Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NAJAVE O POSKUPLJENJU STRUJE ZAVADILE I EKONOMISTE

Jeftina je struja, ali su nam i plate male!

Autor: J. J. - R. Ć. | 31.07.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Ministar finansija Dušan Vujović još jednom je ponovio da je električna energija u Srbiji ubedljivo najjeftinija u regionu, za čak 30-40 procenata u odnosu na okruženje, te da je ovakvo stanje neodrživo.

Jedni smatraju da je povećanje cene struje neminovno, drugi pak veruju  da je ovo još jedan javašluk EPS-a  koji će ići preko leđa građana

Jedni smatraju da je povećanje cene struje neminovno, drugi pak veruju da je ovo još jedan javašluk EPS-a  | Foto: Jelena Ivanović

Upoređujući cenu srpske struje sa zemljama u okruženju, navodeći pri tom još neke artikle, ministar je, upozoravaju stručnjaci, zanemario jednu „sitnicu“ da su i plate radnika u Srbiji takođe niže od onih koje primaju naše „komšije“.


Budžet više ne pokriva
gubitke EPS-a


S druge strane, ekonomista Miladin Kovačević smatra da je poskupljenje struje neminovno za opstanak sistema.
- Došli smo do zida i sada imamo dilemu da li ćemo obezbediti opstanak sistema ili ćemo nastaviti po starom i pustiti ga u provaliju, jer budžet više ne može da pokrije gubitke EPS-a - ocenjuje Kovačević, uz napomenu da je glavni izvor gubitaka u disparitetu cena.

A najave o poskupljenju električne energije, koje sve češće stižu iz vrha vlasti, uspele su da posvađaju čak i ekonomske stručnjake. I dok jedni smatraju da je povećanje cene struje neminovno, drugi pak veruju da je ovo samo još jedan u nizu javašluka „Elektroprivrede Srbije“ (EPS), koji će ići preko leđa građana i dodatno isprazniti ionako osiromašene novčanike.

- Kada bi sva državna preduzeća izmirila svoja dugovanja za električnu energiju i kada bi „Elektroprivreda Srbije“ smanjila broj zaposlenih, EPS bi mogao još i da smanji cenu struje i sa tim da posluje sasvim profitabilno. Ovo je još jedan javašluk EPS-a koji ide preko leđa građana - ocenjuje Aleksandar Stanković iz Centra za slobodno tržište.

Njegov kolega Miroslav Prokopijević kaže da „EPS mora nekako da naplati štetu od 500 miliona, koja je nastala posle poplava i da je ovo način da se bar nešto novca prikupi“.

- Lično, ne smatram da je struja u Srbiji jeftina i verujem da će ovo poskupljenje umanjiti najavljeno smanjenje plata i penzija, ali tako opet dolazimo na isto. Neće nam mnogo smanjiti plate, ali ćemo zato skuplje platiti struju i opet ćemo biti na istom. To nije način za punjenje budžeta - ističe Prokopijević.

Na opasku ministra Vujovića o neodrživosti ovdašnje cene struje, jer „ne zna šta je to još u Srbiji za oko 30-40 odsto konstantno jeftinije“, ekonomista Milan Kovačević kao iz topa odgovara „pa radna snaga nam je jeftinija“, navodeći pri tom niz stvari koje srpski kupci, iako sa skromnijim primanjima, skuplje plaćaju od potrošača u okruženju.

- Oni nas tako zabavljaju. Pa šta ako imamo jeftiniju struju nego Slovenija i Hrvatska, mi imamo i drugačiji način proizvodnje - navodi on.

Srediti stanje  u EPS-u: Aleksandar  Obradović

Srediti stanje u EPS-u: Aleksandar Obradović | Foto: Dušan Milenković

Na direktore 100.000 evra dnevno!

Da bi najpre trebalo srediti stanje u EPS-u, najbolje svedoči izjava v. d. direktora Aleksandra Obradovića, koji je još u martu priznao da ta firma svakog dana gubi čak 100.000 evra zato što u 14 privrednih društava ima čak 650 direktora. Međutim, od tada do danas nijedan od tih visoko plaćenih direktora nije smenjen. Takođe, u EPS-u je zaposleno više od 33.000 ljudi, a prosečna neto plata iznosi 75.000 dinara, što je skoro duplo više od prosečne zarade u Srbiji. Kada se sve to sabere, dolazi se do toga da svakog meseca samo na plate u ovom preduzeću odlazi 2,47 milijardi dinara.
Podsetimo, ukupan dug potrošača za struju u aprilu dostigao je oko 16 milijardi dinara, od čega domaćinstva duguju 7,7 milijardi, a privreda 8,3 milijarde.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP