Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PRIZNANJE

Izrael odlikovao Jeremićeve pretke!

Autor: S. Đorđević | 18.03.2013 - 22:17:00h | Komentara: 1

Neizmerno sam ponosan na svoje pretke koji su u Drugom svetskom ratu ustali protiv zločina nad jevrejskim i srpskim sugrađanima, rekao je sinoć predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić na dodeli priznanja "Pravednik među nacijama".

Zbog spasavanja Jevreja u Drugom svetskom ratu, muzej holokausta Jad Vašem posthumno je ovom medaljom odlikovao Vojislava Kneževića kao i Nuriju i Devletu Pozderac, pradedu i prababu Vuka Jeremića. Vojislav je izvukao jevrejsku porodicu iz koncentracionog logora na Banjici, dok su Nurija i Devleta spasili nekoliko Jevreja u Cazinu. U ime porodice Pozderac nagradu je od ambasadora Izraela u Srbiji primila Jeremićeva baka Sadeta.

Jeremić prima priznanje u ime svojih predaka

Jeremić prima priznanje u ime svojih predaka | Foto: Nebojša Marković

 
Napominjući da on lično ničim nije zaslužio to priznanje pošto nije bio ni rođen u to vreme, Jeremić je ocenio da to što Izraelci taj čin ni posle 72 godine nisu prepustili zaboravu, već su ga ubeležili u istoriju, predstavlja poruku da smisao života na prostoru bivše Jugoslavije ne treba tražiti samo u pamćenju preživljenog zla, već i dobra.
Svečanoj ceremoniji u Beogradskom dramskom pozorištu, prisustvovali su patrijarh srpski Irinej i predstavnici drugih crkvenih i verskih zajednica, vlade Srbije, vojske Srbije i mnogobrojne druge zvanice. Medalja "Pravednik među nacijama" je najviša počast koju izraelska država, u ime jevrejskog naroda, ukazuje nejevrejima koji su rizikovali život kako bi spasili Jevreje od sigurne smrti.
 
Poslednji komentari
  • Danica Vreme: 19.03.2013 08:17h

    lijepo je znati i ovaj podatak o Vukovim precima, i treba da bude ponosan na njih kao što bi i oni bili ponosni na njega. Vuče, učlani se u neku pravu socijalističku partiju a ne u one koje nemaju veze sa socijalizmom a članice su Socijalističke internacionale. Primamo te u SPS.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP