Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OPASNE PO ZDRAVLJE

Jedna pelena, 50 hemikalija!

Autor: Radmila Briza | 27.10.2014 - 07:40:00h | Komentara: 0

Kupujete pelene za bebu na komad? Da li pomišljate da su u tim radnjama pokupile bakterije koje ćete direktno staviti na kožu bebe? Ili da li je priča o štetnosti pelena po zdravlje beba, zbog više od 50 hemikalija koje sadrže, tačna? Ako niste još razmišljali o tome, vreme je da počnete, i to upravo sad!

U pelenama  otkriven  tribultitin, koji ima dejstvo  slično  hormonima

U pelenama otkriven tribultitin, koji ima dejstvo slično hormonima | Foto: Shutterstock

Farmaceutkinja Vukosava Stevanović, predsednica „Apotekarskog jezgra“, koje se godinama bavi istraživanjem bezbednosti bebi pelena, kaže za „Alo!“ da one ugrožavaju zdravlje beba, da su jedan od najopasnijih otpada na deponijima i treći najveći zagađivač prirodne sredine na planeti! Pelene mogu da, tvrdi Stevanovićeva, isuše dečju kožu, uspore zarastanje rana, izazovu umor deteta, a povišena temperatura koja se stvara zbog njihovog neprekidnog nošenja može da izazove sterilitet kod dečaka.


- Ovo važi za upakovane pelene u originalnu ambalažu. Za one koje se prodaju na komad važi još i da mogu da budu „obogaćene“ i opasnim mikroorganizmima koji mogu da izazovu infekcije – navodi Stevanovićeva i nastavlja:

Batut ne radi  kontrolu na  hemikalije u  pelenama

Batut ne radi kontrolu na hemikalije u pelenama | Foto: Shutterstock

- Veliki broj hemikalija, oko 50, koristi se tokom izrade pelena. Naravno da njihovi ostaci mogu uticati na zdravlje bebe. Najagresivniji je svakako natrijum-poliakrilat, jak apsorbens ili upijač tečnosti koji se u kontaktu sa vodom pretvara u gel. Njegove grudvice često su na bebinoj guzi i mogu da izazivu alergijske reakcije. A svetska ekološka organizacija „Grinpis“ ukazala je i na činjenicu da je u pelenama tri poznata proizvođača otkrivena supstanca tribultitin, i to upravo u sloju pelena koji je u direktnom kontaktu sa kožom beba. Koristi se i u proizvodnji tekstila za izbeljivanje. Prodire kroz kožu i ima dejstvo slično hormonima. Šteti imunološkom i hormonskom sistemu – upozorava naša sagovornica.


Kako ona dodaje, bebi pelene bile su predmet tužbe roditelja sredinom maja 2010. godine u Kanadi.

Vukosava Stevanović

Vukosava Stevanović | Foto: Marko Metlaš

-„Okrivljene“ su za ozbiljan pelenski osip. Nezavisno od pravnog ishoda ovog spora, utvrđeno je da je industrija dužna da testira svoje proizvode na bezbednost, ali po zakonu proizvođači nisu dužni da navedu hemijske satojke koji se nalaze u njima. Zato se često na pakovanjima pelena može naći “vazelin” kao jedini sastojak, a naučna literatura o hemikalijama koje koriste proizvođači pelena je veoma oskudna – priča ona i savetuje majke da često menjaju pelene svojim bebama, jer suvo ne znači i čisto.

Batut: Ne ispitujemo!


U Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, kažu za „Alo!“ da ne rade kontrolu na natrijum poliakrilat i ostale hemikalije u pelenama, jer to još nije obuhvaćeno važećom zakonskom regulativom.
- U uzorcima pelena radimo analizu fizičkohemijskih parametara prema Zakonu o zdravstvenoj ispravnosti predmeta opšte upotrebe, a mikrobiološka ispravnost kontroliše se prema Pravilniku o uslovima u pogledu zdravstvene ispravnosti predmeta opšte upotrebe koji se mogu stavljati u promet – kažu u „Batutu“.

„Grinpis“: ispuštaju otrov!


Grinpis je upozorio da pri raspadanju jednokratnih pelena u vazduh se otpušta metan, a pri spaljivanju pelena razvijaju se otrovni gasovi – dioksin, furan i hlor. Za proizvodnju 5.000 pelena treba poseći nekoliko stabala, potrošiti 1.600 litara sirove nafte i 78.000 litara vode.

Dr Vukanić: Manje hemikalija!


Dr Dragan Vukanić, dečji hirurg u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, subspecijalista dečje urologije i asistent na Medicinskom fakultetu, kaže za „Alo!“ da više od pola godine određena grupa ljudi nastoji da promeni standarde u izradi jednokratnih pelena, odnosno da se smanji upotreba hemikalija.
-Na klinici nismo primetili vezu između oboljenja dece i upotrebe dečjih pelena. Slažem se da bi neki slučajevi u budućnosti mogli da se dovedu u vezu sa tim. Sa druge strane, apsolutno razumem tempo života majki koje teško da mogu da peru, suše i peglaju pamučne pelene koje, ako se ne menjaju često, takođe, mogu da budu izvor infekcija. Za to sam da se i dalje traži rešenje da se u pelene stavlja manje hemikalija – kaže Vukanić.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP