Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZC „STUDENICA“, KRALJEVO: TO IMA SAMO U SRBIJI

Jedna bolnica, a tri direktora!

Autor: Radmila Briza | 30.10.2014 - 13:51:00h | Komentara: 3

Tri direktora, dva upravna odbora, dva nadzorna odbora, a jedna zdravstvena ustanova – ZC „Studenica“ u Kraljevu!

Administrativni haos trpe pacijenti kojima se odlažu intervencije, a ni grejanja nije bilo jer se nije znalo ko će da ga plati

Administrativni haos trpe pacijenti kojima se odlažu intervencije, a ni grejanja nije bilo jer se nije znalo ko će da ga plati | Foto: Nenad Božović

Administrativni haos trpe pacijenti kojima se odlažu intervencije, a ni grejanja nije bilo jer se nije znalo ko će da ga plati

To je rezultat „primene“ Zakona o zdravstvenoj zaštiti, po kojem je predviđeno izdvajanje domova zdravlja iz zdravstvenih centara, pri čemu bolnice ostaju pod ingerencijom republike, a domovi zdravlja dolaze pod nadležnost lokalne samouprave.


Imamo svega!
Dr Zoran Mrvić negira da bolnici bilo šta fali za normalno funkcionisanje, ali da je tačno da nema sočiva za operaciju katarakte.
- Ali takva situacija je u celoj Srbiji. Imamo dovoljno lekova, čak i citostatika. Apsolutno je netačno da se pregledi krvnih sudova doplerom zakazuju za april sledeće godine – kaže on.

Kako za “Alo!” kaže dr Dragan Arsić, dečji hirurg i bivši direktor ZC “Studenica”, ništa još formalno-pravno nije završeno “tako da imamo Dom zdravlja koji se skoro izdvojio, Zdravstveni centar “Studenica”, koji ne bi trebalo da postoji, i bolnicu koja još formalno-pravno ne postoji”!

- Trenutno su tu tri direktora - Doma zdravlja, zdravstvenog centra i bolnice, dva upravna odbora – zdravstvenog centra i bolnice i dva nadzorna odbora u istim ustanovama. Uopšte se ne zna čije su odluke pravno validne - navodi Arsić i dodaje da su se već nekoliko puta, obraćali i Ministarstvu zdravlja.

Kažnjeni su pacijenti:  Dr Dragan Arsić

Kažnjeni su pacijenti: Dr Dragan Arsić | Foto: Nebojša Raus


Prema njegovim rečima, zahvaljujući tome što se ne zna ko se i kako finasira i u čiju nadležnost šta spada, u Zdravstvenom centru nedostaju snimci za rendgensko snimanje, nema ubrusa, lekova, sanitetskog materijala, sočiva za operacije katarakte, a neke operacije se odlažu.

- Zbog cele situacije kažnjeni su pacijenti. Na primer, pregled krvnih sudova doplerom zakazuje se za april iduće godine. Dom zdravlja radi, ali su velike gužve. Do pre tri dana nije bilo grejanja, jer se nije znalo ko bi trebalo da ga plaća. Trebalo bi ova formalno-pravna zavrzlama što pre da se reši, jer se sada ne zna ko šta radi – navodi dr Arsić.

Upitan da li svi “postojeći i nepostojeći” direktori i članovi upravnih i nadzornih odbora primaju plate, on potvrdno odgovara, ali tvrdi da ne zna koliko. Sa druge strane, dr Zoran Mrvić, v.d. direktora bolnice, negira za “Alo!” tvrdnje kolege dr Arsića, ali priznaje da formalno-pravno postupak razdvajanja u ZC “Studenica” još nije okončan do kraja.

- Radimo sve po standardnoj, operativnoj proceduri razdvajanja Ministartva zdravlja. Bolnica je upisana u registar opštih bolnica 30. septembra, a zakonska procedura trebalo bi da bude završena u petak, potpisivanjem ugovora sa RFZO – navodi dr Mrvić. Prema njegovim rečima, tada bi trebalo da se desi i raspodela radnika.

Ministarstvo zdravlja: Za sve je nadležan ZC!
Vlada Srbije donela je akte o osnivanju opštih bolnica, tačnije o aktima koji propisuju način na koji se zdravstveni centri razdvajaju na opšte bolnice i domove zdravlja.


- U institucijama koje nastaju razdvajanjem, imenuju se privremeni organi upravljanja. Njihova nadležnost je da sprovedu neophodan postupak i procedure. Dok se postupak ne završi, nadležnost funkcionisanja je isključivo na rukovodstvu zdravstvenog centra – kažu u Ministarstvu zdravlja.

Poslednji komentari
  • Ivan Vreme: 31.10.2014 11:30h

    drzali ste taj broj svih sest godina da se ne prodaje nemogu da verujem

  • sasa Vreme: 31.10.2014 22:39h

    Pa morala je da postoji koalicija SNS, SPS, ne znam samo ciji je treci Krkin, Palmin, Vulinov ali ipak mislim da je Veljin. A u odborima svi jer kako da ne prime bar jos jednu platu na ovu krizu. A kad resavaju viskove ima da lete med. sestre, spremacice, administracija, portiri.

  • samra Vreme: 01.11.2014 12:47h

    Da tako svake godine kazete pa nista!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP