Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KIŠA I GRAD

Jako nevreme pogodilo delove Srbije (FOTO)

Autor: Blic, RTS, Agencije | 30.07.2014 - 22:21:00h | Komentara: 0

Jako nevreme, uz obilne padavine i grad na nekim mestima, pogodilo je večeras veći deo Srbije, a u toku noći očekuje se da će nevreme zahvatiti i Beograd, rečeno je večeras agenciji Beta u Hidrometeorološkom zavodu Srbije.

U Kraljevu i Vrnjačkoj Banji udari groma izazvali požare koji su brzo lokalizovani.

U Kraljevu nevreme je počelo oko 21 čas, a grom je udario u jedan lokal u Karađorđevoj ulici. Požar koji je izbio je brzo lokalizovan, a povređenih nije bilo, javlja dopisnik RTS-a.

Pojedini delovi Kraljeva večeras su ostali bez struje , rečeno je agenciji Beta u lokalnom odeljenju ElektroSrbije. Zbog nevremena bez električne energije ostali su potrošači u Lađevcima, na pravcu prema Vitanovcu i u naseljima Mataruge i
Roćevići.

Nadležni trenutno obavljaju probe pred ponovno uključenje struje koje se očekuje u toku večeri.

Nevreme i u Vrnjačkoj Banji gde je grom, takođe, izazvao požar koji je ugašen. Kiša i dalje pada i duva jak vetar.

Kako je rečeno u Odeljenju prognoze, obilne padavine i grad registrovani su u Sremu, južnom delu Bačke u području Šapca, Valjeva, Čačka i u dolini Zapadne Morave.

U Novom Sadu pada obilna kiša uz grmljavinu i jak vetar.

Nevreme je i na krajnjem jugu Srbije - u Topličkom i u Jablaničkom okrugu, dok radarska slika ukazuje da je slično bilo i u Kosovskoj Mitrovici.

Nevreme se premešta ka severoistoku i u prvoj polovini noći može se
očekivati i u Beogradu.

Zamenik načelnika Uprave za upravljanje rizikom Bojan Tomić rekao je Tanjugu da će lokalno pasti i do 60 litara kiše po kvadratnom metru.

"S tim u vezi dobili smo hidrološku prognozu koja predviđa da na bujičnim vodotokovima može doći do podizanja nivoa, dostizanja upozoravajućih nivoa i eventualno lokalnih izlivanja", rekao je Tomić.

U okviru ove prognoze očekuju se i lokalna olujna nevremena sa gradom i olujnim vetrom, a protivgradna zaštita je stavljena u pripravnost.

"Imali smo izuzetno napornu sezonu u kojoj smo imali 41 dan sa dejstvima, a potrošeno je oko šest hiljada protivgradnih raketa. Trenutno imamo oko tri i po hiljade raketa na raspolaganju, i dok god ih bude bilo reagovaćemo u meri u kojoj je to moguće", rekao je Tomić.

Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije stupio je u kontakt sa vodoprivrednim preduzećima koja su nosilac odbrane od poplava na vodama prvog reda, i u ovom trenutku se vrši obilazak vodotokova i saniranje pojedinih kritičnih mesta na nasipima.

Na vodama drugog reda, kojim gazduju lokalne samouprave, komandanti štabova na teritoriji opština u kojima se očekuje eventualno izlivanje reka upoznati su sa prognozom i naloženo je preduzimanje mera kako bi se efekti eventualne poplave umanjili, a to, između ostalog, podrazumeva podizanje pripravnosti komunalnih preduzeća.

U susret nevremenu, podignut je i nivo pripravnosti specijalističkih timova za spasavanje u vodi i pod vodom.

U naredna dva dana se očekuju jake oluje širom Srbije. 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP