Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NAROD SUMNJA U POMOĆ NADLEŽNIH

Janković: Sve više građana se žale na pretnje

Autor: Tanjug | 23.12.2014 - 14:27:00h | Komentara: 0

Zaštitnik građana Saša Janković izrazio je danas zabrinutost usled porasta broja građana koji mu se obraćaju zbog pretnji koje dobijaju, a koji istovremeno sumnjaju u efikasnost zaštite koju su dužni da im pruže nadležni državni organi.

Podneo pritužbu: Saša Janković

Saša Janković | Foto: FoNet

 
"Nasilje u našem društvu postalo je svakodnevno i svugde prisutno. Građani ne osećaju da su dovoljno zaštićeni od pojedinaca i grupa koje smatraju da im je sve dozvoljeno i računaju na neefikasnost državnih organa", tvrdi Janković u izjavi dostavljenoj medijima.

On je naveo da su pretnje i nasilje nad pojedincima i grupama mnogo više od privatnog problema, jer bezbednost građana, kao Ustavom garantovano pravo, mora da zauzme mnogo značajnije mesto u radu državnih organa i njihovom shvatanju bezbednosti uopšte.

Srđa Popović

Srđa Popović | Foto: AP

 
Prema njegovim rečima, nedavna javno izrečena i više puta preneta tvrdnja da građanski aktivista Srđa Popović organizuje državni udar protiv demokratski izabranih vlasti Srbije primer je pretnje koja zahteva reakciju nadležnih organa.
To, kako smatra Janković, zahteva reakciju nadležnih ili "zbog zaštite ustavnog poretka, odnosno bezbednosti države od Popovića ili radi zaštite njegove bezbednosti koja je, nakon javnog iznošenja i prenošenja tako teške optužbe, zasigurno ugrožena".
Demoliranje vikendice članice pregovaračkog tima Advokatske komore Srbije je, naveo je ombudsman, još jedan događaj koji duboko zabrinjava. Janković je apelovao na građane da se u slučaju svake pretnje nasiljem ili drugim ozbiljnim zlom obrate najbližoj stanici policije, kako bi ona i pravosuđe radili svoj posao.

On je podsetio i da se nasilje suzbija efikasnim kažnjavanjem nasilnika, ali i potiskivanjem atmosfere konflikta u društvu, kroz snaženje kulture ljudskih prava, obrazovanje, sport, umetnost, te afirmaciju etičnosti, tolerancije i drugih društvenih vrednosti u medijima...

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP