Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRBIJA I ZVANIČNO ZAPOČELA PREGOVORE O ČLANSTVU SA EVROPSKOM UNIJOM

Iznenadili i Evropu!

Autor: Ivana Kljajić | 22.01.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

“Dobar dan, dobro došli. Ovo je istorijski dan za Srbiju i EU”, pozdravio je juče na srpskom jeziku komesar za proširenje Štefan File najviše zvaničnike Beograda na Međuvladinoj konferenciji Srbije i Unije u Briselu, čime su i zvanično počeli pregovori o članstvu. I premijer Ivica Dačić i vicepremijer Aleksandar Vučić najavili su i u Briselu da je plan da Srbija bude u EU do 2020.

Briselski poljupci: Evangelis Venizelos i  Štefan File prvi  čestitali Vučiću i Dačiću

Briselski poljupci: Evangelis Venizelos i Štefan File prvi čestitali Vučiću i Dačiću | Foto: FoNet

- Ovo je svedočanstvo posvećenosti Srbije evropskim ciljevima i ispunjavanja potrebnih uslova - izjavio je na zajedničkoj konferenciji za medije Evangelos Venizelos, šef diplomatije Grčke, predsedavajuće EU.

Ne treba nam šef diplomatije!


Premijer Dačić je toliko bio zadovoljan događajem u Briselu da je priznao da bi voleo da je nešto i potpisao.
- Toliko nas hvale ovde da skoro da nam nije potreban ministar spoljnih poslova... Žao mi je što se danas ništa ne potpisuje, jer bih onda mogao svoje penkalo da stavim u muzej kao Božidar Đelić - rekao je premijer, aludirajući na bivšeg potpredsednika Vlade koji je čuvao naliv-pero kojim je potpisao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

On je, između ostalog, rekao da je cilj da se potvrdi dalji napredak i dalje učešće Srbije u poboljšanju odnosa sa Kosovom i dodao da će proces pregovaranja omogućiti da obe strane nastave svoj evropski put, a da se pritom ne blokiraju.

Štefan File je naglasio da pred Srbijom leže mnogi izazovi, a to podrazumeva da će morati da ostane privržena dijalogu sa Kosovom i dostizanju evropskih standarda.


Za premijera Ivicu Dačića jučerašnji dan je “najvažniji događaj za Srbiju posle Drugog svetskog rata”.


- Ovo je strateški cilj koji određuje naš put kojim naše društvo treba da ide. Srbija danas postaje i formalno deo jednog pristupnog procesa zajedničkoj pordici evropskih naroda i zato je ovo istorijski dan. Ova vlada je formirana pre 18 meseci i niste ovo od nas očekivali. Iznenadili smo vas. Bilo nam je lako baš zato što niste ništa očekivali.
Ali sada od nas očekujete mnogo, kao i od sledećih vlada. Da je neka druga vlast, bilo bi sedam dana proslave. Ali mi moramo da radimo, od sutra počinju skrininzi. Mi ovaj dan nismo dobili, mi smo ga zaslužili jer smo strpljivo i posvećeno radili - izjavio je Dačić, koji je podsetio i na to da je u Briselu bio 29 puta i da se sa kosovskim premijerom sastao 20 puta.

Kako je rekao prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, zastava Srbije ispred zgrade EU pored zastava EU je velika stvar i simbol za našu zemlju, ali i znak da možemo da uradimo ono što su svi evropski narodi učinili.

Toma čestitao promotivnim spotom!

Umesto čestitki, predsednik Tomislav Nikolić pustio je na društvene mreže sopstveni promotivni spot u kojem su montirani njegovi susreti sa zvaničnicima EU. Uz slogan “odgovoran predsednik, zadovoljni građani, uspešna Srbija”, u video-materijalu se navodi da je predsednik Nikolić inicirao i koordinirao napore institucija Srbije u odlučnoj borbi protiv korupcije i kriminala, doneo platformu na osnovu koje je potpisan briselski sporazum i doprineo uspostavljanju mira i stabilnosti u regionu. Na Tviteru je napisao da je Srbija korak koji je juče napravila zaslužila svojom istorijom i žrtvama.

Vučić: Priznajem, grešio sam!

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić morao je da odgovara nemačkim novinarima i na pitanja o svom putu od nacionaliste do evrofanatika.
- To je bio proces. Nije da se jednog jutra probudiš i jednostavno kažeš: ja sam drugačiji. Za razliku od mnogih političara u Srbiji koji se ponašaju kao da su uvek u pravu, ja se ne stidim da kažem da sam se varao. Grešio sam. Nisam bio u pravu. Iako nije lako, ja priznajem svoje zablude - rekao je Vučić. Srbija zna, kako je rekao, da pred njom nisu laki zadaci, ali da je apsolutno spremna da ispuni svoje obaveze, jer gleda u budućnost.
- Na našem putu u EU nisu problem navodno zle komšijske zemlje ili Nemačka, nego mi sami, očekivanje da drugi moraju da reše naše probleme i da će nam rešenja pasti sa neba - objasnio je Vučić.

Poslednji komentari
  • Sale Vreme: 22.01.2014 07:54h

    Da istorijski dan,poklonili smo najbogatiju provinciju Srbije,Kosovo,za ulazak u propalu EU,u koju niko ne zeli da udje.Cheka nas scenario Grchke,Spanije,Portugala,rumunije,Bugarske,itd...a mi se radujemo.Ludilo!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP