Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZBOG NEPRAVILNOSTI U TROŠENJU BUDŽETA REVIZOR PODNEO 319 PRIJAVA

Jeremić šampion
u arčenju narodnih para!

Autor: I. K. - M. D. | 27.02.2013 - 17:28:00h | Komentara: 11

Više od 300 odgovornih u državnom aparatu uhvaćeno je u prekršaju i privrednom prestupu, a Državna revizorska institucija je protiv osmoro podnela čak i krivične prijave! Među “krivolovcima” u trošenju budžeta tokom 2011. godine je 12 diplomata, aktuelni ministar Milutin Mrkonjić, trojica bivših ministara Svetozar Čiplić, Nebojša Bradić i Predrag Marković, direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović, reditelj i direktor “Mokre gore” Emir Kusturica... Gotovo svima je omiljena rabota bilo muljanje sa javnim nabavkama.

Vuk Jeremić

Izveštaj o zloupotrebama u MSP na 225 strana: Vuk Jeremić | Foto: RAS

Šampion u muljanju 2011. bilo je Ministarstvo spoljnih poslova, o čijim faulovima su revizori pisali u izveštaju na čak 225 strana. Tako je Ministarstvo spoljnih poslova isplatilo preko 42 miliona dinara “Aeroklubu“, ali bez zaključenog pisanog ugovora i bez sprovođenja postupaka javnih nabavki. Utvrđeno je i da je Jeremićevo ministarstvo bez pisanih ugovora i javnih nabavki plaćalo usluge reprezentacije, hotelske smeštaje, restorane, zapošljavalo prekobrojne kadrove, usluge baštovanstva u Rimu plaćane su 449.000 dinara. U izveštaju se vidi i da su rezervni delovi za automobile iz „Porše inter auto“ plaćani bez javnih nabavki, a nameštaj je plaćen više od 1,4 miliona dinara bez ikakvog tendera.


Park prirode “Mokra gora”, koji vodi Emir Kusturica, ogrešio se u nekoliko navrata o Zakon o javnim nabavkama, jer je redovno izbegavao raspisivanje javnog tendera, nabavljajući višemilionske potrepštine za park kroz više ugovora male vrednosti. Kusturica se pretprošle godine posebno istakao u marketingu, pa je samo za reklame i propagandu potrošio skoro 1,5 miliona dinara, što daleko prevazilazi 2010, kada je u te svrhe otišlo 41.000 dinara.
Uz to, revizori su utvrdili da je poznati ekolog i režiser ovim troškovima probio planirani budžet za 2011. Zbog nedostatka pravilnika o potrošnji goriva, revizija nije mogla da potvrdi da su troškovi od 1,3 miliona napravljeni u poslovne svrhe. Iz istog razloga, nema tragova da je 2,6 miliona dinara za mobilne telefone potrošeno zbog posla.

Analizom poslovanja Ministarstva za infrastrukturu, na čijem je čelu 2011. bio Milutin Mrkonjić, revizor je utvrdio da to ministarstvo nema proceduru za kontrolu javnih nabavki i jasne kriterijume za njihovo sprovođenje.

Milutin Mrkonjić

Preuzimao dugove: Milutin Mrkonjić | Foto: RAS

Istovremeno, Mrka je, recimo, preuzeo i dug od 48 miliona dinara po ugovoru grada Novog Pazara sa istoimenim putarskim preduzećem, pri čemu je taj posao sklopljen mimo Zakona o javnim nabavkama. Na crnoj listi DRI su i aktuelni ambasador Zoran Lutovac (Crna Gora), kao i bivši Sanda Rašković Ivić (Italija), Dušan Bataković (Francuska) i Jelica Kurjak (Rusija).


Uz osam krivičnih, DRI je u januaru i februaru podneo 193 prekršajne prijave i 28 prijava za privredni prestup i njima obuhvatio ukupno 319 odgovornih za nepravilnosti u poslovanju za 2011. Kako je objasnio predsednik DRI Radoslav Sretenović, najčešće su kršeni zakoni o budžetskom sistemu i javnim nabavkama, zakoni o radu, državnim službenicima i njihovim platama i Zakon o planiranju i izgradnji.

- Detaljnije informacije o podnetim zahtevima za pokretanje prekršajnih postupaka, prijavama za privredni prestup i krivičnim prijavama su u nadležnosti sudova i tužilaštava - rekao je on.

Emir Kusturica

Za telefoniranje 2,6 miliona dinara: Emir Kusturica

Neprijavljeni terenci poklon od BIA

Revizija je otkrila da Kusturica nije evidentirao dva teretna vozila “tojota lend kruzer”, koja je “Mokra gora” bez naknade dobila od BIA, a čija je vrednost nešto više od dva miliona dinara. Ovih vozila nema ni u popisanoj opremi niti u poslovnim knjigama preduzeća.

Poslednji komentari
  • Da ucuti Vreme: 27.02.2013 18:16h

    Taj revizor da ucuti, kad je mogao jednog Kusturicu da opanjka bez da ista pita, slicno ce kod njega proci i Vuk. A posle ce ga obojica tuziti i dobiti dobru odstetu za kaljanje casti.

  • Jelko Vreme: 27.02.2013 19:02h

    Mali je opak tip ,kvarnic .Svi lapaju pa sto ne bi i on .A sta bi sa patriotskom pljackom koju prikaza insajder /

  • Ilija Čvorović Vreme: 27.02.2013 19:51h

    A gde su na listi ljudi koji su vodili lokalne samouprave i pokrali milione sa pojedinim visokim funkcionerima. Recimo, predsednik jedne male opštine je 13(trinaest) puta sprovodio malu nabavku po 3 miliona da bi bila mala, i to ne jednu nabavku već sve što je radio, radio je na taj način. Sve dok Borba protiv kriminala i korupcije bude selektivna, Srbiji se ne piše dobro !

  • realno Vreme: 27.02.2013 21:05h

    Dokle god ima ovaca, vuk ce lepo ziveti.

  • Bambus Vreme: 28.02.2013 00:48h

    Jedino ne vidim da je protiv Vuka " najvećeg haračlije " podneta bilo kakva prijava, pa da se traži njegovo izručenje iz USA.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP