Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

EKSPLOZIJA OBOLJENJA

Jezive brojke: Rak masovno ubija Srbe!

Autor: Novosti | 09.03.2014 - 22:53:00h | Komentara: 20

Rak masovno ubija stanovnike Srbije. Naime, za godinu dana, prema poslednjim, još nepublikovanim podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, od karcinoma je obolelo 37.437, a umrlo 21.007 ljudi.

Ni prognoze za budućnost nisu ohrabrujuće - očekuje se dalji porast obolevanja, ali stručnjaci tvrde da bi u narednih deceniju-deceniju i po pod uslovom da odziv na nacionalne programe ranog otkrivanja karcinoma bude dobar, postepeno mogla da opada stopa smrtnosti od ovog oboljenja.

Doktor

Doktori savetuju redovne kontrole da bi se što ranije otkrila bolest

Kod nas su inače relativno visoke stope obolevanja i umiranja od malignih bolesti. Na neke kancerogene nismo mogli da utičemo: 10 tona osiromašenog uranijuma koji je bačen na Kosovo i Metohiju i po rubovima Pčinjskog okruga ostaće večno na ovom terenu, jer je njegovo vreme raspadanja četiri i po milijarde godina.
Danak već uveliko plaćamo: broj obolelih od leukemije i limfoma povećan je u poslednjih deset godina 110 odsto, a broj umrlih za 180 odsto.
Profesor Slobodan Čikarić, predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka, upozorio je da bi ove godine u Srbiji mogla da se očekuje ekspanzija svih vrsta raka: navršava se 15 godina od bombardovanja, a toliki je i tzv. prosečni latentni period od izlaganja kancerogenom agensu do pojave solidnih i svih ostalih tumora, sa izuzetkom leukemija i limfoma, koji se brže razvijaju i imali su ekspanziju sedam godina posle bombardovanja.
"Tokom poslednje decenije došlo je do porasta stope obolevanja i umiranja od svih malignih tumora podjednako kod osoba oba pola. Kod muškaraca, stopa obolevanja je porasla za 24,3 odsto, a stopa umiranja za 9,9 odsto. Kod žena registrovan je porast stope obolevanja za 20 odsto, a stope umiranja za 5,4 odsto", kaže dr Snežana Živković Perišić, epidemiolog u Institutu za javno zdravlje Srbije.
Stručnjaci i ovog marta, meseca borbe protiv karcinoma, ukazuju da je u našoj zemlji neprepoznavanje rizičnog ponašanja i nedovoljno korišćenje pozitivnih iskustava u sprovođenju programa prevencije i ranog otkrivanja raka iz razvijenih zemalja Evrope i sveta, i dalje značajan problem. Za svaki treći slučaj raka odgovorno je pušenje, a istraživanja pokazuju da u Srbiji puši više od trećine odraslog stanovništva, pri čemu prosečan „pušački staž“ iznosi približno 19 godina. Više od trećine svih slučajeva raka je posledica gojaznosti, nepravilne ishrane i fizičke neaktivnosti, a gotovo petina odraslog stanovništva Srbije je gojazna ...
"Srbija se svrstava među zemlje sa srednjim rizikom obolevanja i umiranja od malignih bolesti u Evropi. U pogledu vodećih lokalizacija raka ne razlikujemo se umnogome od ostalih zemalja sveta. Kod muškaraca su to rak bronha i pluća, kod žena - rak dojke, a podjednako je zastupljen rak debelog creva kod osoba oba pola. Rak grlića materice je već godinama jedna od vodećih lokalizacija raka kod žena u Srbiji. Godišnje od raka bronha i pluća oboli 5.200 i umre 4.600 osoba oba pola. Od malignih tumora debelog creva i rektuma oboli u proseku svake godine više od 3.700 i umre 2.600 ljudi.
Od raka dojke godišnje oboli 3.500 i umre 1.600 žena. Dijagnoza raka grlića materice postavi se kod približno 1.300 žena, a svake godine više od 500 žena umre od ove vrste malignog tumora", objašnjava dr Snežana Živković Perišić.
Muškarce ubija rak pluća
Samo u centralnoj Srbiji, prema podacima iz Registra za rak, u 2011. godini od karcinoma je obolelo 26.709 stanovnika (14.051 muškaraca i 12.658 žena), a 14.924 je umrlo (8.592 osoba muškog pola i 6.332 osoba ženskog pola). Muškarci su najčešće obolevali i umirali od malignih tumora pluća (oboleo - 3.621, umro-2.490 ), kolona i rektuma (oboleo - 1.502, umrlo - 994), i prostate (obolelo - 1.196, umrlo - 839). Kod žena maligni tumor najčešće je bio lokalizovan na dojci (3.293), kolonu i rektumu (1.044), plućima (1.005) i grliću materice (892). Među ženama najsmrtonosniji je bio rak dojke, od kojeg je umrla 1.171 žena.
Na svakih 100.000 žena u Srbiji od raka oboli 238,4, a umre 109,7. Među 100.000 muškaraca rak se dijagnostikuje kod 268,7, a od njega umre 179,7. Lekare ohrabruje činjenica da se stopa smrtnosti kod nekih lokalizacija raka smanjuje. Dr Snežana Živković Perišić kaže da je tako mortalitet od raka dojke sa 21,5 odsto 2010. godine opao na 20,4 u 2011, odnosno za čitavih 1,1 odsto.
Poslednji komentari
  • Marko Vreme: 09.03.2014 23:30h

    Ne razumem sta je ovde cudno?Izbacili su na ovo parce zemlje tone i tone radioaktivnog otpada prilikom NATO bombardovanja 1999.Osiromaseni uranijum koji je bacan na nas pocinje fazu pretvaranja u prasinu 12-13 godina nakon izbacivanja,tada i pocinje prava kontaminacija,kao takav veoma lako zavrsava u hrani(biljnog i zivotinjskog) porekla.A ove kontrole kod lekara i rano otkrivanje okacite macku o rep,jer sam pocetkom godine izgubio clana porodice,iako je bilo sansi za 100% izlecenje,nasi lekari su omanuli i dali pogresnu dijagnozu,a to su shvatili kad je bilo prekasno,za cetiri meseca je sve bilo gotovo.

  • jocaaa Vreme: 10.03.2014 00:46h

    pa..ja sam gledao neku tabelu o uzoj srbiji bez beograda..od 1990 do 2011....pocinje od recimo 9100 obolelih te godine i svake sledece se penje za par stotina....neznam tacno dali je 2007 malo veci porest i tako se dodje do 2011 oko 30000....ali sta hocu da kazem..postoji porast svake godine slican i pre bombardovanja.ako je bombardovanje uzrok raka..onda pre 99te nebi trebalo da postoje uopste ti slucajevi obolevanja...moje misljenje je da mnogo vise utice pusenje i uopste sve sto se kupi u prodavnici je vestacko..hrana ..kozmetika...sve

  • Rodoljub Vreme: 10.03.2014 01:48h

    Obavestite o tome Amerikance i javite im šta su uradili od Srbije posle rasipanja uraniuma bombama i municijom . Neka se stide , no znamo daim to nije manir, znamo da se toga sećaju samo uz ciničan osmeh. Žalosno je što rak uništava novorođenu decu jer je zasad na zagađenoj zemlji.

  • Boki Vreme: 10.03.2014 02:00h

    umiru od raka i stari i mladi, i nije kriv samo NATO i bombe vec i zdravstvo koje je ispod svakog nivoa gradjanina. Propagiraju skrining i prevenciju raka a kad odes na pregled da se prekontrolises doktor te ne pregleda jer nema potrebe, jos se cudi sto si doso. Cast izuzecima u zdravstvu. Ko ima para imace i zdravlje.

  • perica Vreme: 10.03.2014 08:04h

    Naravno da je ovako,jer do insttituta Sr.Kamenice nema teoretske sanse da stignes na pregled,sem da si veca budza.Tek kada udjes u nepovratni stadijum,tada imas privilegiju da cekas par nedelja-meseci. Ti si mlad,ne fali ti nista,kazu doktori opste prakse,kod specijaliste u Ki cekamo po par nedelja,a za Kamenicu ce te poslati kada si polumrtav.Toliko o srpskoj preventivi!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP