Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NEKO SE SUROVO NAŠALIO SA ORGANIMA IZVRŠNE VLASTI U SRBIJI

Izmetom na Vladu

Autor: Damira Ramadani | 24.03.2015 - 20:45:00h | Komentara: 3

Vlada Republike Srbije, Narodna banka Srbije i sedišta nekoliko Ministarstava bili su juče meta svojevrsnog napada, kada su ispred njihovih zgrada (Nemanjina 11, Kneza Miloša 20, Nemanjina 22-26, Nemanjina 17a i Vlajkovićeva 3-5) ostavljeni crveni paketi veličine 20x30x10 centimetara.

Smrdljivi paket ispred  Ministarstva kulture

Smrdljivi paket ispred Ministarstva kulture | Foto: RAS Đorđe Kojadinović

Po otkrivanju sumnjivih paketa, alarmirana je policija, koja je blokirala lokacije i pozvala kontradiverzionu jedinicu MUP-a Srbije. Specijalci su obavili pregled i ustanovili da se ne radi o eksplozivnim napravama. Kako je javila Televizija „Pink“, u kutijama se nalazio životinjski izmet, što u Ministarstvu unutrašnjih poslova nisu mogli da potvrde.

Zorana Mihajlović

Zorana Mihajlović | Foto: Aleksandar Stojanović

Zorana: Nisu me ugrozili!


U Vladi Srbije, ali i u ministarstvima ispred čijih sedišta su postavljeni sumnjivi paketi, juče nisu bili raspoloženi da komentarišu da li darove koji su im ostavljeni shvataju kao napad na Vladu ili svojevrstan građanski bunt.
Jedino je progovorila Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koja je i sama bila jedna od meta ovih napada jer je i ispred sedišta ministarstva na čijem je čelu juče ujutru ostavljen sumnjiv paket. Ona je za „Alo!“ samo kratko rekla da se nije uplašila.
- U svojoj zemlji se nikada ne osećam ugroženo. Svi protesti koji su zakonom dozvoljeni su OK - bila je kratka Mihajlovićeva.

Sanda Rašković Ivić, predsednica DSS-a, koja je po struci psihijatar, izjavila je za „Alo!“ da ne misli da je reč o poruci zastrašivanja upućenoj nekom iz Vlade.


- Meni to izgleda kao poruka ponižavanja i ismevanja, jer poruka zastrašivanja uvek ima nešto krvavo u sebi (na primer, leš životinje). To je samo izražavanje mišljenja o tome kakva nam je Vlada. U demokratskim državama je to dozvoljeno - rekla je Raškovićeva.


Da se neko očigledno grubo našalio sa ministrima misli i Dragan Šutanovac, poslanik Demokratske stranke.

- Ne znam ko je danas ostavio jasnu poruku Vladi šta misli o njenim ekonomskim merama, smanjenu penzija i plata, lažnim obećanjima. Realno je to mogao da bude svaki građanin u Srbiji koji sve lošije živi. Ali simptomatično je odsustvo ministara na terenu i slikanje u ovakvim uslovima - tvrdi Šutanovac.

Nasuprot njemu, Janko Veselinović, poslanik Socijaldemokratske stranke, smatra da ovakav vid građanskog protesta nije primeren.
- Ovo se ne bi moglo nazvati akcijom građanskog protesta i na organima unutrašnjih poslova je da ispitaju ima li elemenata krivične odgovornosti. Nama su potrebni mnogo inovativniji i masovniji građanski protesti protiv loše vlasti - kazao je Veselinović za „Alo!“.

Kazna do tri godine robije i 5.000 dinara!
 

Advokat Marko Lagator kaže za „Alo!“ da bi onaj ko je častio Vladu sumnjivim paketima mogao u najgorem slučaju dobiti do tri godine zatvora.
- Ukoliko je od strane izvršioca postojala pretnja ili opomena zaposlenima, postojala bi obeležja krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti iz člana 138 stav 2 Krivičnog zakonika, pri tome je predviđena kazna zatvora od tri meseca do tri godine. Kada je u pitanju prekršajna odgovornost, ona bi se mogla utvrditi i na osnovu Zakona o javnom redu i miru, gde se predviđa u članu 16: „Ko stavi ispred zgrade predmet koji može ugroziti prolaznika ili mu naneti štetu, kazniće se novčanom kaznom do 5.000 dinara“ - kaže Lagator i objašnjava da se „uzimanjem otisaka prstiju sa kutija može utvrditi identitet učinioca, te se on može dalje procesuirati“.
- Za naknadu štete, eventualno zastrašenih zaposlenih ili prolaznika, pored izvršioca, bio bi odgovoran i grad Beograd, zato što u njegovu nadležnost spada održavanje čistoće na javnim površinama, pri tom je nadzor nad održavanjem čistoće poveren komunalnoj policiji - zaključuje Lagator.

Poslednji komentari
  • gagi Vreme: 24.03.2015 21:46h

    bravo vladari nase sudfbine

  • Nobody´s Fool Vreme: 25.03.2015 07:13h

    Član 16: „Ko stavi ispred zgrade predmet koji može ugroziti prolaznika ili mu naneti štetu, kazniće se novčanom kaznom do 5.000 dinara“. Skidajte onda sve one plakate ober-kvislinga kojima je grad oblepljen,jer mi,kada ih vidim,pritisak skače na 200 i životno sam ugrožen.

  • mima Vreme: 25.03.2015 08:09h

    izmetom na izmete !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP