Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ISTORIJSKI USPEH ZA KOJI MNOGI NISU ČULI

Ja sam zlato Srbije, ali mene nikad nećete čekati na balkonu

Autor: 24sata.rs | 01.07.2015 - 20:28:00h | Komentara: 10

- Mene nećete čekati na balkonu. Ja sponzorima ne zarađujem novac. Ne prodajem reklame. Ja sam druga strana medalje, a Srbija ih je u jednom danu osvojila čak 80, a vi o tome niste imali pojma, ovako priču počinje umetnik Nikola Radosavljević (24) koji se nedavno vratio sa Praškog kvadrijenala. Srbija je na tom nadmetanju zabeležila istorijski uspeh pred kojim joj se Evropa poklonila.

Nikola Radosavljević

Nikola Radosavljević | Foto: Nemanja Knežević

Otvoreno pismo ovog umetnika, kojem su na planetarnom uspehu u Srbiji čestitali samo najbliži, prenosimo u celosti.
"Borili smo se da pokažemo šta znamo. Da pokažemo šta Srbija može. I uspeli smo. Srbija je u jednom danu dobila 80 zlatnih medalja u obliku jedne nagrade.
Nas 80 otišlo je da brani boje Srbije na jednoj vrsti Olimpijade i dok je Prag zbog toga bio spreman da zatvori ceo grad - naša zemlja nam je zatvorila vrata. A mi smo odlučili da idemo glavom kroz zid. I srušili smo ga. Srušili smo ga tako snažno i neopozivo da je Evropa ustala u našu čast.
Prepuna sala sa 1.000 slavnih zvanica aplaudirala je jednoj maloj zemlji. Plašio sam se trenutka kada će ovacije prestati. Znao sam da me kod kuće čeka tišina.
O mom "sportu" se ovde malo zna. Nema golova, tuča i spornih transfera igrača. I ono što nas mnogo više boli - nema gledalaca. Kada gostujemo tribine su pune. Prazno je na domaćem terenu.
Srbija je vekovima pokušavala nešto da uradi na tom "stadionu". Takmičili smo se sa 60 zemalja. Gledali smo kako izlaze u borbu. Uigrani Litvanci, uhranjeni Nemci, podržani Švajcarci. Gledali mi, gledalo onih milijardu posetilaca godišnje. Oni su imali novac i podršku - mi "dresove" Srbije. I čast.
Znali smo da imamo znanje. Da smo žrtvovali svaki vikend. Putovali u drugi grad, krpili kraj sa krajem. Radili satima da zaradimo šansu da nas vide. Odrekao sam se velikog dela svog života verujući da će biti vredno toga. Nagrada se ne dodeljuje svake godine iz razloga što se ne dodeljuje svima. Daje se samo onda kada sudije prepoznaju izuzetnost. Čekali smo.

Posle meseci najžešćih priprema prozvali su naše ime. Bilo nas je previše da svi stanemo na postolje. Skočili smo do plafona. Grlili smo se i plakali. Zlato. Ne jedno, ne deset - osamdeset. Među nama je bilo i iskusnih veterana i studenata i svi smo ostali bez teksta.

Voleo bih da vam kažem da se u najvećim životnom uspehu osećao sreću, umesto toga preplavila me tuga nesagledivih razmera. Znao sam da što si bliže Srbiji dalje si od sebe. Znao da će nam čestitati mame i tate, tetke i teče. Znao da će svi ostali, čak i naši nadređeni - ćutati.

Ne, mi nismo "Orlići". Nismo ni košarkašice ni vaterpolisti. I ne želimo da budemo. I ne treba. Uživamo u njihovim uspesima i bodrimo ih kao i svi vi.

Ja potpuno razumem zašto su oni ispred nas. Oni donose novac, a mi ne. Ali i mi donosimo vrednosti. Mi donosimo... opširnije pročitajte na 24sata.rs

Poslednji komentari
  • walter Vreme: 01.07.2015 21:51h

    Sta reci sem zalosno!!!

  • Radovan Vreme: 01.07.2015 21:58h

    Stvarno mi je zao i priznajem da sam jedan od onih koji ne zna za ove heroje. Pa i sad dok citam tekst ne prepoznajem o cemu se radi. Voleo bih da neko objasni, ali u svakom slucaju cestitam na uspehu i zelim vam svu srecu ovog sveta. Nasa ste mladost i buducnost, hvala vam u svakom slucaju koliko god da vas je.

  • Gospodjica M Vreme: 02.07.2015 00:46h

    Meni je ovaj tekst vrlo iritantan...vrlo....ne razumem onaj deo - nema golova,tuca,spornih transfera...hm? sta to treba da znaci.....?? Da je sport samo to? Da postoji stvar koja je potpuno postena? Ma dajte.... Srbija podrzava sve sportiste,zene,pojedince....samo ako su i oni dovoljno jaki da se izbore za to da nama obicnima budu zanimljivi. Zato neke volimo vise neke manje ali ih sve podrzavamo..... to sto ste Vi uradili je ok a ako tako pljujete zemlju koja ,,cuti,, onda tako i treba da bude. nista vise i niste zasluzili!

  • Tiha Vreme: 02.07.2015 04:14h

    Alo o cemu se radi ovde koji je to sport.

  • gospodjici Vreme: 02.07.2015 07:06h

    sport treba da bude samo sport i nista vise.U Srbiji je sport, koruptivni nacin da se dodje do nekog benefita i privilegije koja nema veze sa sportom.Sport u Srbiji je politika preko koje se dolazi do unosnih privatnih poslova, do politickih polozaja, do rukovodecih mesta u privredi za koje nemaju nikakve strucnosti.O tome govori onaj clanak gore.Nabrojite koliko znate mladih doktora inzenjera, pronalazaca, hirurga, neznate ni jednog ali znate svakog fudbalera i pevalju koji po praviliu nemaju nista od skole.Nakaradno i naopako jeste.da.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP