Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NOVI ZAKON O UDŽBENICIMA USKORO U SKUPŠTINI

Jeftinije knjige i lakše đačke torbe

Autor: R. Ć. | 03.04.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Kompleti udžbenika za školarce biće jeftiniji ukoliko poslanici usvoje novi zakon o udžbenicima, koji bi uskoro trebalo da se nađe u proceduri. Ovaj akt predviđa ograničavanje maksimalne maloprodajne cene udžbenika, ali i smanjenje obima školskih knjiga, što bi trebalo znatno da olakša preteške đačke torbe.

Cena  kompleta će  biti jedinstvena za svaki razred i neće zavisiti od izdavača

Cena kompleta će biti jedinstvena za svaki razred i neće zavisiti od izdavača | Foto: Petar Dimitrijević

- Udžbenički kompleti su preskupi, a često u njima ima i bespotrebnih knjiga, koje deca i ne otvore. Pokrenuli smo proceduru za izmenu plana udžbenika, kojim će jasno biti definisan sastav udžbeničkog kompleta po razredima i predmetima, kao i maksimalan broj strana koje udžbenik može da ima.

Ograničenje broja strana dovešće do pojeftinjenja udžbenika i omogućiti da se iz njih izbace suvišni sadržaji - kaže za „Alo!“ Zorana Lužanin, državni sekretar Ministarstva prosvete, napominjući da su udžbenici pitanje od javnog interesa, da će svakako biti jeftiniji, a maksimalnu maloprodajnu cenu za svaki udžbenik određivaće posebna komisija. Zorana Lužanin navodi i da će cena udžbeničkih kompleta, posle ograničavanja, biti jedinstvena za svaki razred i neće zavisiti od izdavača, kao što je to bio slučaj do sada, kada su, na primer, roditelji sedmaka izdvajali od 12.000 do 18.000 dinara po kompletu.

- Ovaj zakon je prvi korak ka tome da se učenik stavi u centar. Tražimo da se dete gleda kao celina, a ne da svaki nastavnik u obzir uzima samo svoj predmet i traži po tri-četiri udžbeničke jedinice. Dete u školi treba da stekne znanje, ali i da nauči da se prilagodi i snađe u životu. Da bi se deca rasteretila, ići će se na smanjenje broja i udžbeničkih jedinica iz pojedinih predmeta. Za svaki razred od petog do osmog imamo po gramatiku, svaka od njih košta oko 700 dinara i ima nešto više od 100 strana, a po svim istraživanjima, mi smo sve nepismeniji - objašnjava Lužaninova i dodaje da novi zakon predviđa uvođenje elektronskog dodatka za svaki udžbenik.

- Deca će iz udžbenika i dalje sticati osnovna znanja, a elektronski dodatak treba da pomogne učeniku u samostalnom savladavanju, proveri i proširivanju znanja ili kao podsticaj za kreativan rad - kaže naša sagovornica.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP