Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KATASTROFA

Izlili se milioni litara sirove nafte u Izraelu

Autor: Tanjug | 04.12.2014 - 13:08:00h | Komentara: 0

Milioni litara sirove nafte izlili su se kroz probijeni naftovod na jugu Izraela rano jutros, pričinivši veliku štetu jednom od najznačajnijih prirodnih rezervata u tom području. Vatrogasci, zvaničnici Ministarstva za zaštitu okoline i oni koji rade na održavanju naftovoda poslati su na mesto izlivanja i uspeli da ga zaustave nakon dva sata.

Naftovod je probijen tokom radova u okviru priprema za izgradnju medjunarodnog aerodroma. Nakon što je izlivanje primećeno slavine su zavrnute, ali ne na vreme da se spreči izlivanje miliona litara nafte.

Takozvana Zelena policija Ministarstva za zaštitu okoline istražuje šta je zapravo prouzrokovalo da se nafta izlije, da li je to moglo biti sprečeno i šta je učinjeno kada je izlivanje primećeno. Policija iz Ejlata je isključila mogućnost sabotaže, istakavši da je uzrok verovatno tehnička neispravnost, posledica ranijeg rada na održavanju.

Glavni put koji vodi u letovalište Ejlat na Crvenom moru je s vremena na vreme zatvaran zbog ovog incidenta. Zvaničnik iz Ministarstva za zaštitu okoline objasnio je da je prirodni rezervat Evrona, do koga je stigla nafta, stanište jelena i jedne vrste palmi koja raste u dolini Nila.
“Sirova nafta je tekla korz rezervat, pričinivši ozbiljnu štetu flori i fauni”, rekao je Gaj Samet za izraelski radio, procenivši da će obnova trajati mesecima, mozdda čak i godinama.

“Ovo je jedan od najozbiljnih slučajeva zagadjenja okoline u Izraelu,” rekao je on, upozorivši da obim štete još nije sa sigurnošću utvrdjen. Na jordanskoj strani granice nije bilo štete, ali su jordanski mediji izvestili da je u vazduhu registrovano prisustvo hidrogen sulfida oko letovališta Akaba i u nekim izveštajima se navodi da je više od 80 ljudi hospitalizovano zbog poteškoća u disanju.

Doron Nisim direktor prirodnih rezervata i nacionalnih parkova u Ejlatu rekao je da su stotine jutara prirodnog rezervata oštećene izlivanjem To je najveća opasnost za insekte i glodare koji žive blizu površine tla, rekao je on, dodavši da dublji slojevi zemlje nisu zagadjen i da jeleni nisu u opasnosti.
Ovo nije prvi put da je izraelski prirodni rezervat oštećen. Juna 2011. godine u rezervat Nahal Zin u pustinji Negev je izlilo 1,5 miliona litara avionskog goriva izazvavši ekološku katastrofu.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP