Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! OTKRIVA!

Janošević hteo da sakrije biznis sa opštinom

Autor: I. Ninić. | 02.03.2013 - 08:02:00h | Komentara: 1

Vojislav Janošević, funkcioner DS-a i bivši predsednik opštine Surčin koji je sa još četiri osobe u četvrtak uhapšen zbog plaćanja fiktivnih radova na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži u vrednosti od preko 27 miliona dinara, sakrio je u imovinskoj karti dostavljenoj Agenciji za borbu protiv korupcije doskorašnje suvlasništvo u firmi „Diogen“ d. o. o., preko koje je ispumpao desetine miliona dinara iz budžeta opštine i opštinskih javnih preduzeća, otkriva „Alo!“.

Dolijao: Vojislav Janošević

Dolijao: Vojislav Janošević | Foto: Vesna Lalić

U imovinskoj karti koju je Janošević dostavio Agenciji za borbu protiv korupcije ne navodi se podatak da poseduje udeo u firmi „Diogen“ d. o. o. iz Surčina. To nije zanemarljivo ukoliko se zna da je upravo preko te firme godinama pružao različite usluge i rentirao poslovni prostor opštini Surčin, na čijem čelu je bio.


Nije prijavio funkciju!


Vojislav Janošević je odbornik DS-a u Skupštini grada Beograda, ali u posednjem izveštaju o imovini, od 22. 1. 2013. godine, ovu funkciju nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije.


Agencija još bez odgovora!


Da li je u proteklom periodu vršena kontrola imovine Vojislava Jovaševića, juče nismo uspeli da saznamo u Agenciji za borbu protiv korupcije. U toj instituciji nam je rečeno da im je za odgovore na postavljena pitanja neophodno dodatno vreme radi konsultacije sa unutrašnjim službama.

- Janošević nije strahovao od istraga dok je bio predsednik opštine, jer je imao dobru zaštitu u policiji i DS-u. Međutim, po gubitku vlasti, sredinom prošle godine, pokušao je da predupredi najavljene istražne radnje i zato je 1. oktobra odlučio da svoje suvlasništvo od simboličnih 3,87 odsto u firmi „Diogen“ prenese na Kulturno-umetničko društvo „Diogen“. Preko ovog kulturnog društva, koje ima 53,5 odsto vlasništva u „Diogenu“ d. o. o., nastavio je prikriveno da upravlja firmom - kaže za „Alo!“ izvor iz opštinske uprave u Surčinu.

Vojislav Janošević je, kao funkcioner u lokalnoj samoupravi, bio dužan po Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije da toj instituciji prijavi podatke o vlasničkim udelima u firmama. U njegovoj imovinskoj karti iz juna 2011. godine navode se samo akcije u šest akcionarskih preduzeća i banaka. Tada je prikrio da poseduje vlasnički udeo u „Diogenu“, ali i 25 odsto udela u preduzeću „Ambar“ iz Surčina. Propust u slučaju „Ambara“ ispravio je u imovinskoj karti od 22. 1. 2013. godine. Zbog neprijavljivanja udela u „Diogenu“, dok je bio na čelu opštine, propisana je kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

Kako smo ranije objavili, bivši predsednik opštine Surčin je, za izvlačenje preko 150 miliona dinara iz budžeta opštine i opštinskih javnih preduzeća, koristio firme pod svojom kontrolom „Diogen“, „Ambar“ i „Ambar mlin“. Najviše novca je izvukao preko „Diogena“, i to na osnovu rentiranja poslovnog prostora za potrebe opštine. Janošević je član Glavnog odbora Demokratske stranke, a na čelu opštine Surčin bio je od 2005. do 2012.
Poslednji komentari
  • Ne ponovilo se Vreme: 02.03.2013 16:18h

    Kada pesmu bude na nadleznom mestu zavrsio do kraja, jos cemo toga cuti, ne ponovilo se.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP