Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SAVEZ SLEPIH SRBIJE

Izlazimo na ulice da odbranimo biblioteku!

Autor: | 25.06.2013 - 07:24:00h | Komentara: 0

Nakon što je saopšteno da ove godine u budžetu nema novca za finansiranje delatnosi biblioteke za slepe „Dr Milan Budimir”, iz Saveza slepih Srbije juče su na konferenciji za novinare uputili Ministarstvu kulture konkretne zahteve, čije bi neispunjenje dovelo do radikalnih poteza.

Za biblioteku slepih ni dinara od države: Predstavnici Saveza slepih

Za biblioteku slepih ni dinara od države: Predstavnici Saveza slepih | Foto: Željko Šafar

Savez slepih traži da im se do 25. juna u podne isplati deo od 10 miliona dinara, koliko su tražili za svoje izdavačke i bibliotečke delatnosti, i da se potpišu ugovori kojima će im se garantovati transformacija biblioteke „Dr Milan Budimir” u javnu ustanovu kulture i isplata preostalog dela sredstava do novembra.

Ukoliko im Ministarstvo kulture i informisanja i Vlada Srbije ne izađu u susret, predstavnici Saveza najavili su da će pisati svetskim organizacijama i ambasadama stranih država u Srbiji, pozivajući se na svoje zakonom zagarantovano pravo na obrazovanje i informisanje putem zvučnih knjiga i na Brajevom pismu, a neće se libiti ni da izađu na ulicu.

Predsednik Saveza slepih Srbije Milan Stošić je istakao da u Srbiji živi 12.000 slepih i slabovidih osoba, za koje su znanje i obrazovanje kompenzacija za vid, a knjige su im sada uskraćene jer od Ministarstva kulture za ovu godinu nisu dobili ni dinar za izdavanje naslova na Brajevom pismu i snimanje zvučnih knjiga.

On je taj postupak okarakterisao kao najdrastičniji vid diskriminacije slepih osoba i dodao da su spremni i na radikalnije mere protesta, naglasivši da su uputili tri pisma ministru kulture tražeći sastanak sa njim i ostali bez odgovora.

Ministarstvo kulture je ranije saopštilo da će odmah nakon rebalansa budžeta obezbediti određena sredstva koja će biti isplaćena Savezu slepih Srbije.

Iz Saveza poručuju da su od 31. oktobra prošle godine tri puta konkurisali za sredstva kod ministarstva, ali da od toga nije bilo ništa.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP