Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BEZ VEĆIH INCIDENATA

Izložba o albanskim žrtvama: Unutra Dačić, Čeda i Biljana Srbljanović, ispred 100 demonstranata i kordon policije! (FOTO)

Autor: Blic.rs | 18.12.2013 - 19:46:00h | Komentara: 3

Izložba “Bogujevci – vizuelna istorija, omaž svim porodicama i žrtvama rata” otvorena je u 18 sati u Kulturnom centru Beograda uprkos najavljenom upadu desničarskih grupa. Pred početak izložbe koja predstavlja umetnički projekat Albanaca Fatosa, Jehone i Sarande Bogujevci koji su kao deca preživeli masakr u Podujevu, okupilo se više od 100 građana u znak bojkota, a ispred Kulturnog centra stajalo je mnoštvo pripadnika regularne policije, brigade i jedinice za specijalne operacije.

Otvaranju izložbe prisustvovali su premijer Srbije Ivica Dačić, lider LDP-a Čedomir Jovanović i dramaturškinja Biljana Srbljanović.

a

- Ova izložba bi trebalo da bude u svim gradovima bivše Jugoslavije jer nosi pouku. Izjavljujem saučešće ovim mladim ljudima i želim da kažem da svi zločinci treba da odgovaraju za ono što su uradil, da budu osuđeni, a neki već jesu - rekao je Dačić.

Okupljenima se obratio i Čedomir Jovanović rečima da je Dačićevo prirustvo od velikog značaja.

- Prisustvo premijera pokazuje u kom smeru ide Srbija, ali ona mora još mnoge stvari da promeni kako bi bio neki napredak - rekao je lider LDP-a.

aNešto pre 18 sati ispred Kulturnog centra okupilo se više od 100 sugrađana, uglavnom pristalica desničarskih pokreta, ali su nešto nakon 19 sati počeli da se razilaze.


Kako je "Blic" saznao sa lica mesta, okupljeni su uzvikivali "Živeo Vučić", "Živela velika Albanija" dobacujući kako "Dačićevi ljudi mogu da uđu na izložbu, a oni ne".

Nakon skandiranja, "protestanti" su uzdigli tri prsta i počeli da pevaju himnu "Bože pravde" dok je policija pokušavala da ih odalji od ulaza.

Okupljeni su tvrdili da iza njih ne stoji nikakav pokret već da su obični građani koji ne dozvoljavaju da se Srbi ponižavaju, iako su se među njima mogli prepoznati prostalice pokreta "1389".

Pojedini su izvukli fotografije srpskih žrtava i počeli da ih dele u krug stavljajući ih ispred policije, ali i bele papire na kojima piše "ovo su mučki ubijeni Srbi čiji dželati slobodno šetaju srpskom zemljom".

a

Pred otvaranje izložbe, policijske snage bile su raspoređene u i ispred Kulturnog centra Beograda, a određeni broj policajaca bio je na kriznim mestima u Knez Mihailovoj ulici.

Kako javlja reporter "Blica", na izložbu mogu da uđu samo oni koji su na spisku, pa policija i redari legitimišu sve koji hoće da uđu. Nekoliko starijih građana redarima dobacuju da se sklone sa ulaza i pitaju zašto neće da ih puste.

Iz Kulturnog centra su najavili jače policijsko obezbeđenje, ali, kako kažu, očekuju da sve prođe u najboljem redu.

- Prijavili smo uredno događaj i policija će obezbeđivati večerašnju izložbu. Ne plašimo se i očekujemo da sve prođe bez incidenata – rekli su u Kulturnom centru Beograda.

a

Naime, nacionalističi pokret “SNP Naši” pozvao je na zvaničnom sajtu “sve na izložbu šiptarskih umetnica”, dok su u komentarima sadržane pretnje.

Prema mišljenju istoričara Miloša Kovića ovaj događaj je provokacija, i s obzirom na teror nad Srbima na Kosovu i Metohiji, prema njegovim rečima, ovakve izložbe treba da se uslove organizovanjem izložbi o stradanju našeg naroda.

- Treba predstaviti stradanja od 1999. do danas, da ne kažem od 1878, ili iz 1912, ili izložbe o progonu Srba sa Kosova u Jugoslaviji. Takav događaj trebalo bi organizovati ne samo u Prištini, nego i u Tirani koja je danas centar Albanaca sa Kosova. Nisam siguran da je to moguće – rekao je istoričar Ković.
Poslednji komentari
  • Milica Vreme: 19.12.2013 00:39h

    SRAM VAS BILO PRODANE DUSE!!! I zapamtite...ko ne ceni sebe, ne cene ga ni drugi....po blatu nas vucete....prodane duse ....prodali ste i nas zive i nevine zrtve....gadite mi se!

  • ana Vreme: 19.12.2013 04:21h

    U kom smjeru ide Srbija?????

  • Srba Vreme: 19.12.2013 07:19h

    IMA DA NAS NEMA!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP