Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ODRAŠE NAM KOŽU S LEĐA

Izvršitelji gori od reketaša!

Autor: Ivana Žigić | 15.07.2015 - 15:41:00h | Komentara: 12

Vidosavu Đekiću (72) koji posle sedam infarkta nema ni za lekove, izvršitelji uzimaju penziju.

Sami sebe mogu i da  nagrade za dobro  uteran dug

Sami sebe mogu i da nagrade za dobro uteran dug | Foto: Vladimir Živojinović

Plaćeni da deru dužnike! Ne daj bože da vam dug stigne do privatnog izvršitelja, jer ćete ga u tom slučaju platiti i nekoliko desetina puta više! Bukvalno. Tako recimo za dug od 2.000 dinara na naplatu može da stigne čak oko 17.500 dinara!

Kako sam zakon propisuje, izvršitelj može da naplati predujam, i to u iznosu od čak 4.680 dinara, te administrativne troškove za traženje podataka o dužniku od MUP-a, poslodavca ili PIO fonda još oko 5.000 dinara, zatim da uračuna kamate i na kraju i sam sebe proizvoljno nagradi sumom od 3.000 do 6.000 dinara! Ima tu i “sitnih” troškova, poput fotokopiranja dokumentacije (?!) i slanja opomene, koji su pak zanemarljivi u odnosu na sve navedeno.


A nema se obzira ni prema kome. Tako se našoj redakciji javio Kragujevčanin Krsta Đekić, koji je inače nezaposlen i živi sa ocem penzionerom, kome je izvršitelj zbog duga za struju stavio administrativnu zabranu na penziju.

- Ja sam već neko vreme na birou, a otac ima penziju 19.000 dinara. Pošto je otac imao već sedam puta infarkt i dva puta moždani udar, najveći deo od njegove penzije nam odlazi na lekove. Zato i ne možemo redovno da plaćamo račune, pa nam se za struju nagomilalo oko 15.000 dinara, odnosno oko 22.000 dinara sa kamatama. I sada zbog toga mom ocu svakog meseca uzimaju od penzije čak 6.200 dinara, pa ostajemo mesečno sa 12.800 dinara. I kako mi da preživimo, a to će trajati mesecima?! - rezignirano se pita Krsta.

Kako dodaje, na njihovu adresu nije stiglo ni rešenje o plenidbi primanja, već su saznali za zabranu tek kada je ocu legla penzija, pa je zbog manje sume otišao u PIO da se raspita o čemu se radi.
- Ovo je stvarno bruka i sramota - ogorčeno zaključuje on.

Primer računa za mobilni od 10.500


troškovi dostave zaključka 900
troškovi pribavljanja podataka 2.500
povraćaj predujma 3.600
nagrada za izradu zaključka 3.000
nagrada za uspešno izvršenje 3.000
UKUPNI dodatni troškovi 13.500
* u dinarima

ŠTA SVE NAPLATE PRIVATNI IZVRŠITELJI:


predujam oko 4.000
pribavljanje podataka iz MUP-a, PIO fonda, od poslodavca...oko 5.000
slanje opomene 300
nagrada za izvršitelja oko 3.000 - 6.000
* u dinarima

Za njih uvek ima posla:  Arhiva za izvršitelje

Za njih uvek ima posla: Arhiva za izvršitelje | Foto: Nebojša Raus

Komora: Od slučaja do slučaja

Svetlana Manić, zamenik predsednika Komore izvršitelja, navodi da u postupku naplate komunalnih potraživanja izvršitelj naplaćuje troškove postupka i nagradu za uspešno izvršenje na teret dužnika.
- Tu su troškovi advokata, opomene pred utuženje, kao i troškovi koje je izvršni poverilac predujmio izvršitelju radi vođenja ovog predmeta, te troškovi poput pismene dostave strankama, pribavljanje podataka o imovini dužnika... - navodi Manić i dodaje da iznos troškova zavisi od radnji u konkretnom postupku i visine duga.

Poslednji komentari
  • Љиљана Ћуић Vreme: 15.07.2015 16:48h

    Одузимају наг право на живот само отимају Србе уцењују за остале извршитељи нису надлежни. По.ећавају намдте, даве нас као укаубојским филмовима на сунцу Од домаћинаправе бескућниђеи просјаке Држава не да прилику човекуда преживида отме и понизи специјалисти утојобласти нису дефицитарни

  • CIRINELA Vreme: 15.07.2015 17:49h

    Niko nema pravo da coveku oduzima pravo na zivot. Ko god to pokusa pa bila to i drzava svojim koljackim delovanjem i nacistickim zakonima treba da OSETI debelo na svojoj kozi.

  • djole Vreme: 15.07.2015 17:57h

    ne razumem sta je ovde cudno? tako je svuda u svetu, ne platis oni ti uzmu od plate ili ti oduzmu ono sto imas. bas niih briga za tvoju tuznu pricu. samo sto preko struju seku odmah kad ne platis a ne.dozvole da se dug nagomila pa onda ne mogu ni da naplate. treba iseci struju svima koji ne plate u roku od mesec dana i molim lepo. pa kad plate ukljuce opet i tako svakog meseca pa ce ljudi da pocnu da placaju kao i mobilne sto placaju na vreme i nece biti gomilanja dugova

  • Zoran Blažević Vreme: 15.07.2015 18:01h

    Ko sme da bez sudske odluke daje lične podatke drugim licima, gde je zakon o zaštiti ličnosti i podataka

  • BgBoy Vreme: 15.07.2015 18:40h

    Ovo je zločin pod zaštitom države! Izvršitelji su se obogatili na račun sirotinje i bolesnih kao što je ovaj slučaj o kome pišete! Sećate se da je starija gospođa umrla u kancelariji ili ispred kancelarije izvršitelja! To je čist kriminal i nije po ustavu, ali ko te pita bitno je da se pojedinci na brzinu obogate! Sramota! Nemojte da poredite sa zapadom, na zapadu imate i mogućnost da zaradite i imate normalnu socijalnu i zdravstvenu pomoć, a ovi kod nas ti otmu da nemaš za lekove!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP