Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRBIJA PRED POTOPOM

Izlile se reke, prete klizišta!

Autor: Tanjug / RTS | 21.04.2014 - 09:46:00h | Komentara: 1

Meštani više opština u Srbiji bore se s poplavama. Kritično u selu Đunis kod Kruševca. Pojavila se klizišta u Dragačevu. Iako je trenutno mirnija situacija na jugoistoku zemlje, usled naglog topljenja snega očekuje se novi rast vodostaja reka. Ministri u obilasku poplavljenih područja.

regionalni put Usce - Ivanjica ovo se desilo na 13 km od Usca prema Ivanjici u neposrednoj blizini manastira Studenice

Ovo se desilo na 13 km od Usća prema Ivanjici u neposrednoj blizini manastira Studenice | Foto: Goran Krstić

Zapadna Morava izlila se u Čačku i u Ovčar Banji i poplavila priobalne delove. Proglašena je vanredna odbrana od poplava u opštini Aleksinac.
Vanredna situacija zbog poplava na snazi je u Lučanima, Požegi, Prokuplju, Gadžinom Hanu, Doljevcu, Žitorađi, Kuršumliji, Lebanu, Medveđi i Trgovištu. Zbog obilnih padavina i izlivanja vode, ima povremenih prekida u saobraćaju.
Izveštaji iz Doljevca i Lučana
Prema rečima načelnika sektora za vanredne situacije Predraga Marića jutros je kritično samo u selu Đunisu kod Kruševca. Poplave ugrožavaju 25 porodica koje tu žive. Poplavljeno je i podnožje Đavolje Varoši, ali zemljane figure nisu ugrožene. Prvi put je pod vodom i kanal između železničke pruge i autoputa kod Leskovca, ali koridor nije ugrožen.
Zbog priliva u jezero Ćelije, Fabrika za preradu vode za dva dana dostigla je godišnju proizvodnju. Zapadna Morava je u porastu kod Trstenika - na svaka tri sata nivo te reke raste desetak centimetara, u selu Grabovcu.
Dobre vesti stižu iz Doljevca. Reka Tiplica se polako vraća u svoje korito i situacija u odnosu na jučerašnji dan je mnogo bolja iako i meštani, ali i nadležni kažu da ne pamte toliku reku, javlja dopisnik RTS-a iz Doljevca.
Načelnuk Uprave sektora za vanredne situacije u Nišu Žarko Damjanović rekao je za RTS da je protekla noć bila relativno mirna.
U opštini Aleksinac u sedam sati proglašena vanredna odbrana od poplava što znači da lokalna samouprava mora da bude u pripravnosti.
U odnosu na 2010. godinu, kada su u tom kraju bile poplave, ovo je povoljnija situacija.
Deo puta Tešica-Draževac je obustavljen za saobraćaj. U Vitkovcu je jedna kuća poplavljena, a u ataru sela Donji Adrovac poplavljene su oranice.
Nove nevolje meštana dragačevskih sela su klizišta koja su se pojavila posle obilnih padavina koje su proteklih dana zadesile taj kraj, javlja dopisnk RTS-a iz Lučana.
Više od 300 hektara bilo je pod vodom, a domaćinstva više nisu ugrožena. Ovo je posle šest godina treća elementarna nepogoda koja je donela velike štete, pa je formirana komisija za procenu štete.
Usled oštećenja kolovoza u potpunom su prekidu deo puta Kraljevo - Goč, deonice Lučani - Guča i Ivanjica - Ušće. Iz "Puteva Srbije" upozoravaju na opasnost od odrona. Pojedine trafostanice isključene su iz bezbednosnih razloga, pa građani u Prokuplju, Kuršumliji i delu Niša i dalje nemaju struju.
Stručnjaci upozoravaju da, iako je trenutno mirnija situacija na jugoistoku zemlje, stanovništvo treba da bude oprezno jer se usled naglog topljenja snega narednih nekoliko dana očekuje novi rast vodostaja reka.
Na Kopaoniku ima preko 40 centimetara snega koji će se u naredna dva dana topiti.
Hidrolozi procenjuju da se porast vodostaja očekuje na Velikoj, Zapadnoj i Južnoj Moravi, Ibru, Nišavi, Toplici, Jablanici Vetrenici Mlavi i Tamišu.
Poslednji komentari
  • Gavra Vreme: 21.04.2014 10:46h

    Crni papa iz Vatikana menja prirodne zakone sat teraju napred nazad. Zadana vozimo sa upaljenim svetlima. Instalirao je prko kaparisanih plaćenika u Beogradu HAARP u Barajevu. HAARP je antenski sistem na visokim čeličnim banderama pomoću koga se podiže i spušta atmosfera i utiče na vremenske prilike i neprilike. Osim uticaja na vrmenske prilike i neprilike HAARP izaziva i mentalne pormećaje, aneksiozna stanja itd..,

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP