Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DETALJI OPTUŽNICE PROTIV BIVŠIH ČELNIKA SIEPA

Jasna „maznula” 1,7, a Laganin 20 miliona dinara?

Autor: S. Đorđević - S. Vojinović | 04.04.2014 - 09:13:00h | Komentara: 2

Jasna Matić, bivša direktorka Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) i bivša ministarka, osumnjičena je da je oštetila budžet Srbije za 1,7 miliona dinara, dok se šteta od čak 20 miliona dinara stavlja na teret njenom bliskom saradniku i kasnijem nasledniku na mestu direktora SIEPA Božidaru Laganinu, saznaje „Alo!“ od izvora iz istrage.

Jasna Matić i Božidar Laganin

Jasna Matić i Božidar Laganin

Prema optužnici ukupna korist od lažni ugovora je čak 92 miliona dinara, po čemu su Matićeva i Laganin tek „male mace“, budući da je takođe uhapšeni zamenik direktora SIEPA Bojan Janković osumnjičen da je naneo štetu državnoj kasi od 23 miliona dinara, a nekadašnja direktorka te Agencije Vesna Perić štetu od čak 46 miliona dinara!


Svo četvoro bivših rukovodilaca SIEPA su, podsetimo, u pritvoru pošto su uhapšeni 26. marta zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj, odnosno da su sa zaposlenima u Agenciji kojom su upravljali od 2006. do 2013. godine zaključili ukupno 1.339 fiktivnih ugovora o autorskom delu sa već zaposlenima u toj agenciji, i to za poslove koji su im inače bili u opisu radnog mesta.
Na taj način su, prema navodima optužnice, oštetili budžet za 119 miliona dinara, a sebi i drugima pribavili protivpravnu imovinsku korist od 91 milion dinara. Zaprećena kazna zatvora za ovo delo je od dve do 12 godina.

Deo dobijenog novca zaposleni su, kako je “Alo!” već pisao, vraćali u takozvani sivi fond, kojim je raspolagao menadžment Agencije, o čemu svedeče rokovnici koje je policija našla u finansijskoj službi SIEPA.
Podsetimo, Matićeva je na mestu direktora SIEPA bila od 2004. do maja 2007. Nasledila ju je Perićeva, koja je tu funkciju obavljala do juna 2010, kada na čelo SIEPA dolazi Laganin, koji upravlja Agencijom do novembra 2013. godine. Istragu u SIEPA je inicirao bivši ministar privrede Saša Radulović u novembru prošle godine.
Poslednji komentari
  • Dragan BG Vreme: 04.04.2014 08:57h

    Suvise veliki iznosi su u pitanju da bi njih dvoje te pare uzelo za sebe, eventualno i svoje saradnike. Mnogo je verovatnije da je veci deo tog novca zavrsio u kasi G17 odn. URS. Licno smatram da bi istraga trebalo da utvrdi kolicinu i poreklo novca kojim raspolaze ova stranka.

  • dr.mile Vreme: 05.04.2014 22:02h

    Svakog dana novi slucajevi milionskih kradja ,uzmite digitron pa sabirajte .Brzo ce te shvatiti zasto je vasa plata 200 eura,zasto je Srbija prezaduzena.Zasto radite kao robovi od jutra do sutra,a stalno nas nazivaju lenstinama i neradnicima.Mi koliko god bili vredni i radni lopovima,megalomanima ne mozemo da zadovoljimo njihove megalomanske prohteve.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP