Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SINDIKATI PROSVETE

Janković: Situacija u školama izmiče kontroli

Autor: Tanjug | 23.03.2015 - 11:44:00h | Komentara: 1

Situacija u školama, usled višemesečnog štrajka, izmiče kontroli, jer zbog neujednačenog postupanja direktora u vezi sa obračunom zarada neki zaposleni još nisu dobili februarsku platu, za razliku od njihovih kolega kojima je novac isplaćen u neumanjenom iznosu, izjavila je danas portparolka Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković.

Janković je rekla da u školama ima zaposlenih kojima je plata umanjena zbog učešća u štrajku, ali je procenat smanjenja različit i iznosi od četiri od 33 odsto.

Ogorčeni i besni prosvetni radnici napali Srđana Verbića

Napad na ministra na prošlonedeljnom protestu | Foto: Oliver Bunić

 Ona je Tanjugu rekla da su škole članice dva sindikata danas obustavile rad, da je 100 škola sigurno obustavilo rad, ali da još nema potpune podatke koliko je škola u blokadi.

Prema njenim rečima, moguća su četiri scenarija na terenu: neke škole su potpuno obustavile nastavu, drugima zvoni na 30 minuta, ima škola gde časovi traju 45 minuta, ali predavači koji strajkuju izlaze posle pola sata, dok u ostatku škola časovi traju 45 minuta, koliko su i nastavnici u učinici.
"Situacija polako izmiče kontroli", rekla je Janković i kritikovala Ministarstvo da je umenjenjem zarada onima koji štrajkuju "aboliralo sebe".
Ona je nezadovoljna što je Ministarstvo "uperilo prst" u sindikate tvrdeći da su jedini krivci za to što se dešava po školama.
Janković je navela da deo zaposlenih u školama u Kruševcu, Čačku, nisu dobili zaradu, jer direktori nisu potpisali smanjenje plate. Takvih je, kako tvrdi Janković, četiri do pet škola.
Ministar prosvete Srđan Verbić rekao je da se sa prosvetarima koji i dalje štrajkuju ne može voditi dijalog jer su njihovi zahtevi mimo zakona.
On je pozvao prosvetne radnike da se informišu o posledicama štrajka koji traje duže od zakonom propisanog roka. 
Štrajk u prosveti počeo je 17. novembra prošle godine. Polovinom februara dva sindikata, Sindikat obrazovanja Srbije i Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost", potpisali su sa Ministarstvom prosvete Poseban kolektivni ugovor i Sporazum o prekidu štrajka. 
Unija sindikata i SRPS nisu potpisali ta dokumenta i dalje su u štrajku.
Poslednji komentari
  • Mia Vreme: 24.03.2015 09:38h

    Šta reći na ovu sramotu? U potpunosti sam bila na strani prosvetara jer sam mislila da su im male plate. Posle ovog postupka i komentara njihove glavne predstavnice Jasne Janković "da su ga malo osvežili jer je bio nešto bledunjav" ja sam kao majka dve devojčice koje su sedmi i osmi razred potpuno razočarana!!!!Da li naša deca sada treba njih da prskaju u školi jer izgledaju bledunjavo?Odličan primer im daju!Da ne pominjem osmake koji sada treba da se pripremaju za polaganje mature a profesori im vijaju po ulici.Ogorčena sam. Mislim da smo svi u istom ili sličnom problemu što se tiče plata.Konkretno, meni je smanjena i onako mizerna plata na 26.100,00 dinara a ne znam kome da se žalim!! Da li oni misle na ostale građane ili smatraju da su oni sami u ovoj Srbiji?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP