protiv „Gasproma“ zbog sumnje da je ta ruska kompanija zloupotrebila svoju dominantnu poziciju na tržištu gasa u jugoistočnoj Evropi verovatni je razlog što, uprkos najavama, još uvek nisu započeti radovi na izgradnji gasovoda „Južni tok“ u Srbiji, saznaje „Alo!“.

Bajatović početak gradnje najavljivao za 20. decembar

Bajatović početak gradnje najavljivao za 20. decembar | Foto: RAS

Naime, Dušan Bajatović, generalni direktor „Srbijagasa“, preduzeća koji je glavni partner „Gaspromu“, najavio je pre izvesnog vremena da će izgradnja „Južnog toka“ u Srbiji početi oko 20. decembra. Međutim, do danas se to nije desilo. Sijka Pistolova, energetski analitičar, u razgovoru za „Alo!“ objašnjava da je to verovatno zbog toga što Rusi čekaju da vide šta će se desiti sa istragom koju je Evropska komisija pokrenula protiv „Gasproma“.


Stigao do vlade


Na dnevni red sednice Vlade Srbije juče je došao predlog zakona o „Južnom toku“, koji će po usvajanju biti prosleđen Skupštini Srbije, gde će, zbog njegovog značaja, biti usvojen po hitnom postupku do kraja januara, najavljeno je iz Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja.

- Između EU i Rusije postoje bitne nesuglasice. Naime, EU traži da se projekat „Južni tok“ sprovede po pravilima trećeg energetskog paketa, odnosno da se omogući da se tim gasovodom transportuje ne samo ruski gas, već i drugih proizvođača. Međutim, Rusi odbijaju takvu mogućnost - kaže Pistolova za naš list.

Prema njenim rečima, problem između Rusa i Evropljana kulminirao je kada je Evropska komisija protiv „Gasproma“ pokrenula istragu zbog monopolističkog ponašanja u zemljama jugoistočne Evrope, gde spada i Srbija.

- Sa izgradnjom gasovoda u Srbiji se nije počelo jer Rusi verovatno čekaju utanačenje dogovora sa Evropom. Međutim, do tog dogovora će sigurno doći jer su Rusi vrlo zainteresovani za transportovanje gasa kroz Evropu, te će morati da naprave ustupak - zaključuje Pistolova, napominjući da će se konačni rasplet situacije dogoditi do polovine godine. Ovim povodom, juče smo kontaktirali s Ministarstvom energetike, kao i sa „Srbijagasom“, ali nismo dobili odgovore.
Poslednji komentari
  • DSV Vreme: 25.01.2013 12:58h

    Alo BAJATOVICU javi se! Alo MINISTARKO javi se ! Pa zasto vas zovem ,KOD VAS RADOVI POCELI U DECEMBRU ,bice da Rusi NEZNAJU !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP