Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZAŠTITNIK GRAĐANA PORUČUJE

Janković: Neću popustiti pod pritiscima

Autor: Danas | 23.04.2015 - 21:42:00h | Komentara: 2

Zaštitnik građana Saša Janković je poručio da neće podleći pod pritiscima kojima je izložen poslednjih sedmica i da se neće povući sa mesta ombudsmana.

Saša Janković

Saša Janković | Foto: Dalibor Danilović

Zaštitnik građana kaže da dokumentacija koju je MUP objavio nije potpuna i zbog toga kod dela javnosti izaziva sumnju.

On ističe da je policija objavila kopije dozvola za oba pištolja, njegovog CZ M-57 i CZ-99, koji je pripadao njegovom ocu.

- Objavljen je sudski ugovor o razmeni, ali ne i moja dozvola za CZ-99. Nju sam izvadio tri dana pre samoubistva prijatelja, međutim, policija nije objavila taj dokument, a jeste neke koje niko nije tražio, rekao je Janković.

On kaže da su objavljeni delovi iz istrage o samoubistvu njegovog prijatelja, pod izgovorom da ih je tražio poverenik za informacije od javnog značaja.

- On je tražio samo dokumentaciju o pištolju, što je tražio i ministar Stefanović. Tema je bila da li je Saša Janković imao nelegalno oružje. To jeste pitanje od javnog interesa. Međutim, nisu bili zadovoljni odgovorom - da je pištolj bio legalan, pa su otišli korak dalje i objavili dokumentaciju iz istrage koja zadire u moju najdublju intimu. Ako su već i to uradili, zašto nisu objavili svih 100 strana, već samo delove. Nema parafinskih rukavica, rezultata poligrafskog testiranja, izjava sva tri veštaka. Na sajtu MUP-a nema ni dokumenta o završetku istrage, gde piše da je slučaj okončan, da je u pitanju samoubistvo i da nema elemenata krivičnog dela, dodaje ombudsman.

On objašnjava da ovako predstavljene, kako kaže, delimične i nepotpune informacije, mogu da izazovu sumnju kod dela javnosti.

- Ja sam, sa druge strane, doveden u poziciju da svakom svojom izjavom moram da se branim, a nisam nizašta kriv. Treba da se pravdam zašto su na mojim rukama pronađene čestice nitrata. Nisam bio u stanu kada je moj prijatelj počinio samoubistvo, ušao sam 15 minuta kasnije. Držao sam mu glavu i zato su čestice na mojim rukama. Istraga je gotova, slučaj zatvoren, a ja 20 godina kasnije moram da ponavljam istu, bolnu priča, dodaje Janković.

On je rekao da će poverenik za informacije od javnog značaja postaviti pitanja MUP-u zašto nisu objavili kompletnu dokumentaciju o pištolju i zašto su objavili delove iz istrage, koje im niko nije tražio.

- Pitaće i zašto nisu u potpunosti objavili dokumentaciju iz istrage, kad su već to učinili selektivno. Ja neću reagovati, rekao je zaštitnik građana dodajući da misli da je cilj novinskih natpisa i aktera cele afere da se povuče sa mesta ombudsmana.

- Kada već ne mogu da me smene, jer nemaju zbog čega, pribegavaju drugim metodama. Žele da podlegnem pritisku, da kažem "šta mi sve ovo treba..." i povučem se. Ali neću. Izguraću ovo do kraja. Navikao sam na pritiske. Pomirio sam se s tim da sve to ovako mora, kazao je Janković.
Poslednji komentari
  • sima Vreme: 23.04.2015 23:56h

    Bravo! Otpor do kraja.

  • Vreme: 24.04.2015 12:24h

    Nećeš podleći ali ćeš otpuzati kad sve izađe na videlo,nikogoviću lažljivi

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP