Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KOLIKE SU CENE NEKRETNINA U GRČKOJ

Jeftinija kuća u Polihronu nego stan u Beogradu!

Autor: Jovana Nikolić | 22.07.2015 - 10:58:00h | Komentara: 4

Kuću u Grčkoj, na obali mora, možete kupiti za 120.000 evra, dok se u Solunu može naći stan od 400 evra po kvadratu. Ova vest o padu cena nekretnina u Grčkoj zainteresovala je i građane Srbije, koji se, međutim, pitaju koliko je ta investicija dobra?

Nekretnine od 60 kvadrata koje  se nalaze tik uz more koštaju od  120.000 do 150.000 evra, priča  za „Alo!“ agent Ana Majorov

Nekretnine od 60 kvadrata koje se nalaze tik uz more koštaju od 120.000 do 150.000 evra, priča za „Alo!“ agent Ana Majorov | Foto: Profimedia

Čitateljku Jelenu N. (48) oduševila je pomisao o kupovini kuće na prvom prstu Halkidikija, ali ne zna šta joj je sve potrebno za to.


- Zamislila sam sebe kako na plaži ispred svoje kuće u Pefkohoriju pijem prvu jutarnju kafu. Međutim, trglo me je pitanje da li je to dobro ulaganje? Pritom, nemam pojma šta mi još osim novca treba, s obzirom na to da sam strani državljanin. Koliki li je samo porez na imovinu? - pita se ova gospođa.

Šta vam je potrebno za
kupovinu?


- Za kupovinu nije potrebno ništa osim pasoša. Ako plaćanje ide preko računa, onda kupac treba ambasadi da dostavi izvod iz knjige državljana, matični list, izvod o mesečnim primanjima i potvrdu o radnom odnosu. Onaj ko kupi nepokretnost vrednu najmanje 250.000 evra može da se prijavi za dobijanje dozvole boravka na pet godina, koja važi i za članove njegove porodice. Nakon toga, ambasada odobrava. Međutim, i oni koji poseduju jeftiniju nekretninu mogu da dobiju pravo boravka na tri godine, ali vlasnik nekretnine mora da dokaže da ima primanja veća od 2.000 evra mesečno - kaže Ana Majorov.

Ana Majorov, srpski agent za prodaju nekretnina u Grčkoj, kaže da su stanovi najnižih cena uglavnom u vrlo lošem stanju jer se nalaze na lošoj lokaciji, u prizemlju su ili u podrumu, ali ih ljudi kupuju, pa onda ulažu u njih.

- Postoje i veoma skupe zone, koje su znatno jeftinije nego u Srbiji. Možete naći stan, na primer u Polihronu, za 1.000 evra po kvadratu, sređen, sa pogledom na more i odmah useljiv. To nije skupo, s obzirom na lokaciju.
Nekretnine od 60 kvadrata koje se nalaze u prvoj liniji, tik uz more, gde bukvalno imate privatnu plažu, koštaju od 120.000 do 150.000 evra. Cene kvadrata u Solunu se kreću oko 500 evra, a postoji mogućnost da kupite stan u centru od 50 kvadrata za 20.000 evra, ali to je zgrada iz šezdesetih godina. Isti takvi stanovi, u prometnim ulicama, ali potpuno renovirani i luksuzno opremljeni, koštaju od 900 do 1.000 evra po kvadratu - objašnjava za „Alo!“ Majorova.

Ona ističe da porez na imovinu u Grčkoj nije velik, oko četiri evra po kvadratnom metru, ali plaća se i porez na apsolutna prava, koji je tri odsto od vrednosti nekretnine.

Za stanove i kuće građene nakon 2006. godine važe druge cene i dosta su skuplji, jer je za takvu nepokretnost porez na apsolutna prava 23 odsto.

Ekonomisti: Strpite se!


Ekonomista Ivan Nikolić kaže da je situacija u Grčkoj takva da kako bude padala tražnja, padaće i cene, stoga treba biti strpljiv.
- Mislim da oni još nisu blizu dna, sve ukazuje na to da će cene nastaviti da padaju. Ako se neko već odlučio za kupovinu nekretnine, a pritom ima finansijska sredstva, bolje bi mu bilo da sačeka još malo. Dogovor sklopljen sa kreditorima je samo kratkoročno rešenje, mnogo toga treba u Grčkoj da se uradi da bi se stanje popravilo. Njihov scenario je sličan našem devedesetih godina - kaže Nikolić.

Poslednji komentari
  • ana Vreme: 22.07.2015 11:26h

    Grci idu prema Bugarskoj iz doba pod Rusima kad si u centru mogao da kupis stan za 10 000 maraka.

  • deki Vreme: 22.07.2015 12:51h

    Srbija je u 1000 puta goroj situaciji nego Grcka a vi gledate u tudje dvoriste i podsmevate se nekom drugom a kod vas debakl.Nece draga gospodo,ovakav sunovrat sistema,ekonomje drustva i svega drugog , moci da vidite nigde osim u Srbiji.Samo da mi se docepati nekih para i kupujem stan na moru u Grckoj i idem pa vi i dalje navijajte komsiji da crkne krava .

  • marvenjak Vreme: 22.07.2015 14:55h

    kad' mi legne plata pasoš u ruke i pravac Grčka ima da ih kupim nekoliko

  • buba Vreme: 22.07.2015 15:25h

    mi smo u mnogoooo goroj situaciji od grka......pa mi smo dno dna...sta reci kad mi je plata pred penziju 2o.000 din...sta reci a ne zaplakati......a pogledajte minimalac penzije,,plate u grckoj......eeeee..

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP