Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ANASTASIJA TRAJKOVIĆ (9) PRESREĆNA ZBOG NOVE ŠANSE ZA ŽIVOT

Jedva čekam da živim normalno!

Autor: Ružica Kantar | 25.01.2014 - 07:02:00h | Komentara: 2

„Malo se plašim bolnice i da će mi od zračenja otpasti kosa, ali jedva čekam da konačno budem tamo. Hoću da se izlečim kako bih ponovo mogla da idem u školu, da se družim sa svojim drugarima i ponovo živim normalno“, kaže za „Alo!“ devetogodišnja Anastasija Trajković iz Vranja, kojoj je nakon pisanja „Alo!“ i pritiska javnosti na državne institucije komisija RFZO ipak odobrila odlazak na lečenje u inostranstvo!

Šanse za  izlečenje od ovog retkog tumora su  97 odsto

Šanse za izlečenje od ovog retkog tumora su 97 odsto | Foto: Dimitrije Goll

Malu Anastasiju, obolelu od izuzetno retkog tumora maksilarnog sinusa, „Alo!“ je posetio juče u Klinici za maksilofacijalnu hirurgiju na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA), gde je došla na pregled zajedno sa roditeljima, Snežanom i Draganom.
- Znala sam da će komisija odobriti da odem na lečenje. Osećala sam da će tako biti! - kaže mala Anastasija dok se stidljivo krije u majčinom naručju.

Prevelike muke za malenu devojčicu

Prevelike muke za malenu devojčicu | Foto: Dimitrije Goll

RFZO danima bez odgovora!


U RFZO juče nisu odgovorili na pitanje „Alo!“ šta je još od medicinske dokumentacije devojčici potrebno, sa kojim bolnicama se pregovara i kada se može očekivati da devojčica otputuje na lečenje. Iz te institucije nam već danima ne odgovaraju na pitanje zbog čega je prvostepena komisija donela odluku da se devojčici odbije zahtev za lečenje u inostranstvu.

- Malo se plašim toga što me čeka u bolnici, ali jedva čekam da odem. Najsrećnija bih bila kad bi to moglo da se desi odmah. Želim samo što pre da počnem da se lečim i da se sve ovo što pre završi - dodaje Anastasija dok je njena majka Snežana gleda zabrinuto.

- Laknulo mi je juče kada je drugostepena komisija odobrila lečenje i kada su konačno ti birokratski zidovi probijeni, ali neću biti opuštena dok Anastasija konačno ne bude u bolnici - kaže Snežana. Dragan, njen suprug i Anastasijin otac, zahvalio se juče svim medijima jer, kako kaže, bez njihove podrške i pritiska na državne institucije Anastasija, kojoj je tumor zahvatio veliki deo lica, nikada ne bi dobila šansu za oporavak i normalan život sa svojim vršnjacima.

Devojčicu šalju na lečenje posle pristiska javnosti:  Anastasija sa mamom Snežanom i tatom Draganom

Devojčicu šalju na lečenje posle pristiska javnosti: Anastasija sa mamom Snežanom i tatom Draganom | Foto: Dimitrije Goll


- Strašno je što čovek uopšte ne može da se osloni na državu i institucije. Tek pošto u javnost dospu sve grozote kroz koje običan čovek prolazi, postoji neke šanse da se ispoštuju naša prava - smatra Dragan. Podsetimo, prvostepena komisija RFZO odbila je zahtev roditelja da se Anastasija pošalje na protonsko zračenje u inostranstvo, iako devojčica boluje od izuzetno retkog tumora maksilarnog sinusa, a kod kojeg su u slučaju ovog zračenja šanse za izlečenje 97 odsto. Na ovu odluku roditelji su uložili žalbu, koja je u četvrtak usvojena. Trenutno se pregovara da devojčica bude primljena u bolnicu u Pragu.
Poslednji komentari
  • Milan Vreme: 25.01.2014 09:07h

    Sramota za doktore. Ja bih se pre ubio nego detetu onemogucio lecenje!

  • Goran Vreme: 25.01.2014 10:22h

    Srecan ti put sreco mala i da sto pre ozdravis!!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP