Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KOŽICA, TRTICE, CREVA...U NAŠIM PRERAĐEVINAMA

Jedemo mesni otpad!

Autor: Novosti | 15.01.2015 - 10:25:00h | Komentara: 0

Vodeći mesni prerađivači u Srbiji uvezli su prošle godine iz inostranih klanica 35.000 tona potkožne svinjske masnoće, kožura, creva i iznutrica, pokazuju podaci Uprave carina Srbije. Pojeli smo toga mnogo više, jer imamo i našeg "otpada"

Meso

Mesne prerađevine

Reč je o otpadu koji može da se koristi u ishrani i koji potrošači u Srbiji pojedu kroz mesne prerađevine, pišu beogradske "Večernje novosti", a prenosi Mondo.

List navodi da se u to ubrajaju vratovi, leđa, trtice, vrhovi krila, potkožne svinjske masnoće, kožura, creva i iznutrice, koje se u Srbiju najčešće uvoze iz Belgije, Španije, Nemačke, Mađarske i Slovenije.

To su delovi klanične prerade i spadaju u treću kategoriju mesa.

Načelnik Odeljenja za međunarodni promet i sertifikaciju Ministarstva poljoprivrede Srbije Siniša Kotur rekao je listu da nije dozvoljeno da se meso treće kategorije neobrađeno prodaje u mesarama, već mora da ide u industrijsku preradu i to posle termičke obrade.

Kotur, međutim, ističe da te "najjeftinije sirovine" sigurno ima više u domaćoj proizvodnji nego što se uvozi.

 - Iako je kvalitativno lošija, i dalje predstavlja meso i animalne proteine. Proizvodi od tih sirovina moraju da imaju naznačeno to na svojoj deklaraciji - naveo je Kotur.

U Privrednoj komori Srbije naglašavaju da u Srbiji postoji podzakonski akt, usklađen sa EU, koji reguliše kvalitet i zdravstvenu bezbednost proizvoda u klaničkoj industriji (Pravilnik o kvlitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda i proizvoda od mesa), u kom su detaljno razrađene tehnologije, sastav i minimalna i maksimalna koncentracija sirovina i adtiva.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača (NAPOS) Goran Papović se sa tim "sve je pod kontrolom" ne slaže i kaže da mnoge stvari koje se u Srbiju uvoze vređaju dostojanstvo samih potrošača. On je naveo da je u slučaju mesa problematičan i sam pravilnik o mesu, i da nije regulisana kategorizacija.

 - Trenutno u državi nema dovoljno novca i razumevanja da i društva potrošača redovno rade uporedna ispitivanja kvaliteta hrane - kaže Papović ističući da takvih kontrola nije bilo u poslednjih pet godina.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP