Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

FANTASTIČNI REZULTATI

Jagodina ostvarila suficit od 14 miliona dolara

Autor: Beta | 22.07.2015 - 16:30:00h | Komentara: 1

Privreda Pomoravskog okruga je za prvih šest meseci ostvarila suficit od 25,5 miliona dolara, dok je Jagodina ostvarila suficit od 14,49 miliona dolara, podaci su Regionalne privredne komore Kragujevca.


Akva park u Jaogodini

Akva park u Jagodini | Foto: Blic Žena

Predsednik Regionalne provredne komore u Kragujevcu Predrag Lučić je na konferenciji za novinare u Jagodini kazao da su suficit ostvarili i Svilajnac i Ćuprija dok je paraćinska privreda zabeležila deficit od 12 miliona dolara za prvih šest meseci.

Najveći izvoznici u Pomoravskom okrugu su Panasonik iz Svilajnca, jagodinske fabrike Konfecioni Andrea, Fabrika kablova, Mobilturi, Juhor i Metal eko sistem.

Najveći uvoznici su Konfecioni Andrea, Fabrika kablova, Mondi iz Paraćina, Mobilturi iz Jagodine, Holcim u Paraćinu i Juhor iz Jagodine.

"Ovi pokazatelji ukazuju da je došlo do rasta fizičkog obima industrijske proizvodnje što je važno i da imamo značajan suficit koji se povećava. Pored Fabrike kablova ostalo su strani direktni investitori i značajan suficit u privredi Pomoravskog okruga i grada Jagodine je rezultat aktivnosti stranih investitora, odnosno politike privlačenja investitora koja se sprovodi u Jagodini", kazao je Lučić.

Dragan Marković Palma

Dragan Marković Palma | Foto: Dejan Živančević

On je dodao i da je privreda Srbije za prvih pet meseci ove godine ostvarila deficit u spoljnotrgovinskoj razmeni od 1,9 milijardi dolara. Lučić je najavio da će u Jagodini za nekoliko meseci biti organizovana Investiciona konferencija grada Jagodine na kojoj će biti prezentovani najznačajniji razvojni investicioni programi i projekti u Jagodini investicionoj zajednici Evropske unije, na kojoj će gosti biti strani investitori i predstavnici ambasada.

Predsednik Skupštine grada Jagodina Dragan Marković Palma je kazao da je Jagodina lider u suficitu u Srbiji na osnovu broja stanovnika i da Jagodina ima deset ambasadora u vidu stranih investitora koji u ovom gradu uspešno posluju.

"Ukoliko država nema ekonomsku stabilnost ima lošu budućnost. Za Jagodinu i za Srbiju, nadam se, da to ne važi," rekao je Marković.

Dragan Marković Palma

Dragan Marković Palma

On se zahvalio Vladi Srbije što je omogućila političku stabilnost u Srbiji.

Marković je apelovao na gradonačelnike i predsednike opština u Srbiji da se angažuju i sami obezbede investitore, kao i da odlaze u evropske gradove.

"Jagodina je do sada imala preko 50 odlazaka u neku državu gde smo imali razgovore sa gradonačelnicima i privrednicima" rekao je on i najavio da će u septembru organizovati u Jagodini skup gradonačelnika i predsenika opština gde će pričati o iskustvu Jagodine sa dovođenjem stranih investitora.

On je naglasio da je u Jagodini napravljena najveća fabrika u Srbiji u proteklih deset godina, a to je fabrika Vibak površine skoro 70.000 kvadrata, gde će biti zaposleno 400 ljudi.

"Otvaranje fabrike će biti između 1. i 7. septembra", kazao je Marković.

Jednu od mašina, koja se zove Palma, pustiće u rad i ranije.

Poslednji komentari
  • karakušević Vreme: 22.07.2015 22:07h

    palma, palma kad ti na vlast dođu oni sa kojima nisi pobratim, obrisaće patos s tobom ma šta to sada radio i doprinosio jagodini i okolini. tako su i bidžu svilajnačani hvalili na sva usta a onda ga sledeća vlast bacila na muke . tako ti je to u srbiji burazeru

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP