Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ODRŽAN DRUGI SAJAM PIROTSKE PEGLANE KOBASICE

Jagma za "pirotskom vijagrom"!

Autor: Zoran Panić | 26.01.2014 - 11:24:00h | Komentara: 2

Milan Tošić iz ekipe ’’Oh, peglana’’, apsolutni je pobednik Drugog Sajma pirotske peglane kobasice koji je održan u Pirotu. Stručni žiri je za najboljeg proizvođača proglasio Predraga Stankovića-Mrnjaka a za najuređeniji štand proglašen je štand "Piroćanac" Miše Ćirića.

Sajam peglane kobasice u Pirotu / Foto: Zoran Panić

Sajam peglane kobasice u Pirotu / Foto: Zoran Panić

- Ne mogu da sakrijem zadovoljstvo. Naravno da mi je drago. Učestvujem od osnivanja Sajma i drago mi je što se Pirot, pored ćilima i kačkavalja, prepoznaje i po peglanoj kobasici. Receptura za njenu pripremu je tajna, ali odlučuje kvalitet mesa od stoke sa ispaša na pašnjacima Stare planine a ne tova- kaže apsolutni pobedik Milan Tošić iz ekipe ‘’Oh, peglana’’.
Drugi Sajam pirotske peglane kobasice okupio je više od 4.000 posetilaca u prepunoj hali ‘’Kej’’ u Pirotu od kojih je polovina bila iz susedne Bugarske, ali i iz Republike Srpske i Makedonije i cele Srbije. Na Sajmu peglane kobasice, koju mnogi zbog njenih afrodizijačkih svojstrava zovu i ‘’pirotskom vijagrom’’, učestvovalo je 40 proizvođača specijaliteta koji se samo ovde pravi i koji je sve traženiji na domaćem ali i inostranom tržištu. Osim što su mogli da je probaju, posetioci su mogli da kupe peglanu kobasicu. Kilogram se prodavao za 3.000 dinara.

Sajam peglane kobasice u Pirotu / Foto: Zoran Panić

Pobednici / Foto: Zoran Panić

Sajam su organizovali Udruženje proizvodjača pirotske peglane kobasice, Turistička oprganizacija Pirota, Dom kulture i Sportski centar pod pokroviteljstvom opštine Pirot.
- U mojoj porodici se peglana pravi više od 100 godina, a ja je proizvodim više od 40 godina i s pravom je zovu pirotskom vijagrom- rekao je Predrag Stanković.
Sajam su otvorili predsednik opštine Pirot Vladan Vasić i promoter manifestacije, glumac Milan Lane Gutović.

- Ni oni koji su pokrenuli celu ovu manifestaciju pre četiri godini nisu bili svesni da će se doći do ovako posećene manifestacije koja je, čini mi se, već postala medjunarodna i ima više posetilaca sa strane. Ovo je brend našeg grada. Pirot konačno dobio vrhunsku turističku manifestaciju po kojoj je postao prepoznaljiv- kaže Vasić.
Promoter ovogodišnjeg Sajma bio je popularni glumac Milan Lane Gutović oduševljen je ovim pirotskim specijalitom.

- Peglanu kobasicu probao sam na nekoliko štandova, a tek ću uživati u tom specijalitetu kad dodjem kući. Peglana kobasica treba da postane ne samo srpski, nego i svetski poznat proizvod i brend- rekao je Gutovic, oduševljen I drugim pirotskim specijalitetima.

  • Sajam peglane kobasice u Pirotu / Foto: Zoran Panić | Foto:
  • Sajam peglane kobasice u Pirotu / Foto: Zoran Panić | Foto:
  • Sajam peglane kobasice u Pirotu / Foto: Zoran Panić | Foto:
  • Sajam peglane kobasice u Pirotu / Foto: Zoran Panić | Foto:
  • Sajam peglane kobasice u Pirotu / Foto: Zoran Panić | Foto:
 

Pravi se samo ovde
Peglana kobasica pravi se jedino u Pirotu i jedan je od brendova ovog grada. Pravi se tokom zime i to od kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa sa dosta belog luka i paprike, ali bez ikakvih aditiva, konzervansa i dodatnih masnoća. Suše se na promaji na tavanu i svaki dan peglaju flašom, zbog čega su i dobile naziv peglane kobasice. Potkovice ovog specijaliteta se peglaju flašom kako bi se isterao sav kiseonik i sprečilo kvarenje mesa. Mnogi ih smatraju afrodizijakom

Poslednji komentari
  • Драгомир Vreme: 26.01.2014 13:16h

    Ми који имамо туце деценија живота суочени смо са нечим што нико не треба да цени?Раније је било срамота купити мање од три киле чварака или мање од килограма печених гирица!Данас ти је то ,,сачувај нас боже,,?Чварци су ненормално скупи толико да можеш купити два килограма свежег свињског меса и са уживање испржити о појести.ДВА КИЛОГРАМА или чак и ТРИ!Стиснеш обичну кобасицу и ето ти ,,пеглана,,?Пропржиш сецкану пилетину и оцедиш и ето ти ,,пилећи чварци,,?И за те паре купиш добро свеже пиле и са кромпиром,бато, изедеш све у сласт и маст!

  • Ale Vreme: 31.01.2015 20:18h

    Hahahahahahahahahahahahahah,cena tri hiljade.Svasta.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP