Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

CEĐENJE SUVE DRENOVINE

Izvršitelji će naplaćivati i novčane i sudske takse

Autor: Tanjug | 29.04.2015 - 16:44:00h | Komentara: 3

Cilj novog Zakona o izvršenju i obezbeđenju jeste da se unapredi sistem izvršenja u Srbiji, rekla je danas pomoćnik ministra pravde Nela Kuburović koja je najavila da će tim rešenjem javni izvršitelji dobiti i ovlašćenja da izvršavaju sudske odluke koje se odnose na naplatu novčanih kazni i naplatu sudskih taksi kada su u pitanju fizička lica.

„Ljudi se hrane koliko moraju, jer  im kad plate račune, ostane samo  za preživljavanje“, kaže Petar  Bogosavljević iz Pokreta p

Kad platimo sve račune, ostaće nam za ovo | Foto: Nenad Pavlović

Nacrt zakona sadrži veliki broj novina i poseban akcenat stavlja na poštovanje načela srazmere u postupku izvršenja, a biće izmenjene i važeće odredbe koje su se pokazale kao nejasne i nedovoljno precizirane, napomenula je Kuburović na otvaranju javne rasprave o nacrtu novog Zakona o izvršenju i obezbeđenju, koja je održana u Privrednoj komori Beograda.


U saopštenju Ministarstva pravde, navodi se da je Kubirović podsetila da je krajem 2013. godine Ministarstvo formiralo Radnu grupu za izmene i dopune Zakona, ali da je u toku rada uočena potreba za sveobuhvatnijim izmenama.


Tako je u nastojanju da se postigne kompromis izmedju efikasnog sprovođenja izvršnog postupka i zaštite prava stranaka, uvedena je mogućnost izjavljivanja žalbe na rešenje suda i izvršitelja, rekla je Kuburović i dodala da će to omogućiti i ujednačavanje sudske prakse u materiji izvršenja.


Takođe, novi Zakon nastoji da precizno uredi sistem odluka u izvršnom postupku i pravne lekove tako što će i sud i izvršitelji donositi rešenja kada je zakonom to izričito propisano, rekla je Kuburović.


Ona je ukazala da se načelo srazmere u postupku izvršenja ogleda se u tome da će sud, odnosno izvršitelj prilikom namirenja novčanog potraživanja biti dužni da vode računa o uspostavljanju ravnoteže izmedju visine potraživanja izvršnog poverioca i težnje da se što manje zadre u imovinu izvršnog dužnika.


Zakonom je propisano da će nepoštovanje navedenog principa predstavljati razlog za izjavljivanje žalbe, a kada je u pitanju postupanje izvršitelja i težu disciplinsku povredu.


Kada je reč o nadležnosti izvršitelja, Kuburović je naglasila da će novim Zakonom pored isključive nadležnosti i postupanja u komunalnim predmetima, javni izvršitelji imati i isključiva ovlašćenja da izvršavaju sudske odluke koje se odnose na naplatu novčanih kazni i naplatu sudskih taksi kada su takseni obveznici fizička lica.


"Imajući u vidu da je reč o sistemskom zakonu, kao i da su predložene obimne izmene, javna rasprava će trajati do kraja juna kako bi se stručna javnost upoznala sa predloženim izmenama i kako bi sva zainteresovana lica dala mišljenje, primedbe i sigustije na predloženi tekst, a sve u cilju utvrđivanja najboljih zakonskih rešenja, rekla je pomoćnik ministra pravde.

Poslednji komentari
  • Љиљана Ћуић Vreme: 29.04.2015 18:26h

    Осиромашене, oбесправљене без права на рад и зараду Србе држава Србија систематски злоставља прети кажњава за Србе у Србији нема правде нема саосећања шансе да преживе Срби у Србији имају искористиви они који се придруже уништитељима србског бића и идентитета За Србе у Србији ангажују се извршитељи што се не ангжују дужници на радну обавезу? Осиромашени треба да издржавају армију извршитеља и комуналаца . .... на плећа Србина

  • Bujan Vreme: 29.04.2015 21:35h

    JOŠ MALO PA NESTALO,naroda,posle će naplate od stoleta.

  • sudski izvršielj Vreme: 04.05.2015 21:21h

    SNS nastavlja pljačku osiromašenog naroda Srbije. Pored sudskih izvršitelja oni daju privatnicima da naplačuju odluke suda i takse a sve o trošku dužnika. Paušal je u proseku 1.000,00 din. plus taksa 1.900,00 i nagrada izvršitelju 4.800,00 din min. znači jadnik če umesto 1.000,00 din. platiti 7.700,00 dinara. Probudi se Srbijo!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP