Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SUMNJIV POSAO SKUPŠTINE S FIRMOM KOJA JE OSNOVANA LANI

Jedna mala nameštaljka od 38 miliona!

Autor: Ivana Kljajić | 15.05.2014 - 15:11:00h | Komentara: 1

Preduzeće „Jedna mala firma“, čiji će jedini zaposleni ovih dana proslaviti prvi kompanijski rođendan, dobila je od Skupštine Srbije posao vredan 28 miliona dinara, i to kao jedini ponuđač dobra koje je u javnoj nabavci nazvano „implementacija Konferencijskog multimedijalnog informacionog sistema“ (KMIS)! Skupština je i ranije nabavljala različite usluge za opsluživanje ovog KMIS-a, a 25. aprila je zaključila ugovor kojim se ovaj sistem implementira.

Skupština Srbije

Izvori „Alo!“ tvrde da postojeći sistem normalno funkcioniše

Konferencijski sistem u Skupštini je nabavljen,
pa je više puta prepravljan i dorađivan, a novac se nemilice rasipao 

Uprkos zvaničnom zahtevu, za objašnjenje nismo uspeli da nađemo sagovornika u parlamentu, te je ostalo nejasno i kakvo će konkretno poboljšanje u skupštinskom radu doneti ovo ulaganje, teško tačno 27.929.240 dinara.


Inače, ovo je čak peti poslovni dil koji je najviše zakonodavno telo države sklopilo sa pomenutom firmom skromnog naziva, ali očigledno ambicioznog biznis nastupa. Iako je ovaj poslednji i najvredniji posao formalno dobila kao grupa ponuđača, udružena sa preduzećem „Jitex“, „Jedna mala firma“ je u zaključenom ugovoru jasno naznačena kao nosilac posla. Ugovori sklopljeni od juna prošle godine sa Skupštinom Srbije doneli su „Jednoj maloj firmi“ s periferije Beograda poslove vredne ukupno 38 miliona dinara.


- Na čuveni konferencijski sistem ni u Skupštini ne znaju koliko je potrošeno novca da bi se nabavio, pa onda prepravljao i popravljao kako bi uopšte mogao da radi. Ovom nabavkom se baš preteralo jer je ponovo nabavljen nekakav softver vredan 250.000 evra. Posao dobija neka firmica s jednim zaposlenim, koja je osnovana prošle godine. Kakva slučajnost i sreća za ovako malu i novu firmu da dobije ovako veliki posao u jednoj od najviših državnih institucija - kaže naš izvor iz parlamenta.

„Alo!“ je uspeo da dođe do Vladimira Šijačića, suvlasnika „Jedne male firme“, koji kaže da ne treba da čudi što je njegovo tek stasalo preduzeće pobedilo na tako ozbiljnom tenderu kao jedini ponuđač.

Skupština Srbije

Informacioni sistem kao Svetog Petra kajgana

- Ne znam zašto se niko nije javio. Verovatno zato što nema znanja da to uradi. Informacije o konkretnom poslu tražite od naručioca, koji je najrelevantniji da vam objasni šta smo konkretno ugovorili. Ja ću vam sa zadovoljstvom u oktobru objasniti šta radimo i šta ćemo uraditi u Skupštini - rekao nam je Šijačić, koji je prvo tvrdio da poseduje reference za ovaj posao, ali da su one poslovna tajna. Međutim, kasnije nas je pozvao da nam kaže da je slične poslove već radio za Vladu Srbije, Skupštinu Vojvodine, Agenciju za kontrolu letenja...

Uvidom u ranije javne nabavke Skupštine Srbije došli smo do podatka da je „Jedna mala firma“ samo mesec dana od osnivanja uspela da dobije posao za srpski parlament, i to u postupku javne nabavke male vrednosti, što znači mogućnost dobijanja posla bez nadmetanja. Prva tri takva posla sklopljena su na maksimalnu sumu od 3.000.000 dinara, koliko dozvoljava zakonska definicija nabavke male vrednosti. „Nabavka reinženjeringa Konferencijskog sistema” ugovorena je 13. juna 2013, „nabavka izmene glavnog projekta - Konferencijski sistem“ ugovorena je 29. jula 2013, a „nabavka usluge održavanja Konferencijskog sistema“ 26. avgusta iste godine. Četvrti ugovor Skupštine Srbije i „Jedne male firme“, vredan 996.000 dinara, sklopljen je takođe 26. avgusta 2013. i reč je o „nabavci usluge održavanja audio i video jedinica“.

Skupština Srbije

Neko je radio, neko se ugradio

Preplaćen posao
U godišnjim planovima javnih nabavki Skupštine Srbije od 2011, Konferencijski sistem se pominje više od deset puta. Ta evidencija otkriva da je, između ostalog, parlament planirao 1,5 miliona dinara za „novu verziju softvera za Konferencijski sistem”, četiri miliona za „softver za Konferencijski sistem”, 2,9 miliona za „projekat Konferencijskog sistema“, 800.000 za „održavanje Konferencijskog sistema“... Zanimljivo je da je najnoviji posao „implementacije Konferencijskog multimedijalnog informacionog sistema“ zapisan u planu za 2013. i za njega je planirano 25 miliona dinara, dakle tri miliona manje nego što je plaćen „Jednoj maloj firmi“.

Poslednji komentari
  • Dejan Vreme: 15.05.2014 16:59h

    A štede na platama i penzijama, kakvi foliranti !!! Sramota! Ovi nemaju meru!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP