Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POTRESNA SUDBINA NEVENKE ŠPANOVIĆ

Ja sam beba ostavljena u parku!

Autor: Nina Gavrilović | 14.07.2013 - 15:03:00h | Komentara: 2

„Imala sam samo tri dana kada me je majka ostavila na klupi u parku i nikad se nije vratila. Bila je vrućina, avgust, a ja bebica, slaba, tek rođena i bolesna“, počinje svoju potresnu ispovest Nevenka Španović (56), žena koja je od prvih sati rođenja iskusila okrutnost života. I odlučila da se bori. Ona za „Alo!“ otkriva svoju tešku sudbinu dugu više od pola veka.

Nevenka Španović Foto: Rajko Ristić

Preživela pakao: Nevenka Španović Foto: Rajko Ristić

 

Kažete da ste napušteni kao novorođenče, ko vas je pronašao?
- Policija. Oni su me spasli. Kao dete sam se pitala ko me je našao, od džeparca skupila pare i odnela čoveku čokoladu. Majka me samo ostavila ni ime nije napisala, neki pop me krstio Nevenka da ne uvenem. I nisam.
Gde ste odrasli?
- Svuda pomalo. Bila sam u Zvečanskoj, a nekoliko godina provela sam u hraniteljskoj porodici divne žene Vide Špadijer. Ona je, istovremeno, podizala nas sedmoro siročića, kao da smo njeni!
Kako pamtite detinjstvo?
- Teško. Rođena sam sva nikakva, krive oči, krive noge. Nisam mogla da hodam. Godine su mi trebale i da lepo progovorim. Sa samo dve godine pala sam u krevet – cerebralna paraliza. Morali su da me premeste u jedan dom na Umci.

Nevenka Španović Foto: Rajko Ristić

Svoj maleni stančić zove "mali raj" : Nevenka Španović Foto: Rajko Ristić

 

Imate li nekih lepih uspomena iz tog perioda?
- Najviše iz Zvečanske. Tu sam imala divnog vaspitača koji me mnogo voleo, dirnula ga, valjda, moja situacija.
Pomenuli ste da vas je u hraniteljskoj porodici bilo sedmoro, šta se desilo sa drugom decom?
- Svako bije svoju bitku, kakve su to sudbine! Da ne poverujete. Jednom je majka živela tačno preko puta, ali za svoje dete nije htela da čuje. Ipak i pored takvog početka, svi su izrasli u poštene, dobre ljude.

Šta biste poručili političarima?
- Da pogledaju oko sebe! Mnogo su se visoko ugnezdili i ne vide probleme običnog čoveka. Moraju da gledaju svoj narod, za to i služe.
Ima li nekog od njih da vam je posebno drag?
- Vučić! Svi ovi ostali su me razočarali, on mi je jedina nada da će nešto krenuti na bolje.

Da li ste ikada saznali nešto o majci?
- Pronašla sam je. Sećam se da sam rekla hraniteljici “idem da nađem mamu”. Retko ko iz Zvečanske nađe roditelje. Svuda sam tražila, na kraju se obratila i novinama. Tako me i našao ujak i odveo kod nje.
Kako je prošao susret?
- Loše. Imala sam 20 godina. Kada me je videla, samo je pitala ujku: „Zašto si mi doveo idiota?“. To je bio jedini put da sam je videla. Od tada mi je od cele porodice jedino ujak pomagao, vodio me na bazen, na sladoled, ali i on je preminuo.
Mora da vas je to mnogo povredilo. Zamerate li majci što vas je napustila?
- Oprostila sam joj, verujte mi. Čudno zvuči, ali tako je. Pričali su mi da je bila barska dama, zvali me domsko kopile. Oca ne znam, ko zna sa kim me pravila. Ipak, majka je majka, a svako nosi svoj krst. Kad je došla u godine, razmenile smo nekoliko pisama. Otišla je u Nemačku, tamo je preminula. Posle mene, dece više nije imala.

Nevenka Španović Foto: Rajko Ristić

Radila sam svuda, čak i u mrtvačnici! : Nevenka Španović Foto: Rajko Ristić

 

Sami i bolesni, kako ste se snašli?
- Kako sam morala. Radila sam šta god da su mi nudili. Jedno vreme sam radila u mrtvačnici. Čistila sam blizu stola za leševe. Ribam ja, tek odjednom, digla se baba sa onog stola i rekla: „Daj mi odelo“. Vrisnula sam i ovakva jurnula kroz hodnik i proletela kroz staklena vrata. Probudila se žena iz kliničke smrti, a ja umalo nisam umrla od straha. Tad sam dala otkaz! Čuo direktor, zvao da se vratim, rekoh – batali. Radila bih drugde, ali niko neće da me primi.

Nevenka sa Indirom Radić

Nevenka sa Indirom Radić

 

Imate cerebralnu paralizu, ali čini se da ste dosta aktivni?
- Zahvaljujući hraniteljici koja me vodila na terapije ja sam kao dete, nakon devet godina prohodala, doduše uz štake, ali ne žalim se. Od tada nisam stala. Često idem u Udruženje osoba s cerebralnom paralizom, tamo odem da popričam sa nekim, vezem i družim se sa decom. Kada vidim njih onako male, samo se rasplačem. Moja boljka napreduje sporije, ja sam još imala i sreće.
A u ljubavi?
- Imala sam jednu veliku ljubav. Bili smo zajedno godinama, onda sam zatrudnela, ali em sirotinja, em genetika. Bojala sam se da se ne rodi bolesno, da mi ne uzmu dete. Zar da se muči kao ja? Na kraju sam abortirala, a ljubav prođe.

Nevenka sa Borom Čorbom

Nevenka sa Borom Čorbom

 

Upeli ste da se osamostalite, imate i svoj stan...
- Stan sam dobila od opštine. Otplaćujem ga na rate. Prokišnjava mi krov, kada sam došla ni vode nije bilo. Četiri meseca sam spavala u kutiji od kauča, dok mi bolnica nije dala krevet. Kupam se u šerpi. Ali, meni je ovo dosta. Evo, na ulici sam našla lampu, komšija popravio, radi, rastura! Jednom mi je pao krov, bila je ciča zima. Šta ja da radim ovakva? Sela sam u tramvaj i vozila se. Tu mi je bar bilo toplo. Hranim se u narodnoj kuhinji, ali fina je hrana, ne žalim se.
Uprkos svemu, vi kažete da ste srećni?
- Jesam! Ja sam borac. Ovaj stančić, kakav god da je, moj je mali raj. Mnogo mi je značilo što su me ljudi voleli! Kada si bolestan, teško je, meni se najviše obraduju deca i psi, a uvek ima onih koji te izbegavaju. Ja bih samo da nađem nekog čoveka mojih godina, da živimo ko ljudi. To i jedan televizor da budem i ja u toku. Nije bitna ova krpa na meni, bitno je ono ispod nje!

Nevenka Španović Foto: Rajko Ristić

Nevenka Španović Foto: Rajko Ristić

 

Natraške do drugog sprata!


Nevenka živi na drugom spratu bez lifta, a zbog svog stanja prinuđena je da se stepeništem penje natraške. Uz sve to, nema svoje kupatilo, a neke komšije su joj branile da koristi zajednički vece, pa je morala nuždu da obavlja napolju. Da bi dobila tuš u stanu, treba da probije samo jedan zid do toaleta koji niko ne koristi, pa moli opštinu Savski Venac da joj barem to omogući.

Poslednji komentari
  • Jelena Vreme: 14.07.2013 19:21h

    Svaka cast na hrabrosti i razumu!

  • jaca Vreme: 15.07.2013 09:52h

    Dajte adresu ove zene da joj pomognemo!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP